2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Foghúzás

3 perc olvasás

foghuzas.jpgAsszír harcos foghúzása. Szkíta edénytöredék, Kr. e. IV. század.

 Miért fél az emberiség döntő többsége a foghúzástól? Nem csak a fájdalom miatt. Úgy érezzük, az intim szféránkba kotorászik a fogorvos, amikor belenyúl a szájunkba. Ráadásul egy olyan eszközzel rángatja ki az amúgy is fájó fogunkat, amelyik inkább hasonlít a harapófogóhoz, mint bármely más szerszámhoz. A foghúzás kegyetlenül fájdalmas érzése évezredek óta, nemzedékről-nemzedékre öröklődik át. Nem akartam a hinni a szememnek, amikor rábukkantam arra, hogy Szent Appolónia a fogbetegeknek, fogfájósaknak a védőszentje. Igaz, a fogorvosoké is. Az eretnekséggel vádolt hajadonnak a máglyahalál előtt kiverték az összes fogát.

   Egy 1828-ban írt orvosi tankönyv szerint a foghúzás okozta fájdalom elviselhetővé tételéhez pszichés előkészítés, gyors fogeltávolítás és kiváló sebészi technika szükséges. Persze akkor még nem volt lidokain, sőt még az én gyermekkoromban sem. Örök hála Nils Löfgren svéd vegyésznek, aki 1943-ban előállította. A gyakorló fogorvosok 1946-tól használják.

   Azért voltak előtte is módszerek. Egyik csoport a kábítás (pl. éter, kéjgáz), ez nem nagyon volt hatásos, károsító következménye annál nagyobb. Jürgen Thorwald egyik könyvében szerepel, hogy a fogászati klinikák előtti utca hangos volt a jajkiáltásoktól. A foghúzás kínjainak enyhítése szempontjából javulást jelentett a fagyasztás (cryoterápia). Nekem is húztak fogat ezzel a módszerrel. Egy gyorsan párolgó folyadékot tartalmazó aeroszol tartályból (mint a parfümnél) a kihúzandó fog környékét bepermetezték. A párolgás hőt von el, ezért az íny és környezete erősen lehűl, csökkentve a húzás okozta fájdalomérzetet.

   1939-ben a Tolnai Világlapja és más képes bulvárlapok hírül adták a Budapesten dogozó „olasz csodafogorvosok” foghúzási módszerét. A doktorok állították, hogy fájdalommentesen, puszta kézzel húzzák ki a páciens fogát. Majd lassan kiderült, hogy nem annyira fájdalommentes, továbbá csak a teljesen kilazult fogat tudták módszerükkel eltávolítani.

   Szóval a lidocain forradalmasította a foghúzást. De nem azonnal. A fogorvosok kis fémtartályában állandóan forrt a víz, így sterilizálták a fecskendőt és az injekciós tűt, amely meglehetősen vastag volt. A tű csak fokozta a félelmet a foghúzástól. Ma már más a helyzet. egyszer használatos steril injekciós tűt használnak, a lidokaint tartalmazó fecskendővel egybeépítve A tű vékonyabb, mint a milliméter tizedrésze. Alig érezni a tűszúrást. Én legalábbis alig éreztem.

 

Láng Róbert

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.