A 2013/2014-es tanévre 96.881 gyermek iratkozott be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az 2013. április 8-9-ei beiratkozási napokon.

 

A 2013/2014-es tanévre 96.881 gyermek iratkozott be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az 2013. április 8-9-ei beiratkozási napokon.

 

Tavaly országosan 100.195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84.101 az azóta államivá vált intézményekben.

 

Tavaly 3861 első osztály indult, idén – 27 fős osztálylétszámokkal számolva – 4128 osztályt terveztek a tankerületek, és még a beiratkozottak 2%-áról, 1978, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről kell gondoskodni. Többségük, 1137 leendő elsős Budapesten jelentkezett. A főváros mellett a legtöbb további férőhelyet Pest megyében (459) kell biztosítani.

 

Az elsődleges cél az, hogy a kötelezően felveendő körzetes gyerekeket minden iskola a szükséges számú osztály indításával tudja elhelyezni, amennyiben az intézmény adottságai ezt lehetővé teszik. Ha nincs elég hely az iskolában, akkor egyéb megoldást kell találni az önkormányzatok segítségével, ami az elkövetkező hetek feladata. Csak legvégső esetben engedélyezhető az osztálylétszám emelése, (például olyan vidéki iskolában, ahol egy osztály indul csak és a törvényileg engedélyezett 27 helyett 29 elsős lenne, vagy, ahol ezt fizikai korlát indokolja), amennyiben az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

A megnövekedett gyerekszámhoz szükséges pedagógusok számát a májusi tantárgyfelosztás elkészítését követően lehet meghatározni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mindenhol a megfelelő szakmai színvonal biztosításával szervezi meg a köznevelési feladatok ellátását.

 

(Az adatok feldolgozása még folyamatban van!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük