Alaszkától Wyomingig az USA államai hamarosan a DoQ műsorán. Az Amerikai Egyesült Államok 50 tagállama közül nehéz kiválasztani néhányat, amelyeket a leginkább érdemes meglátogatni. Mint az a DoQ-n március 28-án debütáló U.S.A. (The States) című sorozatból kiderül: az ország közel tízmillió négyzetkilométeres területén a legszínesebb tájak, élővilágok és történelmi emlékek fedezhetők fel az indián rezervátumoktól kezdve a háborús emlékművekig.

 

Alaszkától Wyomingig az USA államai hamarosan a DoQ műsorán. Az Amerikai Egyesült Államok 50 tagállama közül nehéz kiválasztani néhányat, amelyeket a leginkább érdemes meglátogatni. Mint az a DoQ-n március 28-án debütáló U.S.A. (The States) című sorozatból kiderül: az ország közel tízmillió négyzetkilométeres területén a legszínesebb tájak, élővilágok és történelmi emlékek fedezhetők fel az indián rezervátumoktól kezdve a háborús emlékművekig.

 

Íme öt, kevésbé ismert amerikai állam, amelyeket egyszer mindenképp látni kell!

 

Mesés Alaszka

Amilyen nagy, olyan csodálatos. Az állam viszonylag aprócska városait – mint például a kereskedelmi beállítottságú Anchorage vagy a főváros, Juneau – hatalmas, lakatlan pusztaság veszi körül, némelyiket megközelíteni is nagyon nehéz. Cserébe viszont a természeti szépség kárpótolja az Alaszkába látogatót mindenért: lélegzetelállító gleccserekkel szegélyezett fjordok, nemzeti parkok, barna medvék és jávorszarvasok, fókák és bálnák vidéke ez, ahol olyan csodát is láthat a messziről jött utazó, mint a szivárvány minden színében pompázó északi fény.

 

Kalandos Connecticut

A Yale Egyetemen található Peabody Természettudományi múzeumban a dinoszauruszoktól kezdve az egyiptomi múmiákon át az őslakos indiánleletekig számtalan érdekesség megtalálható. Ebben az államban van továbbá a 184 hektáros birtokon elhelyezkedő, egyedülálló Gilette Kastély is, ami 1919-ben annak a William Hooker Gillette-nek volt az otthona, aki eredetileg játszotta Sherlock Holmes-t. A Mashantucket Pequot rezervátumban diorámák, szöveges táblák, interaktív számítógépes programok és egy 16. századi tengerparti indián falu idézi a nagy földrajzi felfedezések korát. Connecticutban van Amerika legrégebbi könyvtára, és itt építették a világ első nukleáris hajtóművel rendelkező tengeralattjáróját is.

 

Harcos Mississippi

A Mississippi állambeli Vicksburgben volt az amerikai polgárháború egyik legjelentősebb csatája, amelynek emlékét több mint 1300 műemlék és jelkép, illetve rekonstruált árkok és a Vicksburg temető őrzi. Utóbbiban 17 000 uniós katona nyugszik és körülbelül 1300, más konfliktusokban részt vett veterán. Az előzőektől kellemesebb és vonzóbb tény, hogy Elvis Presley a Mississippi állambeli Tupelo városában született 1935. január 8-án, a múlt zenei emlékeit pedig a Clarksdale-i Rock & Blues Heritage Museum eleveníti fel. Úgy vélik, ez lehetett az a város, ahol a legelső rock and roll lemezt rögzítették 1951-ben.

 

Turistacsalogató Dél-Dakota

Dél-Dakota műemlékei közül a legjelentősebb turista attrakció a Mount Rushmore, vagyis George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt amerikai elnökök hegy oldalába faragott, monumentális másai. A szoborcsoport kialakítása évtizedekig tartott, ahogy az Észak-Custerben található Fékevesztett ló elnevezésű, indiánfejet ábrázoló hegyből faragott emlékmű is, amely 1947 óta készül. Idáig Álló Medve törzsfőnök fejét és felsőtestét faragták ki, ami önmagában is lenyűgöző látványt nyújt, akárcsak a Mammoth Site Hot Springsben található, közel 30 ezer éves columbiai mamutcsontok, vagy a Sioux Falls-i lepkeotthon szabadon élő színes pillangói.

 

Vadregényes Wyoming

Az Egyesült Államok egyik legritkábban lakott állama gazdag törzsi legendákban, rodeókban, ranchokban, cowboy városokban és a természet érintetlen területeiben. A világ első és legidősebb nemzeti parkjában, a közel 9000 négyzetkilométer kiterjedésű Yellowstone-ban a hatalmas bölénycsordák szabadon barangolhatnak, és a grizzlyk, szürke farkasok, szarvasok, antilopok, trombitás hattyúk és a fenséges kopasz sasok is zavartalanul élhetnek a háborítatlan környezetben. Gejzírek, fortyogó sártócsák és gőzölgő források tanúskodnak az erőről, ami ezt a megdöbbentő tájat formálta évmilliókkal ezelőtt. Ennek egyik leglátványosabb emléke az Ördögtorony Nemzeti Emlékmű, amiről az indián legendák úgy tartják: két kislánynak és az őket üldöző medvének köszönhető létrejötte.

 

Minden héten 5 újabb állam története Kaliforniától Texasig, Minnesotától Új-Mexikóig:

U.S.A (The States) március 28-tól 22.05-kor a DoQ műsorán.

 

http://doqchannel.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük