A Nándorfehérvári Emléknap alkalmából közös emlékülést rendez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum.

A Nándorfehérvári Emléknap alkalmából közös emlékülést rendez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum.

555 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én a Hunyadi János és Kapisztrán János vezette keresztény csapatok szétzúzták a Nándorfehérvárt három hete ostromló oszmán hadsereget. A fényes győzelem következtében Európa fellélegezhetett: a középkori Magyar Királyság kulcsa nem került a törökök kezére. Az oszmánok feletti győzelem a magyar történelem egyik legdicsőségesebb fejezeteként vonult be a köztudatba.

 

Minderre naponta emlékeztet minket a déli harangszó, mert bár III. Callixtus pápa 1456. június 29-én elrendelte, hogy minden délben harangszó szólítsa imára a híveket Magyarországért szerte a keresztény világban, a nándorfehérvári diadal után ez a hagyomány már Hunyadiék győzelmével kapcsolódott össze a köztudatban.

 

A nándorfehérvári diadal évfordulója Visy Zsolt egyetemi tanár kezdeményezésére lett nemzeti emléknap: a javaslatot az Országgyűlés 2011. július 4-én szavazta meg. A kezdeményezéshez többek közt a Professzorok Batthyány Köre, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Simicskó István honvédelmi államtitkár és több képviselő csatlakozott. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is az elsők között biztosította támogatásáról a kezdeményezést.

 

A diadal 555. évfordulóján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen emlékülést szervez. A rendezvényen előbb Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszönti a résztvevőket, majd L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága elnöke tart beszédet. A Nándorfehérvárnál történtekre Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság alelnöke, Kiss Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, a Katolikus Tábori Püspökség képviselője és Visy Zsolt egyetemi tanár emlékeznek.

 

A rendezvény a déli harangszó közös meghallgatásával zárul majd.

 

Az évforduló alkalmából a Magyar Posta alkalmi bélyegzőt készít, majd az emlékülés napján kitelepül a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájába, és nyitástól zárásig fogadják a látogatókat, akiknek alkalmi bélyegzést is végeznek és az eseményhez kapcsolódó termékeket kínálják majd megvásárlásra.

 

Időpont: 2011. július 22. 11:00

Helyszín: a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük