A budavári Hilton Budapestben tartották a HoReCa Marketplace idei rendezvényét és ez a kijelentés nyomban némi magyarázatot is igényel. Feltételezhető ugyanis, hogy csak a beavatottak tudják: a HoReCa betűszó egy rövidítés, jelentése Hotel, Restaurant, Café. A rendezvény pedig alkalom volt arra, hogy a három terület szakemberei, éttermek, 3-4-5 csillagos budapesti és vidéki szállodák felelős munkatársai, az érintett szektorok hazai beszállítói, Magyarország iránt érdeklődő beszállítók Ausztriából és Szlovákiából, séfek, menedzserek, étteremvezetők és tulajdonosok találkozzanak egymással.

A budavári Hilton Budapestben tartották a HoReCa Marketplace idei rendezvényét és ez a kijelentés nyomban némi magyarázatot is igényel. Feltételezhető ugyanis, hogy csak a beavatottak tudják: a HoReCa betűszó egy rövidítés, jelentése Hotel, Restaurant, Café. A rendezvény pedig alkalom volt arra, hogy a három terület szakemberei, éttermek, 3-4-5 csillagos budapesti és vidéki szállodák felelős munkatársai, az érintett szektorok hazai beszállítói, Magyarország iránt érdeklődő beszállítók Ausztriából és Szlovákiából, séfek, menedzserek, étteremvezetők és tulajdonosok találkozzanak egymással.

Az esemény összekapcsolja a hazai, az osztrák és a szlovák szállodaipari, éttermi piac szereplőit, kiváló lehetőséget kínált új együttműködések kialakítására és a meglévők ápolására. A rendezvényen, a szakterületen dolgozó – ötvennél is több cég – képviselői voltak jelen és mutatták be újdonságaikat. A vendéglátóiparban az egyik legfontosabb tényező a tisztaság. E témakörben a SanOdor Kft. mindjárt két érdekességet is hozott. Magyarországon egyedül csak ők kínálnak víz nélküli, száraz takarítási eljárást. Itt a feltörlő mop olajjal impregnált. Minden olyan felületen használható, ami a vizet nem bírja vagy ahol elektronikai eszközök vannak. A mop-fejet a cég havonta kétszer cseréli, tisztítja, és frissen impregnálva adja vissza az ügyfélnek. Másik különlegességük a „vegyszermentes takarítószer". Lényege: a saját márkájú, probiotikus tisztítószerben „jó baktériumok" vannak, melyek „rossz baktériumokkal" táplálkoznak. Ha egy fertőtlenítő vegyszerrel takarítunk, annak hatása egy idő után elmúlik, visszatérnek a rossz baktériumok. Ebben az esetben viszont a jók biofilmet képezve, hosszú ideig a felületen vannak és felfalják a rosszakat. A tisztaság tehát sokkal tovább megmarad.

Sajátosan működő borhűtőket, boradagolókat mutatott be a Dunavox Kft. A boradagolók nagy előnye, hogy nemcsak pontosan tölteni lehet belőlük a bort a pohárba, hanem a felbontott palackban lévő drágább bort egy ideig tartósítja is. A készülékben ugyanis nitrogén, illetve argon gáz található, így – levegőtől elzárva – a nyitott palackban a bor négy hétig megőrzi a minőségét! Felbontás után, amikor az üveget a készülékbe helyezik, egy hosszú szívószál merül a borba, azon keresztül, a túlnyomás segítségével, kívülről pontosan lehet adagolni a kívánt mennyiséget. A zárt tároló homlokzatán kiválasztható, hogy mennyi bor kerüljön a pohárba. A tároló szekrénynek több típusa is van, 2-4-8 vagy még annál is több palack helyezhető el bennük. A nagyobb modellek különlegessége, hogy kártyával is működtethetők. Borbárokban, éttermekben, szállodákban lehetőséget nyújt egy ilyen arra, hogy a vendég kapjon egy bizonyos pénzértékkel feltöltött kártyát, és maga válogathat, kóstolgathat a rendelkezésére álló borokból. A rendszer előnye, hogy vele a tulajdonos képet kap a fogyasztói igényekről, látja, melyik borok fogynak jobban, melyek kevésbé.

Ha pedig van már hűtő-adagoló, bor is kell bele. A Badacsonyban és Tóti-hegyen két és fél hektáron, Rizlinget, Szürkebarátot, Irsai Olivért és Merlot termelő Nyitnikék Borműhely palackjai láttán önkéntelenül is az juthat a szemlélő eszébe, hogy ha a Hableánynak felfigyelnek a Dekoltázsára, akkor később kiderülhet, hogy Született feleség lett belőle! Hiszik vagy sem, ezek a nevek borospalackok címkéin olvashatók. A névválasztás titkait Szigeti Andrea főborász, a cég egyetlen borásza kész volt elárulni. Boraik már második éve kaphatók. A Hableány Szürkebarátból készült, némi széndioxid hozzáadásával enyhén habzó, inkább gyöngyözőborrá vált. A Dekoltázs alapja is száraz Szürkebarát. Mivel a dekoltázs felerősíti a nőiességet, ennél a bornál az íz, illat kiemelését szintén egy pici széndioxiddal érik el. A Született feleség nevét már hosszabb keresgélés után találták meg. Az Olaszrizlingből készült száraz bor kellemes, simulékony, bár az elején kissé rakoncátlan volt. Ez adta a névadás ötletét. A sorból kissé kilóg a Frizzling, mely ugyancsak Olaszrizling, de széndioxid tartalma sokkal több, szinte már habzóbornak tekinthető. Kellemes, laza, majdnem pezsgő-érzetet kelt.

Egy másik asztalon erdélyi italkülönlegességek sorakoztak. A Csíksomlyói Áfonya sokak számára, mint Erdély nemzeti itala ismert. Főleg Székelyföldön népszerű a fekete áfonyából, gyümölcságyon készült likőr, de Magyarországon is roppant közkedvelt. A vadáfonyát hozzá a Csíki Havasokban gyűjtik, a végtermék likőr, tehát nem pálinkafőzési eljárással készül. Az alapja gabonaszesz, amit áfonyasűrítménnyel ízesítenek, így szép, lilás-opálos színű ital keletkezik. Ezt követően még hat hónapig gyümölcságyon érlelik és a palackba is kerül pár szem áfonya. Csíkszerdában palackozzák és onnan hozzák Magyarországra. Legalább ilyen híres viszont a két Salvator is. A Keserűlikőr 40 százalékos alkoholtartalmú, különböző gyógynövényekből és fűszernövényekből áll. Ezeket szintén az erdélyi havasokban, vadon élő növényekből gyűjtik. A párja a Gyógynövénylikőr, kicsit lágyabb, nőiesebb, 38 százalékos, a Havasokban gyűjtött növényekből, Csíkszeredában készül, összetételét természetesen titokban tartják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük