2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Akikért a harang szól

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52212"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nandor6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>A Nándorfehérvári Emléknap alkalmából közös emlékülést rendez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum.

nandor6.thumbnailA Nándorfehérvári Emléknap alkalmából közös emlékülést rendez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum.

nandor6.thumbnailA Nándorfehérvári Emléknap alkalmából közös emlékülést rendez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum.

555 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én a Hunyadi János és Kapisztrán János vezette keresztény csapatok szétzúzták a Nándorfehérvárt három hete ostromló oszmán hadsereget. A fényes győzelem következtében Európa fellélegezhetett: a középkori Magyar Királyság kulcsa nem került a törökök kezére. Az oszmánok feletti győzelem a magyar történelem egyik legdicsőségesebb fejezeteként vonult be a köztudatba.

 

Minderre naponta emlékeztet minket a déli harangszó, mert bár III. Callixtus pápa 1456. június 29-én elrendelte, hogy minden délben harangszó szólítsa imára a híveket Magyarországért szerte a keresztény világban, a nándorfehérvári diadal után ez a hagyomány már Hunyadiék győzelmével kapcsolódott össze a köztudatban.

 

A nándorfehérvári diadal évfordulója Visy Zsolt egyetemi tanár kezdeményezésére lett nemzeti emléknap: a javaslatot az Országgyűlés 2011. július 4-én szavazta meg. A kezdeményezéshez többek közt a Professzorok Batthyány Köre, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Simicskó István honvédelmi államtitkár és több képviselő csatlakozott. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is az elsők között biztosította támogatásáról a kezdeményezést.

 

A diadal 555. évfordulóján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen emlékülést szervez. A rendezvényen előbb Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszönti a résztvevőket, majd L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága elnöke tart beszédet. A Nándorfehérvárnál történtekre Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság alelnöke, Kiss Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, a Katolikus Tábori Püspökség képviselője és Visy Zsolt egyetemi tanár emlékeznek.

 

A rendezvény a déli harangszó közös meghallgatásával zárul majd.

 

Az évforduló alkalmából a Magyar Posta alkalmi bélyegzőt készít, majd az emlékülés napján kitelepül a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájába, és nyitástól zárásig fogadják a látogatókat, akiknek alkalmi bélyegzést is végeznek és az eseményhez kapcsolódó termékeket kínálják majd megvásárlásra.

 

Időpont: 2011. július 22. 11:00

Helyszín: a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.