2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AmaTáR

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78552"><img class="image image-_original" src="/files/images/kolo%20(1).jpg" border="0" width="471" height="640" /></a></span>Kolo, Ringulus. UNION-Amadeus 2013. évi Rezidens Program kiállítás az amaTáR-ban. A 2012-ben indult UNION-Amadeus Rezidens program pályázatának 2013. évi két fiatal nyertese közös kiállításon mutatta be az ösztöndíj kapcsán született műveiket február végén az amaTÁR-ban. A Hajas Katinka és Gombos Andrea szobrászművészek munkáiból nyílt Kolo, Ringulus című tárlatot 2014. május 27-ig láthatja a közönség az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítótermében.</p> <p> 

kolo%20(1)Kolo, Ringulus. UNION-Amadeus 2013. évi Rezidens Program kiállítás az amaTáR-ban. A 2012-ben indult UNION-Amadeus Rezidens program pályázatának 2013. évi két fiatal nyertese közös kiállításon mutatta be az ösztöndíj kapcsán született műveiket február végén az amaTÁR-ban. A Hajas Katinka és Gombos Andrea szobrászművészek munkáiból nyílt Kolo, Ringulus című tárlatot 2014. május 27-ig láthatja a közönség az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítótermében.

 

kolo%20(1)Kolo, Ringulus. UNION-Amadeus 2013. évi Rezidens Program kiállítás az amaTáR-ban. A 2012-ben indult UNION-Amadeus Rezidens program pályázatának 2013. évi két fiatal nyertese közös kiállításon mutatta be az ösztöndíj kapcsán született műveiket február végén az amaTÁR-ban. A Hajas Katinka és Gombos Andrea szobrászművészek munkáiból nyílt Kolo, Ringulus című tárlatot 2014. május 27-ig láthatja a közönség az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítótermében.

 

Idén második éve került meghirdetésre és elbírálásra az UNION Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány közös nemzetközi kortárs képzőművészeti csereprogramja, melyet azzal a céllal indított útjára a két szervezet, hogy a 35 évnél fiatalabb magyar képzőművészek számára egy-egy kelet-közép-európai országban biztosítsa művészeti pályájuk kibontakozását, illetve az adott ország művészeti életének megismerését. A hosszú távra tervezett UNION-Amadeus Rezidens Program évente két művésznek biztosít 1000 Euro összegű ösztöndíjat, valamint szállást, műtermet és kiállítási lehetőséget a nyertes magyar pályázók számára.

 

A tavalyihoz hasonlóan ez alkalommal is az FKSE (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülete) partneri segítségével pályázhattak a cseh illetve az észt rezidens programra a 35 évnél fiatalabb képzőművészek.

A kétfordulós zsűrizés után a prágai Cerny Alapítvány által működtetett Meet Factory kortárs képzőművészeti központba Gombos Andrea, – az észt MoKS kulturális szervezet alkotóházába pedig Hajas Katinka szobrászművészek utazhattak. Mindkét művész az Amadeus Művészeti Alapítvány által működtetett Alkotóházban dolgozik.

 

„Rezidens programunk a kortárs képzőművészet terén olyan hiánypótló kezdeményezés, mely a fiatal művészek számára esélyt biztosít művészi pályájuk kiteljesítésére. A tanulmányutak alkalmával a művészhallgatók nemzetközi tapasztalatot gyűjtenek az aktuális művészeti trendekről és újabb inspirációt nyerhetnek alkotói munkájukhoz. Örömmel tölt el bennünket, hogy nemzetközi biztosítási csoportunk, a Vienna Insurance Group számára kulcsfontosságú régióban, Közép-Kelet-Európában már négy programot valósítottunk meg és a 2012-es Csehország és Románia után újabb helyszínnel, Észtországgal bővülhetett a rezidens program. A hosszútávú elkötelezettségünket mutatja, hogy idén folytatjuk a megkezdett sort, immár harmadik évben kerül sor a nemzetközi csereprogramra és az annak eredményét bemutató kiállításra az amaTáR-ban, mely szintén együttműködésünk eredményeképpen jött létre." – mondta Maják Viktor, az UNION Biztosító kommunikációs igazgatója a megnyitó estéjén.

 

Az UNION Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány együttműködése 2014-ben is folytatódik, így évi két alkalommal továbbra is támogatják a fiatal képzőművészek külföldi művészeti intézményekhez való kijutását. Az idei pályázati kiírások március végén látnak napvilágot, melyben ismét észt és cseh rezidens lehetőségre nyújthatják be pályamunkáikat a művészek.

 

A kiállításon köszöntő beszédet mondott Varga Zsuzsanna az Amadeus Művészeti Alapítvány szakmai vezetője, melyben megköszönte az UNION Biztosító támogatását az és az FKSE szakmai munkáját:

„Idén is nagy köszönetet mondunk a támogatónknak és a szakmai együttműködésben részt vevő Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, hisz nélkülük nem jöhetett volna létre ez a csodás kiállítás. Volt szerencsém látni, hogy a művészek részéről már a pályázat megírásánál elkezdődik a munka, s ezek után milyen alkotási és tapasztalatszerzési folyamat indul el, melynek végén egy kiállítótérben találjuk magunkat. Hogy ezek az értékek létre jöhessenek, mindannyiunk támogatására és munkájára szükség volt. Az Amadeus Művészeti Alapítvány hisz abban, hogy eredményes együttműködésekkel egy dinamikus hazai kortárs művészeti világhoz járulhat hozzá!"

 

A kiállításon Józsa Kitty művészettörténés méltatta a két művész kiállítását:

„Az UNION Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány nemzetközi képzőművészeti rezidensprogramjának keretében idén Hajas Katinka és Gombos Andrea fiatal szobrászművészek kaptak lehetőséget arra, hogy külföldi tapasztalatokat szerezve az észt MoKS kulturális szervezet alkotóházában, illetve a prágai Meet Factory kortárs képzőművészeti központban alkothassanak.

Az amaTÁR-ban nyíló kiállítás a rezidencia idején megvalósult alkotásokat, illetve a kinti lét során szerzett kulturális „lenyomatokat", és az alkotófolyamat egyes fázisait mutatja be.

Mindkét alkotó műveiben központi szerepet tölt be az individuum létéről, közösségben betöltött szerepéről és lehetőségeiről, a különböző életesemények és természetes körforgások mentén haladó mindennapos lét irányítottságáról és eleve elrendeléséről való gondolkodás.

Hajas Katinka az egykori magyar népi falazástípusok egyikét értelmezi újra a kortárs művészet formanyelvébe ágyazva döngölt földből készült, kör alakú objektjeiben, melyekben a régi észt világnézet két meghatározó elemének, az életkörnek és az időkörnek különféle jelentésrétegeit tárja fel az időjárás okozta erózió alkotáson tapasztalható, fokozatos romboló munkájával párhuzamosan.

Gombos Andrea az idegenvezetők bojtos végű irányító pálcájának segítségével indítja önreflexív útkeresésre a szemlélődőt, amely útkeresés során az egyéni és kollektív „együttcselekvés", a választás lehetősége, életünk és cselekvéseink befolyásoltsága, szabadnak hitt gondolkodásunk irányítottsága válik vizsgálat tárgyává."

 

Az UNION Esélyt adunk! programja keretében szerteágazóan és aktívan támogatja mindazon gyermekeket és fiatalokat, akik önhibájukon kívül hátrányos helyzetből indulnak a jövőépítés irányába. A kezdeményezés a szociálisan hátrányos helyzetű, valamint a krónikus betegségekkel küzdő gyermekeknek nyújt segítséget, emellett pedig elkötelezetten támogatja a fiatal magyar kortárs képzőművészek könnyedebb boldogulását. Célja, hogy segítsen megteremteni számukra azokat a lehetőségeket, amelyek megadják az alapot vagy éppen a kellő lökést az eredményes jövőtervezés irányába. Az UNION Biztosító 2009-ben indított komplex kortárs művészeti együttműködési programot az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal, a hazai fiatal pályakezdő művészek támogatására. Az együttműködés keretében az Amadeus Alkotóház (AmA Ház) közös működtetése és fenntartása megfelelő alkotói környezetet biztosít az ott dolgozó fiatal festők és szobrászművészek számára, emellett a program része a 2012-ben elindított UNION-Amadeus Rezidens csereprogram, és a társaság támogatásával nyithatta meg kapuit az amaHáz művészeinek kiállítótere, az amaTáR is.

www.unionbiztosito.hu

 

Magyarország legnagyobb magánalapítványa, az Amadeus Művészeti Alapítvány 1999 óta elkötelezett támogatója a hazai kortárs művészetnek. Hallgatói Programja révén évi két hallgatót egy éves ösztöndíjjal támogat a hazai művészeit felsőoktatás két neves intézményében, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Pécsi Egyetem Művészeti Karán. Az Alapítvány a Pályakezdő Programjának keretén belül nagy sikerrel üzemelteti a 12 művésznek műtermet nyújtó Amadeus Alkotóházat (amaHáZ), annak Szoborparkjával és Könyvtárával. Pályakezdő szakmai programjait az Alapítvány 2012-ben az UNION-Amadeus Rezidens Programmal bővítette, illetve évvégén megnyitotta kiállítótermét az amaTáR-at, mely pályakezdő fiatal művészek, kurátorok és projektek sikeres kiállítótere, egyben helyszíne az aktuális év rezidens kiállításnak illetve az alapítvány Kurátor programjának.

www.amadeusalapitvany.hu

 

Az Alapítány az alkotóházának raktárából kialakított „AmaTáR" színvonalas kiállítóteret azért hozta létre, hogy újabb lehetőséget teremtsen fiatal pályakezdő művészek, kurátorok és projektek bemutatkozására. A hiánypótló kiállítótér állandó helyszíne lesz az UNION-Amadeus Rezidens Programon résztvevő művészek bemutatásának, illetve minden olyan színvonalas és izgalmas kezdeményezésnek, melyek a kereskedelmi és intézményi kiállítóterek palettáján még nem fedezhetők fel. Ezzel az alapítvány a támogató szerepét megtartva művészeti programjával is igyekszik a továbbiakban szerepet vállalni a kortárs képzőművészeti életben.

 

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) több mint fél évszázados múltra visszatekintő nonprofit civil szervezet, melynek célja a kortárs magyar képzőművészek és képzőművészet támogatása. 500 fős, folyamatosan frissülő tagságát művészek, művészettörténészek és kurátorok alkotják. Az egyesület célja, hogy segítse tagjai pályakezdését, munkáját a kulturális és művészeti életben és előmozdítsa szakmai kapcsolatok és tapasztalatok létrejöttét, lehetővé tegye tagjai bel- és külföldi kiállításokon való megjelenését, valamint információs és szervezési támogatást nyújtson nekik. Az FKSE állandó kiállítóhelye a Stúdió Galéria. Itt a tagság újabb és újabb generációi, valamint külföldi művészek, művészcsoportok mutatkoznak be egyéni és csoportos kiállításon. A galéria egyestés eseményeknek és workshopoknak is teret ad. Emellett minden évben más rangos intézményekkel együttműködve nagyobb szabású tematikus kiállításokat is szervez. A Stúdió Galériához három műterem is tartozik. Két műteremnek fél évre szóló használati jogát a tagok pályázat útján nyerhetik el. A harmadik pedig vendégműterem, melyet a csereprogramok keretében ide érkező külföldi művészek használnak, illetve amennyiben üres, a tagok munkatervvel kérvényezhetik legfeljebb egy hónap időtartamú munkához. Az FKSE kelet- és nyugat- európai csereprogramokat is bonyolít. A programok célja, hogy a magyar képzőművészet nemzetközi elismertségét növelje és együttműködési lehetőségeket teremtsen a nemzetközi képzőművészeti élet szereplői és a fiatal hazai alkotók között.

 

Kolo, Ringulus

Hajas Katinka és Gombos Andrea kiállítása

AmaTáR

Budapest, 1035, Veder utca 14.

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.