2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AMI ÖSSZEKÖT: CSALÁD ÉS KULTÚRA AZ IDEI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

5 perc olvasás

 

Mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal regisztrált eddig az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melynek  kiemelt tematikája a családok évéhez kapcsolódóan: „Ami összeköt: család és kultúra”, a rendezvény 2018-as „fővárosa” pedig Pécs, ahol ennek megfelelően ugyancsak gőzerővel készülnek már az eseményre – jelentette be Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Goldberger Textilipari Gyűjteményben.

 

Az ország legnagyobb kulturális eseményére másfél hét múlva kerül sor. Az idei a 16. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján szélesre tárják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi  programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: mintegy 400 közgyűjtemény csaknem 2000 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak tavaly összesítve a résztvevő intézmények. Az  előzetes becslés szerint ez a szám idén is legalább  ilyen magas lesz.

 

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely„EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen a támogatott szoftverboltok kínálatából. A fővárosi programokról az ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája programfüzetből tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

A Családok évéhez kapcsolódva a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat kiemelt témája idén „Ami összeköt: Család és Kultúra”, lehetőséget adva arra, hogy az intézmények reflektorfénybe állítsák a birtokukban lévő alkotások jeles családokhoz, dinasztiákhoz köthető darabjait, vagy azokat a famíliákat, melyek szerepet játszottak gyűjteményük életre hívásában, megőrzésében, gyarapításában. Emellett családi programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is felhívják a figyelmet arra, hogy szülők, nagyszülők, gyerekek együtt is elmélyedhetnek az intézmények kínálta  programkavalkádban.

 

Az idei esemény fővárosában, Pécsett az intézmények hagyományosan a családoknak szánt programjai között ez alkalomból olyan kulturális elemekkel várják a látogatókat, melyek a város arculatát és kultúráját máig erősen meghatározó, legendás famíliái köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. A minden korosztályt megcélzó ismeretterjesztés, értékközvetítés interaktív, élményközpontú módszerekkel történik: családfa vetítéssel, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetésekkel, játszóházakkal.

 

Idén Oláh Gergő népszerűsíti az esemény arcaként a  rendezvénysorozatot. Az énekes, zeneszerző, aki saját műfajában a legjobbak között van, nyitott a társművészetek befogadására is. Ezért idén tavasszal több tárlatvezetésen, interaktív programon vett részt – helyenként a családjával – , hogy a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án már számos saját élménnyel gazdagabban számolhasson be kulturális kalandjairól, és ajánlhassa azokat a nagyközönségnek. Gergő látogatásairól izgalmas kisfilmek is készültek, melyeket a facebook.com/muzeumokejszakaja felületen követhetünk.  

 

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag a tavalyi évhez hasonlóan 1700 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is.

 

Akárcsak tavaly, most is lehet online módon, a jegymester.hu oldalon is karszalagot, illetve pólót vásárolni. Így kényelemesebben lehet belépőhöz jutni, a karszalag árával pedig támogatni lehet azt a fővárosi intézményt, amelyet a vásárlásnál megjelölünk.

 

A budapestiek számára ismét lehetőség nyílik a környezettudatos közlekedésre: idén is közlekedhetnek elektromos autóval a látogatók, melyet a GreenGo jóvoltából féláron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak aznap. Ahogy már megszokhattuk, hét vonalon üzemelteti a BKV múzeumi körjáratait, emellett kedvezményesen vehetünk negyedéves BKK MOL BUBI bérletet. A kisebb intézményekhez a három útvonalon közlekedő elektromos kisautó körjáratokat is érdemes igénybe venni. A MÁV most is 50%-os kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából több nagyvárosba a Múzéjre utazóknak.

 

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, médiapartnere az MTVA, kiemelt partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) számára fontos hozzáadott érték, hogy az esemény a csatlakozó intézmények kincseinek megismerése mellett utazásra is ösztönöz. A rendezvénysorozat emellett tökéletesen illeszkedik az MTÜ immár negyedik belföldi forgalomélénkítő kampányához, hiszen az kifejezetten az ország kulturális kincseinek és rejtett értékeinek bemutatására koncentrál.

A Múzeumok Éjszakájával közös kampány emiatt az MTÜ aktuális belföldi kampányához kapcsolódóan épült fel, melyre hasonló vizuális koncepciót alkalmazott, ugyanakkor a rendezvényre szabva a megjelenést: közterületi reklámokkal, online és nyomtatott sajtóhirdetésekkel, valamint social media aktivitásokkal támogatja, hogy minél többen vegyenek részt a Múzeumok Éjszakáján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.