Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai alapján 231 millió eurós magyar filmszakmai támogatási programot engedélyezett, amely 2013. december 31-ig tart majd. A hatéves program felöleli az összes magyarországi filmszakmai támogatási intézkedést, beleértve a magyar filmszakmai adókedvezményt is.

 

Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai alapján 231 millió eurós magyar filmszakmai támogatási programot engedélyezett, amely 2013. december 31-ig tart majd. A hatéves program felöleli az összes magyarországi filmszakmai támogatási intézkedést, beleértve a magyar filmszakmai adókedvezményt is.

A program célja a filmkultúra fejlődésének elősegítése Magyarországon. A Bizottság úgy ítélte meg, hogy a program összeegyeztethető az EK-Szerződésbe foglalt kulturális eltéréssel és összhangban áll a 2001. évi filmművészeti közlemény filmgyártási támogatásra vonatkozó szabályaival. A magyar hatóságok minden olyan változtatást végrehajtanak, amely a filmművészeti közlemény lejártát követően szükségessé válhat.

„A kulturális tartalmú európai filmek fontos szerepet töltenek be társadalmunkban. Örömmel tölt el, hogy az eredeti program ideiglenes bizottsági jóváhagyása óta a magyar hatóságok kulturális kritériumokkal egészítették ki filmszakmai támogatási programjukat" – nyilatkozta Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

A magyar program elsődleges célja a magyar filmkultúra fejlődésének támogatása és elősegítése. A magyar filmszakmai támogatási program az adókedvezmény mellett tartalmaz a filmfejlesztéshez/-előkészítéshez, -gyártáshoz, -terjesztéshez, valamint az „art" besorolású mozik üzemeltetéséhez és filmfesztiválok szervezéséhez nyújtott közvetlen támogatásokat is.

A magyar filmszakmai adókedvezmény és a közvetlen filmgyártási támogatás bizottsági értékelése a 2001. évi filmművészeti közleményben (IP/01/1326) található európai uniós állami támogatási szabályokra épült. A többi támogatási forma tekintetében a bizottsági értékelés az EK-Szerződés 87. cikke (3) bekezdésének d) pontjában megállapított kulturális eltérés alkalmazása során a filmművészeti közlemény szabályait használta hivatkozásként.

A magyar hatóságok számos változtatást hajtottak végre az eredetileg az ideiglenes eljárás keretében Magyarország EU-csatlakozásakor elfogadott programon annak érdekében, hogy összhangba hozzák azt az EU állami támogatási szabályaival. Ezek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy a filmművészeti közlemény előírásainak megfelelően ellenőrizhető kulturális kritériumokat vezettek be.

A Bizottság a filmszakmai támogatási programok értékelése során azokat a kulturális kritériumokat helyezi előtérbe, amelyek garantálják, hogy a filmalkotások számára rendelkezésre álló állami támogatást kulturális tartalmú európai filmek kapják meg. Ennek révén a Bizottság korlátozhatja az uniós tagállamok azon lehetőségét, hogy a nagyszabású, kereskedelmi filmalkotásokat vonzó ösztönzők felhasználásával konkurenciaharcba bocsátkozzanak ahelyett, hogy saját nemzeti filmiparuk számára teremtenének lehetőséget a minőségen alapuló nemzetközi versenyben való részvételre. A támogatások felhasználásával folytatott konkurenciaharc nagymértékben károsítaná az egész európai filmipart.

A határozat bizalmas adatokat nem tartalmazó változatát – a bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után – a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján N 202/2008 ügyszámon közzéteszik az állami támogatások nyilvántartásában (State Aid Register). Az állami támogatásokkal kapcsolatban az interneten és a Hivatalos Lapban közzétett legfrissebb határozatok jegyzéke megtalálható a State Aid Weekly e-News internetes hírlevélben.nagyjából a magyarországi inflációs előrejelzéseknek megfelelően növekszik annak 6 éves időtartama alatt. 2008-ban a következőképpen alakul a program keretén belüli különféle intézkedések előzetes költségvetése:

 

millió HUF

millió EUR

Adókedvezmény

3000

12.75

Közvetlen támogatás

   

– filmfejlesztés és -előkészítés

225

0.97

– filmgyártás

3014

12.81

– filmterjesztés

256

1.08

– „art" besorolású mozik üzemeltetése

220

0.94

– filmfesztiválok, stb.

199

0.85

Összesen

6914

29.40

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük