2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Álom-családi ház Pécsről, lenyűgöző mecseki panorámával 1. rész.

4 perc olvasás

alom.jpgSzó szerint behódol Pécs városa annak a családi háznak, amelyet Gálosi Bettina tervezett a „Stílus és Otthon – Jövő otthonai” pályázatára. A fiatal tervező figyelembe vette a helyi adottságokat, betartotta a kihívó, lejtős terepviszonyokra vonatkozó sajátos előírásokat, a végeredmény pedig egy olyan élhető családi ház lett, ahová mindenki szívesen beköltözne.

 A második rész: http://euroastra.blog.hu/2018/03/20/alom-csaladi_haz_pecsrol_lenyugozo_mecseki_panoramaval_2_resz

„A beépítési koncepciónál a főbb irányokat vettem alapul, amelyeket a telek adott, illetve az egyik legfontosabb szempontként a helyes tájolással elért kilátást a Mecsek oldaláról Pécs városára. Az épületet úgy kívántam megtervezni, hogy a lejtős terepviszonyokhoz alkalmazkodva minél kevesebb beavatkozást ejtsek a területen.” – meséli az előkészületeket Bettina. A fiatal lány a pécsi járásban elhelyezkedő Hosszúhetény-i születésű, innen vágott neki az építészeti pálya kihívásainak. Szívügye a Baranya megyei térség, friss mester-diplomásként itt is szeretné megtalálni, megvalósítani építészeti küldetését. Mentora és konzulense Dr. Zoltán Erzsébet Szeréna egyetemi docens nemcsak ennél a pályázatnál nyújtott számára segítséget, szakmai irányítást. Sőt, annyira összhang volt kettejük között, hogy maga a mentor javasolta a pályázat terv- helyszínének az általa már korábban ismert telket, éppen az egyedi kilátás miatt.

 

Tömegformálás – anyaghasználat több szempont szerint

Bettina a tömeg alakításakor több szempontot vett figyelembe. A passzív tervezésből merítve ihletet, a lapostetőket túlnyújtotta, így az épület nyáron magát árnyékolja, és ezért nem mindenhol szükséges külön árnyékoló beépítése. Télen viszont az alacsonyabb beesésű napsugarakat bejutnak a lakótérbe, és kellemes hőmérsékletet biztosítanak. Ezzel a fűtési költségek is csökkenthetők.

 

Az épület tömege egységesen fehérre színezett nemes vakolat. Az anyaghasználat során az épület letisztultsága lett erősítve. Így az alkalmazott fehérvakolattal létrejött egy egységes homlokzati kép, amely ugyanakkor kontrasztosan kiemelkedik az összefüggő zöldfelületből. A belső térben szintén a fehér dominál, viszont ezt ellensúlyozva megjelenik a faburkolat is, barátságosabb hangulatot keltve.

 

Belső terek – panorámás kényelem mindenkinek

„Az épületet szülők és két gyermek családmodellre terveztem, de kialakítható egy plusz szoba is harmadik gyermeknek az emeleten. Nagy megnyitásokkal dolgoztam, hogy minden lakó élvezhesse a kilátást. Az én kedvencem a nappali-konyha-étkező szekció, amelyik tulajdonképpen játékosság a térben, de ugyanakkor kiemeli a panorámát.” – mondta a tervező.

 

A földszint, bejárati szint két részre osztva 1,4 m-rel különböző szinten foglalnak helyet. Figyelve a lejtős terepviszonyokra, a parkolás az épületbe integrált. A két férőhelyesre tervezett garázsból egy fedett, nyitott téren át lehet bejutni az épületbe. Az előtérből egy gardrób szoba és egy külön álló wc helyiség kapott helyet, mely kettő között leülő felületként szolgáló elválasztó fal található. Az előtérből át a közlekedőbe jutunk, ahonnan elérhető a konyha és az 1,4 m-rel lejjebbi szinten lévő nappali tere, ahonnan elérhető a külső téri terasz. A konyhától nyugati irányban egy étkező található, lenyűgöző kilátással Pécs városára.

 

A lakótér az emeleten lett kialakítva. A konyha teréből, függesztett lépcsőn lehet eljutni az emeletre, itt a hálószobák találhatók. Ezen térben a födém 25 cm-rel feljebb van emelve, hogy az alatta lévő nappali, étkező és konyha belmagassága kielégítő legyen. A lépcsővel szemben egy dolgozóként is használható nyitott tér található. Minden szobából nyílik egy terasz. Sőt, a szülői háló előtt, a nappali feletti tető zöldtetőként lett kialakítva, így a nyári melegben kellemes látványt nyújt a lakóknak, és nem terheli a felmelegedett vasbeton födémszerkezet a párolgásával a környezetet.

 

Összehangoltan kihasználni, a fenntarthatóságot is figyelembe venni – a fiatal tervező minden részletre figyelt. A megfelelő termék-választásánál sokat jelentett a szak-középiskolában szerzett ismeretek, így Bettina ezen a területen is magabiztosan tudott dönteni. Nem is volt kérdés, hogy a két férőhelyesre tervezett garázs Hörmann szekcionált, hőszigetelt garázskapuval legyen felszerelve.

 

Összességében az épület a betervezett anyagokkal és építészeti megoldásokkal kiváló lakókörnyezetet teremt, értékét az egyedi panoráma csak emeli.

Mellékelten Gálosi Bettina pályázati anyaga.

 g_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_000.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_002.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_003.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_004.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_005.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_006.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_007.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_008.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_009.jpgg_losibettina_j_v_otthonai_digit_lisf_zet_010.jpg

www.hormann.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.