2014. június 20-án vette kezdetét a péntektől vasárnapig tartó Állati (jó) könyvtár elnevezésű háromnapos program a Fővárosi Állat- és Növénykertben, melynek ideje alatt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár „állatkerti fiókkönyvtárral" várja a látogatókat.

 

2014. június 20-án vette kezdetét a péntektől vasárnapig tartó Állati (jó) könyvtár elnevezésű háromnapos program a Fővárosi Állat- és Növénykertben, melynek ideje alatt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár „állatkerti fiókkönyvtárral" várja a látogatókat.

 

Állati (jó) könyvtár.

Az idén 110 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Fővárosi Állat- és Növénykert közötti együttműködés éppen egy évszázada kezdődött meg. A két intézmény akkori igazgatói, Szabó Ervin és Lendl Adolf ugyanis remek szakmai és emberi kapcsolatban álltak, amelynek nyomán 1914-ben egy állatkerti mozgókönyvtárat hívtak életre. A mozgókönyvtár könyveit egy külön e célra épített kiskocsin vontatta körbe az állatkerti sétautakon egy – később pedig kettő – ceyloni törpeszamár. A könyveket állatkerti bérlettel lehetett kölcsönözni, és azokat a séta során, vagy akár az egyik padra leülve lehetett olvasgatni, majd távozáskor a főbejárat mellett kellett leadni. A kölcsönözhető könyvállomány kezdetben kétszáz kötetnyi volt, ezt azonban az érdeklődés nyomán hamarosan ötszázra kellett bővíteni. A könyvek között ismeretterjesztő és szépirodalmi kötetek is akadtak. Az állatkerti mozgókönyvtár egészen az első világháború végéig működött. Sajnos a mozgókönyvtár kocsija nem vészelte át az azóta eltelt időket, de néhány régi fénykép még emlékeztet erre a szolgáltatásra.

 

Az éppen száz esztendeje életre hívott állatkerti mozgókönyvtár emlékére a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár júniusban három napra újra kint lesz az Állatkertben. Az Állati (jó) könyvtár elnevezésű program keretében a Nagy-tó partján várják az érdeklődő állat- és könyvbarátokat „olvasószobával", játékokkal, kézműves foglalkozással és „könyvsimogatóval".

 

Mind a három napon lesz író-olvasó találkozó is: pénteken 15 órától Nógrádi Gábor, szombaton 16 órától Varró Dániel, vasárnap 16 órától pedig Bosnyák Viktória lesz az Állati (jó) könyvtár vendége.

 

Az esemény hivatalos megnyitóján adták át az új Ausztrál ösvényt és a Pampakifutót is. Az előbbiben a közönség akár be is mehet a kenguruk és az emuk közé. Utóbbi a sörényes hangyászok otthona: ezt a különleges állatot több mint egy évszázada nem láthatta az Állatkert közönsége. Megkezdte idei szezonját a népszerű Lepkekert is.

 

Közismert, hogy az egykori állatsimogató átköltözött az április 29-én megnyílt Holnemvolt Park területére. Egykori helyén az Állatkert vezetése az ausztrál élővilágot bemutató zónát bővítette. Az új létesítmény az Ausztrál ösvény nevet kapta, s különlegessége, hogy a látogatók akár be is mehetnek a kenguruk és az emuk közé. A különleges kifutóban egy viszonylag kisebb termetű kengurufajjal, az úgynevezett vörösnyakú, vagy másik nevén Bennett-kenguruval ismerkedhet a nagyközönség. Összesen 14 felnőtt állat került be az új kifutóba, ám sokuknak kölyke is van, s a zsebibabák többsége mostanra már több időt tölt az erszényen kívül. Az emuk természetesen mind fiatal, növendék állatok, a felnőtt madarakat ugyanis problémás lenne összeengedni a nagyközönséggel.

 

Az Ausztrál ösvényhez kapcsolódóan új madárröpdék is épültek. Ezekben a jellegzetes hangú kokabura, más néven kacagójancsi, a zöldszárnyú galamb és az ausztrál kontyos galamb képviseli Ausztrália és a környező szigetek madárvilágát. Ugyanebben a röpdében seregélyeket és feketerigókat is láthat a közönség: ezek ugyan eredetileg nem őshonosak Ausztráliában, de betelepített fajokként ma már ők is nagy számban előfordulnak arrafelé.

Ugyancsak az ausztrál ösvényen át közelíthető meg a hangyászsünök, az erszényesnyestek és a kovarik már korábban átadott bemutatóhelye, illetve a madármentő állomás is.

 

Az Ausztrál ösvény megnyitásával tovább gyarapodott az Állatkert ausztrál zónája, amely Ausztrália, Új-Guinea és a környező szigetek élővilágát mutatja be. A zóna az elmúlt években több jelentős fejlesztéssel bővült: 2010-ben az Ausztrálház átadására került sor, 2011-ben – több évtized után először – vombatok érkeztek az Állatkertbe, 2013 elején hangyászsünökkel, majd az év második felében erszényes nyestekkel és kovarikkal gyarapodott a bemutatott állatok köre. Jelenleg az ausztráliai erszényesek tizenkét faja kerül bemutatásra az ausztrál zónában, amely még kiegészül a tojásrakó emlősök közé tartozó hangyászsünökkel, valamint számos madárfajjal, hüllőkkel, kétéltűekkel, halakkal és gerinctelenekkel is.

 

A Pampakifutó:

A Pálmaház és a Dózsa György út felé eső kerítés közötti háromszögletű terület az elmúlt években a tevék otthona volt, ám a „sivatag hajói" már április elsején átköltöztek a Holnemvolt Parkba, ahol jelenleg is láthatók. Egykori kifutójukat az Állatkert teljesen átalakította, hogy ott a dél-amerikai pampák egyik jellegzetes és nagyon érdekes állatfaja, a sörényes hangyász nyerjen új otthonra. Budapesten utoljára a XIX. században láthatott ilyen állatokat a közönség, így különösen nagy a jelentősége ennek az újonnan beszerzett különlegességnek.

A két állat közül a nőstény – Isabela – a Dortmundi Állatkertből érkezett. A hím a Skót Királyi Állattani Társaság Edinburgh városában működő állatkertjéből került Budapestre, így őt a gondozók Edinek becézik, bár hivatalos neve William, utalva A rettenthetetlen című film nyomán Magyarországon is jól ismert skót szabadságharcosra, William Wallace-ra.

A sörényes hangyászok beköltöztetésével a Pampakifutó még nem népesült be teljesen, mert a közeljövőben nanduk érkezése is várható, s ezek a futómadarak a sörényes hangyászokkal társbérletben kapnak majd helyet.

 

A Lepkekert az Állatkert szezonális, a nyári szünidőben működő látványossága.

A kert első ilyen bemutatóhelye 2000-ben került kialakításra, majd 2002-től a Pálmaház mögötti könnyűszerkezetes építményben várta évről évre a nyári időszak látogatóit. Az idei évben új helyen, de ugyancsak a Pálmaház környezetében működik a Lepkekert, amely szintén június 20-tól fogad látogatókat.

A Lepkekert különlegessége, hogy a közönség egy légtérben sétálhat a színpompás trópusi lepkék is pillangók sokaságával. Az első hetekben látható lepkék valamennyien Közép-Amerikában honos fajok képviselői, a nyár későbbi szakaszában azonban lesznek délkelet-ázsiai lepkék is. A bemutató része az úgynevezett bábszekrény, amelyben a lepkebábok kikelése is megfigyelhető.  Az üvegfalú bábszekrény ajtaját a gondozók rendszeres időközönként kinyitják, hogy a frissen kikelt lepkék szárnyaik megszáradása után az ajtón kiröppenve csatlakozzanak a Lepkekert légterében repkedő társaikhoz.

A Lepkekert nyitva tartási ideje az állatkerti állatházak nyitva tartásához igazodik. Ennek megfelelően délelőtt 10 órakor nyit és az Állatkert zárása előtt fél órával zár. Mivel esős napokon a lepkék nem repülnek, ilyenkor a közönséget sem lehet beengedni közéjük. Ezért csapadékos időjárás esetén előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet átmenetileg zárva találja.

 

2014. június 20.-22. 9:00-18:00

Állati (jó) könyvtár!

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkert krt. 6-12.

 

http://www.zoobudapest.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük