2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Amikor a komoly zene nem is olyan komoly

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/91949"><img class="image image-preview" src="/files/images/komoly.preview.jpg" border="0" width="461" height="355" /></a></span>Muzsikáló játszótérré változtatta a Budapesti Fesztiválzenekar vasárnap a Millenárist. A világ legjobbjai közt számon tartott együttes idén először szervezte meg a Családi Pikniket, amelyen 2500 zenére nyitott gyerek és felnőtt vett részt. <p> 

Muzsikáló játszótérré változtatta a Budapesti Fesztiválzenekar vasárnap a Millenárist. A világ legjobbjai közt számon tartott együttes idén először szervezte meg a Családi Pikniket, amelyen 2500 zenére nyitott gyerek és felnőtt vett részt.

 

Muzsikáló játszótérré változtatta a Budapesti Fesztiválzenekar vasárnap a Millenárist. A világ legjobbjai közt számon tartott együttes idén először szervezte meg a Családi Pikniket, amelyen 2500 zenére nyitott gyerek és felnőtt vett részt.

 

Az egész napos programon a BFZ nyolcvan hátrányos helyzetű gyereket is vendégül látott, akik az SOS Gyermekfalvakból és Bácsalmásról érkeztek. Az örömzenéből egy nagy közös tánc lett, a gyerekekből karmester, a felnőttekből gyerek, az üres flakonokból hangszer, a hangszerekből pedig lovagi fegyver – egyszóval bármi megtörténhetett a Budapesti Fesztiválzenekar Családi Piknikjén, amelyet az együttes most először szervezett meg zeneszerető családoknak.

 

A cél az volt, hogy a gyerekek úgy találkozzanak a komolyzenével, mintha egy nagy játszótéren lennének – feszengés és szigorú szabályok nélkül. A koncerteket babzsákokról, kötetlenül hallgathatták, a hangszereket mind végigpróbálhatták, sőt, ők maguk is bekapcsolódhattak és együtt zenélhettek és táncolhattak a Fesztiválzenekar muzsikusaival.

Ha pedig két koncert között szerettek volna kikapcsolódni, kézműveskedhettek is, és részt vehettek egy film-workshopon. (A workshop során készült videó itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=H0ekr0OnYGw)

 

A Fesztiválzenekar a nagyzenekari koncertek és turnék mellett nagyon sokat tesz azért, hogy minden korosztályhoz közel vigye a komolyzenét. A Családi Pikniken minden olyan programot ki lehetett próbálni, amire egész évben lehetőségük van a kicsiknek és nagyobbaknak a Kakaókoncertektől kezdve a Hangszerkóstolókon át egészen az ifjúsági operákig, de vasárnap egy teljesen új program, a hangszercsoportokat mesébe csomagolva bemutató Várjátékok is debütált.

 

Az egész napos rendezvényen nyolcvan hátrányos helyzetű gyereket is vendégül látott a zenekar, ők minden programon ingyen vehettek részt. Harmincan érkeztek az SOS Gyermekfalvakból, ötven gyerek pedig Bácsalmásról utazott fel Budapestre. Az ő útjukat és étkeztetésüket a K&H Bank finanszírozta. A Fesztiválzenekar nevelési programjának fontos részét képezi az iskolákkal való szoros és intenzív együttműködés.

 

A Családi Pikniken az „Év Partneriskolája-díj" átadására is sor került.

Ezt a címet a 2015-ben a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium nyerte el, két másik iskola, a Kispesti Bolyai János Általános Iskola és a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma pedig a BFZ Muzsika-különdíjában részesült.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar június 18-án 19 órakor újabb nagyszabású ingyenes programot szervez a Hősök terén. A TérTáncKoncerten 250 hátrányos helyzetű gyerek táncol majd együtt, miközben a zenekar Mendelssohn Szentivánéji álomhoz írt kísérőzenéjét játssza.

 

http://www.bfz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.