2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Egészséged jövője rajtad is múlik” címmel életmódváltó programsorozat indult az Óbudai Egyetemen

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44491"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ppobud.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>  <p>A Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Testnevelési és Sport Intézet, a Rektori Hivatal és az HÖK közreműködésével telephelyenként 2-3 napos egészségfejlesztő programot szervez 2010. októbertől 2011. májusig.

ppobud.thumbnail 

A Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Testnevelési és Sport Intézet, a Rektori Hivatal és az HÖK közreműködésével telephelyenként 2-3 napos egészségfejlesztő programot szervez 2010. októbertől 2011. májusig.

ppobud.thumbnail 

A Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Testnevelési és Sport Intézet, a Rektori Hivatal és az HÖK közreműködésével telephelyenként 2-3 napos egészségfejlesztő programot szervez 2010. októbertől 2011. májusig.

A rendezvény megnyitása előtti sajtótájékoztatón dr. Fodor János rektorhelyettes, Lukáts Ágnes programvezető, dr. Fehér Györgyné, docens és Pausits Péter HÖK elnök tájékoztatta az érdeklődőket a programról.

A projekt célja a hallgatók körében az egészséges életmódhoz szükséges tudás és készségek kialakítása, az egészségtudatos magatartás és a választás elősegítése. Az öntevékenység, öngondoskodás készségének kialakítása a perszonális egészségmegőrzés területén. A programok során a szervezők arra törekednek, hogy hét hónapon keresztül minél több hallgató, oktató és nem oktató dolgozó elsajátítsa az egészséges életmód kialakításához és megtartásához szükséges alapvető humánbiológiai ismereteket, elméletben és gyakorlatban egyaránt. A telephelyi részletes programot (pl. különféle szűrővizsgálatok, kiállítások, tanácsadások és bemutatók, fittség mérés és tanácsadás) folyamatosan közzé teszik a http://www.uni-oboda.kgk.tsi/ honalapon.

A nyitórendezvényen – az Óbudai Egyetem Bécsi út 96/b. szám alatti központi épületében – több mint 300 hallgató vett részt azon a szűrővizsgálaton, amely a szív-érrendszeri betegségek kockázatbecslésére vonatkozik. A mért vizsgálati adatok orvosi kiértékelése után, valamennyi vizsgálat személy személyre szóló tanácsot kapott kockázatcsökkentő életmódváltó programok felé.

A dohányzó hallgatókat dohányzásról leszokást segítő kurzusra invitálják a szervezők. A túltáplálkozás következtében, túlsúlyos, vagy kövér hallgatókat dietetikus vezette rá egészséges táplálkozás alapelveire.

Az egyetemi évek idején számtalan egész életre szóló barátság, párkapcsolat alakul ki, de ezen a területen sok a kibeszéletlen intim vonatkozású téma, tabutéma és álszemérem. Ezeket a problémákat próbálják feloldani a biztonságos szexuális élet, a tartós párkapcsolatok kialakításáról szóló foglalkozások.

Az alkoholfogyasztás kényes és társadalmilag kezeletlen témakörét érintik az „Alkohol csapdájában" című foglalkozások, ahol többek között különböző tesztek segítségével szembesülhet a hallgató az alkoholfogyasztási szokásaival. Aki még nem volt illuminált állapotban, átélheti ezt az érzést egy speciális szemüveg felvételével.

A rendezvényeken résztvevők azokat a preventív életviteli kompetenciákkal is megismerkedhettek, amelyek a betegségek korai felismerésében segítenek. Így például makett segítségével a lányok megtanulhatják a mell önvizsgálatát, a fiúk a here önvizsgálatát.

Figyelembe véve a hazai halálozási adatokat, (amelyért több mint 50 %-ban a szív-és érrendszeri betegségek a felelősek) ebben a korban kell megismerni az élettanilag elfogadott vérnyomás értéket, és megtanulni az ön-vérnyomásmérést.

A mentális egészség „karbantartásához" a konfliktus és stressz oldó tréningeken, a fizikai állapot tudatos javításához fittség mérésen vehetnek részt az érdeklődök a vizsgaidőszak alatt is.  A rendezvényen medi-ball és zsonglőr bemutató után ki-ki "megmérhette magát" az ügyességét illetően is. A nagysikerű nyitórendezvényen több mint ezren vettek részt.

A Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület az Egészséged jövője rajtad is múlik című életmódváltó projektet három évig fenntartja az Óbudai Egyetemen.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.