A 2016. március 30. és április 3. között megrendezendő Friss Hús rövidfilmfesztiválon (lásd: http://euroastra.hu/node/99633) a vetítéseken kívül szakmai programok is várják a magyar film iránt érdeklődőket.

 

A 2016. március 30. és április 3. között megrendezendő Friss Hús rövidfilmfesztiválon (lásd: http://euroastra.hu/node/99633) a vetítéseken kívül szakmai programok is várják a magyar film iránt érdeklődőket.

 

Szó lesz a casting szakma hazai helyzetéről és a tévésorozat-gyártás jelenlegi trendjeiről; Mundruczó Kornél, Bucsi Réka és Magyar Judit karakterekről és korszellemről beszélgetnek; vitára állnak ki egymással a kritikusok és az alkotók; és a második magyar pitchfórumon új rövidfilmterveket ismerhet meg a szakma és a közönség.

Az ingyenesen látogatható szakmai programok a Toldi moziban lesznek.

 

ZEITGEST karakterek

Március 30-án 17.00 órakor kezdődik a BUDAPEST ZEITGEIST – KARAKTEREK // Akik körül a történetek forognak című program. Akár moziban, színházban vagy olvasás közben, minden ember arra vágyik, hogy saját tükörképére vagy éppen ellentétére leljen a karakterekben. Talán ebből is következik, hogy egy-egy alkotás legmeghatározóbb eleme az egyéniségekkel való játék. A legjobb karakterek mégis maguk írják történeteiket.

A beszélgetőtársak Mundruczó Kornél többszörös cannes-i, szarajevói és locarnói győztes filmrendező, Bucsi Réka Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező és Magyar Judit, az enneagrammódszer hazai specialistája lesznek.

Ingyenes, regisztrációhoz kötött program.

 

Pitchfórum

Április 1-jén, pénteken 10.30-tól a Friss Hús Pitchfórum pályázata során kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) lehet majd meghallgatni. A beérkezett több mint hatvan pályázatból kiválasztott tíz terv szakmai zsűri előtt mutatkozik be, amelynek tagjai: Deák Dániel, a Daazo.com és a Friss Hús rövidfilmfesztivál alapítója, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Taschler Andrea producer és Kovács Gábor producer. A legjobb filmterv 300.000 forintos díjazásban részesül.

A pitchfórumra bekerülő filmtervek:

● Borbás Dávid: A buszsofőr

● Deák Kristóf: Legjobb játék

● Fazekas Gyöngyi: A narancs útlevél

● Gergely Zoltán: Kispad

● Nagy Zoltán: Húsvét

● Simonyi Balázs: Banality

● Tamás Iván: Hogyan keletkezett a világ? 2. epizód: Finnugor

● Tóth Barnabás: Van egy határ

● Vermes Dorka: Körforgó

● Vékes Csaba: Hangember

Ingyenes, regisztrációhoz nem kötött program.

 

Casting directorok klubja

A kerekasztal-beszélgetés április 1-jén, péntek délután 15.00 órakor kezdődik Libor Anita (kulturális rovatszerkesztő, Index) vezetésével és a castingszakma hazai résztvevőivel: Banner Szűcs Loránd casting director, Orbán Andrea casting director és Zabezsinszkij Éva casting director közreműködésével.

Mit csinál pontosan egy casting director? Miből áll a munkája? Hol kapcsolódik be a munkafolyamatba? Kiből lesz jó casting director? Hogyan kell szereplőt keresni egy külföldi produkcióba, és hogyan egy magyarba? Kell-e készülni egy színésznek egy castingra, és ha igen, hogyan? Miért nincs még a legnagyobb magyar színészeknek sem showreelje és miért okoz problémát egy online videócasting megszervezése? Mit ne csináljunk szereplőválogatáson? Hol szokás a stáblistában feltüntetni a casting director nevét?

Ingyenes, regisztrációhoz nem kötött program.

 

Tolmácsot kérek!

Április másodikán, szombaton 11.00 órakor irányított vitára állnak ki az alkotók és kritikusaik.

Miért nem érti egymást a magyar film és a magyar kritika? Mi a magyar filmről írt magyar filmkritika feladata? Értelmeznie, elemeznie vagy népszerűsítenie kell-e a magyar filmet? Juttatás-e a sajtóvetítés? Mikor jelenhet meg egy filmkritika? Személyeskedhet-e a filmkritika? Visszalőhet-e a céltábla, avagy meg lehet-e fenyegetni a kritikust? Teljesítmény-e a filmkritika? Elvárható-e a jóindulat, és létezik-e objektivitás?

A beszélgetés keretek közé terelve zajlik: a színpadon két, 3-5 fős csapat áll ki egymással. Az alkotók és a kritikusok irányítottan vitáznak, és felvetett szempontok mentén vázolják a főbb témákat, problémaköröket, hogy tisztába kerüljünk az álláspontokkal és a nézeteltérésekkel.

Vendégek: Kovács Bálint, Kovács Gellért, Bujdosó Bori és Stőhr Lóránt filmkritikusok, Kovács Gábor producer, illetve Fekete Ibolya és Kocsis Ági filmrendezők.

Moderátor: Gyenge Zsolt.

Ingyenes, regisztrációhoz nem kötött program.

 

A hazai tévésorozat-gyártás jelene és jövője

Április 2-án, szombaton 13.00 órától várják az érdeklődőket a kerekasztal-beszélgetésre, ahol a hazai döntéshozók egy korábban alulértékelt műfaj nemzetközi és hazai reneszánszáról és az aktuális trendekről beszélgetnek. Résztvevők: Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese, Hámori Barbara, a Content House vezetője és Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks közép-európai régió programigazgatója. A beszélgetést Varga Attila "Sixx" vezeti.

Ingyenes, regisztrációhoz nem kötött program.

 

A nézőtér 200 fő fogadására alkalmas, a helyeket érkezési sorrendben töltik fel.

 

2016. március 30-április 3.

4. Friss Hús rövidfilmfesztivál

Toldi mozi

 

https://www.facebook.com/frisshusbudapest

http://www.daazo.com/frisshus16

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük