A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője, Soña Jelinková és Pusztay Sándor, a Kornétás Kiadó igazgatója, egyébként lelkes turista most megjelent könyve kapcsán számolt be az újságíróknak a szomszédos hegység, a Magas- és az Alacsony-Tátra újdonságairól. A tájékoztatót megtisztelte őexellenciája, Rastislav Káčer úr, Szlovákia magyarországi nagykövete is.

 

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője, Soña Jelinková és Pusztay Sándor, a Kornétás Kiadó igazgatója, egyébként lelkes turista most megjelent könyve kapcsán számolt be az újságíróknak a szomszédos hegység, a Magas- és az Alacsony-Tátra újdonságairól. A tájékoztatót megtisztelte őexellenciája, Rastislav Káčer úr, Szlovákia magyarországi nagykövete is.

 

Káčer nagykövet Szlovákiában a magyarok szószólója, nálunk pedig a hazáját igyekszik népszerűsíteni. A szlovákiai hegyeknek tulajdonképpen nincs szükségük reklámra, szinte mindenki boldogan emlékszik az ott töltött szép napokra. A nagykövet úr maga is egykori alpinistaként beszélt a hegymászás örömeiről. Ajánlja a túrázást és a pihenést a Szlovák Paradicsomban.

 

Jelinková asszony szerint Szlovákia fő vonzereje, hogy 40%-át erdő borítja. Kilenc nemzeti parkkal és tájvédelmi körzettel rendelkezik. Rengeteg barlang, jégbarlang, aquapark, gyógyfürdő, wellness-szálloda található, amelyek közül egyik, a pöstyéni a Danubius hotellánc tulajdonában van. Tizenegy műemlék város várja a látogatókat. Pozsonyt, a fővárost 907-ben alapították, 1291-től szabad királyi város lett. Évente június 7-én megrendezik itt a koronázási napokat, amelynek útvonalát kis koronák szegélyezik. Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, de ma is sok rendezvény helyszíne. A szeptemberi gőzmozdony parádéra 220 ezer vendéget várnak. A szepesi várat felszerelték éjjeli kivilágítással. Bojnice, Betlér és a többi kastély sem szorul külön hirdetésre.

    A szlovák gasztronómia – bár nem mindig egészséges és fogyókúrás – a helyi szeretet része, nem utolsó sorban nevezetesség. Vonzza az oda látogatókat a jó sör is. Az új ötcsillagos szállodákhoz autópályák vezetnek. A tél pedig meseszép a sok hóval. Utánanézhetünk a www.slovakia.travel honlapon.

 

A Tátra az istenek hegye – mondják. A Magas-Tátrában 25 km hosszan 300 hegycsúcs van, ebből hat 2600 m fölötti magasságú. A Jégházat eddig 211 ezer ember látogatta meg. (www.regiontatry.sk) 600 km-en épült ki szabályos turistaút, 400 km hosszan pedig 39 kerékpárút létesült. A családok kedvence a poprádi AquaCity felvonókkal, kalandparkokkal, gyerekprogramokkal, wellness-részleggel. Nyáron csónakázni, télen szánkózni lehet. Szepesszombaton híres a gótikus szárnyas-oltár, amelyet Lőcsei Pál tanítványai készítettek.

A Magas-Tátrában 1905 óta építették a Grand Hoteleket, egyiküket Gundel Károly üzemeltette. Poprádon bemutatkozik a turistáknak az olasz konyha. A Csorba-tónál velencei éjszakákat rendeznek. A választékban szerepelnek medvenapok, augusztusban szépségverseny stb. A Tátra-kártya sok kedvezményt nyújt, de legnagyobb előnye az ingyenes közlekedés. A túrázók számára a Generali köt biztosításokat. A kerékpárutakról az összes információ elérhető mobil-applikációk segítségével.

 

Az Alacsony-Tátra legismertebb helye télen a Chopok. 500-2000 m magas csúcsok nemcsak a síelők, hanem idényben a biciklizők és a gyalogos túrázók számára alkalmas. A Chopok másfél órás autóúttal elérhető Budapestről. A Rotunda Hotel és Restaurant panoráma-étterme 2004 m magasban az újdonságok közé tartozik. Itt van a legkisebb szálloda is, mindössze négy szobával. A csúcstól lefelé, a másik irányban, Liptó felé ingyenes túravezetések indulnak. A gyerekek szórakoztatására felépült a Drakopark Deményfalván. Itt a jó és a rossz sárkányok találkoznak augusztus 7-8-án a sárkányéjszakán. A sziklamászók 25 km-es pályán gyakorolhatnak. Naponta 18 óráig működnek a felvonók. Az új wellness hotel 39 szobával rendelkezik. Rengeteg a látnivaló télen-nyáron egyaránt.

    Maya Rogačová, Tále turisztikai menedzsere a Garam-völgyéről tartott előadást. A völgyet több hegység veszi körül, s onnan ered a Garam-folyó. A 154 kijelölt turista- és kerékpárút uniós forrásból létesült. Nevezetes a bisztrai cseppkőbarlang, az asztmások gyógyhelye és az ezer denevér barlangja. A kulturális emlékekhez 1435 mm sín-szélességű kisvonatok szállítják az utasokat. Kilenc és tizennyolc lyukú golfpályák szórakoztatják az üdülőket. Breznó harangtornya ismét látogatható. A Garam-völgye külön kedvezményekre jogosító turista-kártyát bocsátott ki. Már kiépült az e-bike rendszer a kerékpárkölcsönző állomásokkal.

 

A Kornétás Könyvkiadó 12 könyvet jelentetett meg a hegyi túrákról – Pusztay Sándor igazgató jóvoltából, aki maga is nagy túrázó. 2004. november 19-én a tátrai vihar teljesen letarolta az évszázados fenyőfákat, hárommillió fenyő pusztult el. Helyükön üres foltok maradtak. Az Európai Unió megsegítette a régiót. Pusztay maga is oda sietett, 2-3 héten keresztül hordta a fahasábokat. A természetvédők javaslatára nem ültettek új fákat, mondván, a természet magától meg fog újulni 10-20 év alatt. Igazuk lett, már láthatók a jelei.

   Szlovákia az elmúlt időszakban rengeteg pénzt fektetett a turisztikai szolgáltatásokba, és ez most meghozza a gyümölcsét.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük