2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„AKKOR ÉS MOST – MAGYAROK MARGATBAN”

5 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44489"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/margat.thumbnail.jpg" border="0" alt="Margat vára" title="Margat vára" width="100" height="58" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Margat vára</strong></span></span> <p>A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió első nemzetközi kiállítását Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosában 2010. október 21-én rendezte meg. 2006-ban a szíriai kormány megnyitotta az európai kulturális örökség fontos részét képező Margatot a kutatás számára. </p><p> 

 Margat váraMargat vára

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió első nemzetközi kiállítását Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosában 2010. október 21-én rendezte meg. 2006-ban a szíriai kormány megnyitotta az európai kulturális örökség fontos részét képező Margatot a kutatás számára.

 

 Margat váraMargat vára

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió első nemzetközi kiállítását Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosában 2010. október 21-én rendezte meg. 2006-ban a szíriai kormány megnyitotta az európai kulturális örökség fontos részét képező Margatot a kutatás számára.

 

A munkálatokra a nemzetközileg is elismert Szíriai-Magyar Régészeti Missziót kérte fel, amelyben számos pécsi kutatói is dolgozik és amelynek a MOL a fő támogatója. A szíriai kulturális minisztérium engedélyével a feltárások anyagából a legszebb leletek érkeznek a pécsi kiállításra. A tárlat alapvető célkitűzése, hogy megismertesse hazánk történetének egyik legfontosabb és európai szempontból is legjelentősebb időszakát a látogatókkal.

A KERESZTES HADJÁRATOK KORA

A keresztes hadjáratok (XII-XIII. század) a középkori Európa legnagyobb horderejű katonai és ideológiai mozgalma volt, egy nyugati történész találó megfogalmazása szerint ez volt a középkori Európa NATO-ja. A mozgalomban minden jelentős európai hatalom képviseltette magát. A keresztes hadjáratok kora különösen a XIII. század fordulója az Európa-szerte ismert és elismert Magyar királyság fénykora volt. Ez volt egyben az az időszak is, amikor az eredetileg bizánci császárnak nevelt III. Béla és fia, II. András uralkodása alatt hazánk aktívan is bekapcsolódott a keresztes hadjáratok jelentette összeurópai mozgalomba: 1217-1218 folyamán Közép-Európában egyedülálló módon saját királya vezetésével önálló sereget küldött a Közel-Keletre.

A II. András vezette hadjárat diplomáciai sikertörténet volt, mely egyértelműen alátámasztotta a királyság európai léptékkel is jelentős státuszát. II. András szentföldi útja során felkereste a korabeli keresztes államok legnagyobb erődjét, az Antiochiai hercegségben álló Margat várát, és komoly évjáradékot rendelt a vár fenntartására „örökkön örökké". Így elmondhatjuk, hogy amennyiben ez az évjáradék rendszeresen megérkezett, a világ egyik leghíresebb, johannita kézben lévő keresztes vára részben magyar pénzből épült.

KUTATÁSOK A SZÍRIAI MARGATBAN

A MOL által támogatott Szíriai-Magyar Régészeti Misszió a magyar tudományos élet és felsőoktatás szinte minden fontos szakintézményéből delegált kutatókkal és diákokkal az egyik legnagyobb és legösszetettebb külföldön dolgozó magyar kutatócsoport, melynek munkáját a közhasznú SHAM Kulturális Alapítvány koordinálja. Az UNESCO világörökségre felterjesztendő margati várban eddig folytatott magyar kutatások számos fontos és látványos eredményt hoztak (pl. a világ legnagyobb keresztes freskóciklusának a felfedezése) és intenzív nemzetközi érdeklődés középpontjában állnak.

AKKOR ÉS MOST – MAGYAROK MARGATBAN KIÁLLÍTÁS

A kiállítás időtartamára a szíriai kulturális minisztérium engedélyével a feltárások anyagából a legszebb leletek érkeznek Szíriából a kiállításra. A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió első kiállítása a margati kutatási program látványos eredményei mellett a Magyar Királyság szerepét, és kiterjedt, a Szentföldtől a Brit-szigetekig terjedő kapcsolatrendszerét mutatja be. A tárlat kitér a XIII. század eleji Pécs városára és jelentőségére, valamint külön rész foglalkozik a pécsi régészek szíriai kutatási eredményeivel.

A kiállítás 2010. október 22-én nyílt meg Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában és 2010. november 15-ig lesz látogatható.

A KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐPROGRAMJA:

S.A.G.A. BEMUTATÓK

Johannita hagyományőrző csoport bemutatója (harcművészet és gyógyítás):

Széchenyi tér: november 6. 13.00-17.00-ig

A Margat kiállítás beharangozásaként az érdeklődők a középkor világába cseppenhetnek a pécsi Széchenyi téren. A szabadtéri bemutatón a XIII. századi johannita hagyományőrzők gyógyító és harcművészeti tudományát lehet megismerni.

A S.A.G.A. Európai Harcművészetek Iskolájának kiemelt érdeklődési területe a XII-XIII. század ezen belül is a johannita lovagrend működése, illetve a XV. századi reneszánsz kardforgatás művészete. Elsősorban a középkor harci technikáinak, másodsorban életmódjának kutatásával, rekonstrukciójával, oktatásával és bemutatásával foglalkozik az önképző iskola. A 2001-ben alakult budapesti székhelyű egyesület harcművészeti kutatómunkáját heti rendszerességgel megtartott edzésein, életmód-rekonstrukciós tevékenységét pedig különféle, a történelmi múlthoz valamiképpen kötődő rendezvényeken gyakorolja. Edzéseiken a hangsúlyt a technikák hitelességére helyezik. Mivel valódi, és rendkívül hatásos harci fogásokat gyakorolnak, melyek fémfegyverekkel végrehajtva még a legnagyobb körültekintés mellett is felettébb veszélyesek, edzéseiken szabad küzdelem esetén modern védőfelszerelést és a lehető legvalósághűbb fegyverszimulátorokat (párnázott-, bambusz-, alumínium-, ill. fafegyvereket) használnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük