2013. augusztus 30-án, pénteken második alkalommal kerül megrendezésre az Állatkertek Éjszakája, ezúttal tizenkét magyarországi helyszínen: a budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi állat-bemutatóhelyek részvételével. Éjjel aktív állatok, különleges programok, állatkerti kulisszatitkok szerte az országban.

 

2013. augusztus 30-án, pénteken második alkalommal kerül megrendezésre az Állatkertek Éjszakája, ezúttal tizenkét magyarországi helyszínen: a budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi állat-bemutatóhelyek részvételével. Éjjel aktív állatok, különleges programok, állatkerti kulisszatitkok szerte az országban.

 

Az Állatkertek Éjszakáját elsőként a tavalyi évben rendezték meg, éspedig hagyományteremtő szándékkal. Mivel a tapasztalatok igen kedvezőek voltak, természetesen idén is sor kerül az eseményre. Az előző évi nagy sikerre való tekintettel az idén még több intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. Összesen tizenkét állatkert, vadaspark és más „állatos" bemutatóhely kínál különleges esti programot a látogatóknak augusztus utolsó péntekén. Az Állatkertek Éjszakáját szervező intézmények fontosnak tartják, hogy az ország minél több pontján részt vehessenek az emberek ezen a különleges eseményen, még több lehetőséget teremtve a nagyközönség és a természet találkozására. Így nagy öröm, hogy szinte minden jelentős hazai állatkert, vadaspark és bemutatóhely részt vesz a programban, és várják a látogatókat egy hangulatos esti látogatásra, természetesen sok-sok különleges, egyedi látnivalóval.

 

Egy éjszakai állatkerti sétának egyedi, különleges hangulata van. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt években több magyarországi állatkertben is szerveztek kisebb-nagyobb esti programokat a közönség számára. A tavalyi évben a Magyar Állatkertek Szövetségének kezdeményezésére augusztus utolsó péntekén több intézmény együttesen szervezett éjszakai állatkerti programot. A hagyományteremtő szándékkal megindított kezdeményezéshez akkor nyolc bemutatóhely csatlakozott országszerte.

 

A főváros vonzáskörzetében három intézmény, a Budakeszi Vadaspark, a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve a Tropicarium kínál programokat az Állatkertek Éjszakája alkalmából. Vidéken a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, a győri Xantus János Állatkert, a Jászberényi Állat- és Növénykert, a Kecskeméti Vadaskert, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a Pécsi Állatkert, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, a Szegedi Vadaspark, valamint a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark várja a nagyközönséget esti, éjjeli nyitva tartással és számos különleges látnivalóval.

 

Az egyes bemutatóhelyek által kínált programok igen változatosak, azok részletesen az egyes intézmények honlapjain olvashatók. Néhány példát azonban mégis érdemes kiragadni.

 

A Budakeszi Vadasparkban 19 órától várják a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21, 22 és 23 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd, amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni.

 

Budapesten, a Fővárosi Állat- és Növénykertben a programok 19 órakor kezdődnek és egészen éjfélig tartanak. A kert több pontján meg lehet majd ismerni az állatgondozók munkáját, sőt, a Mérgesházban a veszélyes állatok gondozásához használt eszközöket is bemutatják. Az állatgondozók emellett különleges kulisszatitkokról, az állatok gondozásának fogásairól mesélnek tizenegy különböző helyszínen. A Varázshegy minden terme nyitva lesz, minden negyedórában más-más érdekes programmal, térhatású vetítésekkel és időgép szimulátorral várják a látogatókat. Az állatkerti sétautakon a gondozók által sétáltatott jószágokkal, alpakával, törpelóval, szamárral, rókamangusztával, szurikátával és óriáskígyóval is találkozhat a közönség. A Nagyszikla felszínén fényjáték, a fókamedencénél az oroszlánfókák éjszakai tréningje, a Citruskerben mediterrán illatos kert, a Lepkekertben éjszakai lepke bemutató, a vombatoknál és az éji majmoknál éjszakai állatles teszi teljessé a programot.

 

A szintén Budapesten, közelebbről Budatétényben működő Tropicarium látogatói megtudhatják, hogyan képesek egyes állatok világítani az éjszaka sötétjében, hogyan néznek ki mikroszkóp alatt azok az élőlények, amelyek a vízi tápláléklánc alapját képezik, kipróbálhatják, könnyű-e vagy nehéz felismerni az állatokat a hangjuk, vagy éppen a szemük alapján, sőt részt vehetnek egy misztikus hangulatú cápalesen is. A 19:30-kor és 21:30-kor induló „moonlight" (azaz holdfény-) túrák keretében alaposan megismerhetik a Tropicarium élővilágát, sőt még a kulisszák mögé is bepillanthatnak.

 

A debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében romantikus sétára várják vendégeket: fáklyák fényénél járhatják körbe a parkot. 19 órától 23 óráig óránként vezetett túrára indulhatnak az érdeklődők. Látványetetéssel készülnek az éjszakai életét élő Pálmaházban. „Borzongató simogató" várja a bátrabbakat a Hüllőházban, ahol tapintható közelségbe kerül néhány kevésbé népszerű, ám valójában roppant érdekes és szimpatikus állat is. Az éjszakai látogatást vidámparki játékok és szoboravató teszi még emlékezetesebbé.

 

A Kecskeméti Vadaskert hangulatos esti megvilágítással várja a közönséget, amelyhez a fényt fáklyák szolgáltatják majd. 19 óra 30 perctől meghitt esti séta indul a ragadozók és más állatok látványetetésével egybekötve, 21 órától pedig Elzával, a kilenchónapos ifjú oroszlánnal ismerkedhetnek meg a látogatók. 

 

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban az elsősorban éjszaka aktív állatfajokkal lehet látványetetéseik során megismerkedni, melyek során a gondozóktól az állatokkal kapcsolatos plusz információkat is megtudhatnak az érdeklődők. Aki szeretné legyőzni félelmeit, az a „nemszeretem állatokkal" is közelebbi barátságot köthet. A program során fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben.

 

A Pécsi Állatkert programjai három különböző helyszínen várják a nagyközönséget: egyrészt magában az Ángyán János utcai tulajdonképpeni Állatkertben, másrészt a belvárosi Akvárium-Terráriumban, harmadrészt pedig a kezdeményezéshez csatlakozó Planetáriumban, amely a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben található. Az Állatkertben látványetetéssel egybekötött éjszakai vezetéseket tartanak az egyiptomi állat-istenségek témakörében. Az Akvárium-Terráriumban zseblámpás szakvezetésre, látványetetésre, kígyó és denevér simogatásra invitálják az érdeklődőket, a Planetárumban pedig az állatvilág és a csillagképek kapcsolatát bemutató, „Állatok az égbolton" című előadást lehet megtekinteni a délutáni órákban több időpontban is.

 

Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban rendhagyó éjszakai „holdfénytúra" keretében ismertetik meg az érdeklődőket az akváriumok kékesen derengő világával, természetesen szakértő idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok számára előzetes regisztráció alapján merülési lehetőséget is biztosítanak az óriás tokhalak, vizák közé. Jó idő esetén „Képek az éjszakában" címmel zenés diavetítés tartanak, az Ökocentrum kilátótornyára felvetített képekkel.

 

Az egyes intézmények programkínálatának egyedisége mellett az Állatkertek Éjszakája programjainak belépti díja is eltérő az egyes helyszíneken. A főváros vonzáskörzetében működő három bemutatóhely, a Budakeszi Vadaspark, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium azonban olyan kombinált jegyet is kínál, amely mindhárom helyszínre érvényes, sőt, ezt a jegyet a Budakeszi Vadasparkban és a Tropicariumban a következő két napon nap közben is elfogadják.

A fővárosi kombinált jegy ára 3300 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek azonban kedvezményes, 2200 Ft-os áron váltható meg.

Pécsett, ahol az Állatkertben, a belvárosi Akvárium-Terráriumban és a Planetáriumban is lesznek programok, a három helyszínre külön-külön és kombináltan is váltható belépőjegy. Ez utóbbi, teljes áron

 

A részletes programokat az egyes állatkertek saját honlapjukon teszik közzé.

 

http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

http://www.zoobudapest.com/

http://www.tropicarium.hu/

http://www.zoodebrecen.hu/

http://www.zookecskemet.hu/

http://www.miskolczoo.hu/

http://www.pecszoo.hu/

http://tiszataviokocentrum.hu/en/

http://www.zoogyor.com/

http://www.jaszberenyzoo.hu/

http://www.zooszeged.hu/index

http://www.veszpzoo.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük