Közel félszáz, családtagokkal érkező szívbeteg gyermeket látott vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykert a péntek este megtartott hagyományos „Áloméj az állatkertben" program keretében.

 

Közel félszáz, családtagokkal érkező szívbeteg gyermeket látott vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykert a péntek este megtartott hagyományos „Áloméj az állatkertben" program keretében.

 

Tizenharmadik alkalommal tartották meg az „Áloméj az állatkertben" elnevezésű rendezvényt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kezdeményezés lényege, hogy évente egy – általában június folyamán megtartott – napon a kert esti zárása után családtagokkal érkező, krónikusan beteg gyermekeket látnak vendégül egy különleges programon.

 

Maga az ötlet a Rotterdami Állatkerttől ered, amely 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal együttműködve 175 rákbetegségben szenvedő gyermeket hívott meg szüleikkel és testvéreikkel együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A kezdeményezés azóta világméretű mozgalommá terebélyesedett, jelenleg a világ 282 állatkertjében szerveznek hasonló programot. Térségünkben először 2004-ben rendeztek áloméjt, méghozzá Budapesten, Jászberényben és a csehországi Děčínben. Azóta a hazai állatkertek közül már összesen hat intézmény vesz részt a kezdeményezésben.

 

A június 9-én, pénteken este megtartott budapesti áloméjre – a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvánnyal együttműködve – félszáz krónikusan beteg kisgyermek kapott meghívást, akik családtagjaikkal együtt érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A különleges élményeket kínáló esti program keretében a meghívott vendégek az állatkerti állatok életének rejtelmeivel, illetve az ott dolgozó szakemberek munkájának legérdekesebb mozzanataival ismerkedhettek.

 

Az esemény lebonyolításában részt vevő mintegy hetven állatkerti munkatárs önkéntes felajánlásként, szabadidejében vállalt tevékeny szerepet abban, hogy a beteg gyerekek és családtagjaik számára felejthetetlen élményt szerezzen az áloméj keretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük