Gyakorlati kockológia - posztmodernGyakorlati kockológia – posztmodern

Már korábban látni lehetett, hogy az Államkert grandiózus ötlete PR fogás volt. Valaki magának grandiózus emlékművet akart. Ma azután a kormányszóvivői sajtótájékoztató egyetlen témája volt: Végül, miután némi pitiáner milliócskák kiadásra kerültek, az ötletet beteszik a mélyhűtőbe.

 Gyakorlati kockológia - posztmodernGyakorlati kockológia – posztmodern

Már korábban látni lehetett, hogy az Államkert grandiózus ötlete PR fogás volt. Valaki magának grandiózus emlékművet akart. Ma azután a kormányszóvivői sajtótájékoztató egyetlen témája volt: Végül, miután némi pitiáner milliócskák kiadásra kerültek, az ötletet beteszik a mélyhűtőbe.

Könyörgök járjon arra egy mixerkocsi, jofajta gyorsan kötö betonnal és betonozza már be hogy fel ne támadjon! Mert ahogy az ember a terveket látta, ez valóban Államkert, pontosabban állatkert. A Posztmodern Nagy Építészet panelblokkjai némi zölddel körítve alkották a betonrengeteget, ahol akkurátus rendben beton kutricákban sorakoznak a minisztériumok. Az építész és a pályázat bírálóinak szive rajta. Mint tudjuk az építészet szerzői jogi alkotás. Azaz ha tetszik másnak nekem hadd ne tessen!

Mint az Arbatszkaján egykoron - csak ott minden egyen acélkék voltMint az Arbatszkaján egykoron – csak ott minden egyen acélkék voltMég az átkosban történt. Moszkvában jártam, és az Arbatszkaján az akkor nagyhírű -és akkor olcsó – Arbatszkaja étterem mögött az utcán járva egyen betonblokkokra figyeltem fel, akkoriban a földszinjükön valamifele boltjellegű intézménnyel. És közöttük.. nos közöttük egyen lépcsőház bejáratok, ahol sorban mindegyiken más minisztérium neve. Oda voltak szépen besorolva az ugynevezett kis minisztériumok. Közöttük a Középgépipari, ami konspiratív elnevezése az orosz atomprogramot rejtette.

Ez már a múlt. De ahogy az ember megnézi a terveket önkéntelenül ez jut eszébe. De felvillan más is, ez még mindig esztétika és mint ilyen szubjektív: Ki ne emlékezne a Roosevelt tér híresen hirhedett Spenót házára, amit az EON nem is olyan régen élhetővé kipofozott? Vagy az Elizélt Palotára a Vörösmaty téren? De a mostani közelmúltból is sorolhatnánk az épület szörnyeket, amelyeket csak az építész urak érzékeny lelke iránti tiszteletből nem említek.

Kormányzati Negyed - Podmaniczky utcai álomKormányzati Negyed – Podmaniczky utcai álomMinek kellenek nekünk MOST mega beruházások. Mert tény és való ezek mint a vasbeton emlékművek gomba módra szaporodnak. Közben tapasztaljuk APEH sarcolás, növekvő adók és siránkozás az alacsony növekedés miatt. No ebben az időben igazán nem kell ilyen látványos mega beruházás. No meg a Nyugati Pályaudvar kitelepítése. Örülni kellene, hogy értő őseink a városmagba hozták annak idején.

A Zöld Szörnyeteg és a VárosA Zöld Szörnyeteg és a VárosA FIDESZ joggal háborog. Ellenzékként ez a kutya kötelessége is. De háborog az emberek belső lelkiismerete. Mert már múlt év vége fele eldőlt hogy „konyec filma". Vége a dalnak. De ezt hogyan adagoljuk kiskanállal? Cukordrazséba csomagolva. Ügyesen kommunikálva. Hogy nem, kérem ez siker. Hiszen nem töröltük a programot, hanem még év végéig működik a programiroda. Meg csinalunk egy városközponti tervet, meg különben is, a kincstár csak egyik zsebéből a másikba tette apénzt. Meg a közvagyon értékes telekkel gyarapodott….

Szóval sokka egyszerűbb és korrektebb lett volna: Bocsánat. Tévedtünk. Sokat akart a szarka és nem birta a farka. Nagyságredekkel többe kerülne, és ráadásul a vasút miatt a biztonsági problémák miatt a NATO és egyéb partnereink nem fogadnák el….

Az egyetlen jó hir, hogy folyatódik a Parlamentből az oda nem illő szervezetek kiköltöztetése. Nagyrészt a jelentősen túlméretezett Mezőgazdasági Minisztérium épületébe. Onnan  a Parlament jól elérhető. Gyalog. És az épület minden biztonsági kritériumnak megfelel.

Volt egy álom. A betonba álmodott emlékmű. Aminek az építkezése szerencsére nem torkollott a Második Nemzeti Gödörbe mint egykor Thália Sírja, azaz az Erzsébet téri Nagy Gödör, ami felett az épület – szintén a belvárosiak szerencséjére – semmivé lett.

Főúr fizetek! Volt eddig egy gödrünk, egy gödörkezdeményünk.És meg kéretik felszolgálni a harmadikat a Vámház téri metróállomásnak látszó mélygarázs kinézetű nemzeti tárgyat. Meg a 4-es metrót. Mennyi is a czeh? A számlát az Államkicstárba kérem….

jh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük