2022.július.03. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

André Kertész a Nemzeti Múzeumban

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51873"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kertesz.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az egyik korábbi kiállítás katalógusa" title="Az egyik korábbi kiállítás katalógusa" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>Az egyik korábbi kiállítás katalógusa</strong></span></span></p><p>1982. július 9-én nyílt meg az esztergomi Vármúzeumban, a Kassák teremben, a III. Esztergomi Fotóbiennálé keretében a Kertész 41 képéből álló kiállítás. Az évforduló kapcsán a Magyar Nemzeti Múzeum elindította a 2011 szeptembere végén nyíló, André Kertész Retrospektív című időszaki kiállítás honlapját.

az egyik korábbi kiállítás katalógusaAz egyik korábbi kiállítás katalógusa

1982. július 9-én nyílt meg az esztergomi Vármúzeumban, a Kassák teremben, a III. Esztergomi Fotóbiennálé keretében a Kertész 41 képéből álló kiállítás. Az évforduló kapcsán a Magyar Nemzeti Múzeum elindította a 2011 szeptembere végén nyíló, André Kertész Retrospektív című időszaki kiállítás honlapját.

az egyik korábbi kiállítás katalógusaAz egyik korábbi kiállítás katalógusa

1982. július 9-én nyílt meg az esztergomi Vármúzeumban, a Kassák teremben, a III. Esztergomi Fotóbiennálé keretében a Kertész 41 képéből álló kiállítás. Az évforduló kapcsán a Magyar Nemzeti Múzeum elindította a 2011 szeptembere végén nyíló, André Kertész Retrospektív című időszaki kiállítás honlapját.

André Kertésznek soha nem volt a munkássága egészét átfogó, annak valós arányait és hangsúlyait feltáró retrospektív kiállítása. A Jeu de Paume-ban 2010 szeptemberében nyílt, s onnan további két helyszínen bemutatott tárlat, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum is fogad majd, ezt a hiányosságot szándékozik pótolni.

Kertész (Budapest, 1894-New York, 1985) fotográfusi tevékenysége több mint fél évszázadot ölel fel, s egyike azoknak a külföldre származott magyar mestereknek, akiknek nevét minden, fotográfiát kedvelő a 20. század legmeghatározóbb egyéniségei között tart számon.

A művész fotográfussá formálódásának első évei Magyarországhoz – Szigetbecséhez, a dunai tájhoz – kötődnek. Első felvételét 1912-ben készítette, majd az első világháború alatt a megszokott heroikus ábrázolósától eltérő, művészi képekben örökítette meg a katonaélet mindennapjait.

1925-ben érkezett Párizsba, hogy választott hivatásának, a fotográfiának éljen. A francia fővárosban azonnal a Montparnasse pezsgő művészvilágába került. Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, s két év múlva már kiállítása nyílt az Au Sacre du Printemps galériában, 1933-ban elkészült híres Torzulások című sorozata, majd 1934-ben megjelent első, Szajna partján, parkokban, utcákon tett kóborlásai során keletkezett, párizsi mindennapokat megörökítő képekből összeállított albuma, a Paris vu par André Kertész (Párizs, André Kertész szemével). A kor legjelentősebb illusztrált magazinjaiban, köztük a VU-ben jelentek meg a fényképei.

1936-ban az egyik legnagyobb hírügynökséggel, a Keystone-nal kötött szerződése New Yorkba szólította, de az együttműködés rövidnek bizonyult, s helyette Kertész olyan tekintélyes folyóiratoknak kezdett dolgozni, mint a House and Garden a Harper's Bazaar és a Vogue. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 1949-tól belsőépítészeti fényképezéssel foglalkozott. A Museum of Modern Art 1964-ben rendezett kiállítást a két éve visszavonult Kertész műveiből, amit további tárlatok követtek Tokióban, Stockholmban, Budapesten, Londonban, Párizsban stb. Az 1970-es évek közepétől a New York-i lakásának ablakából feltáruló látvány kötötte le művészi érdeklődését és színes polaroid sorozatot szentelt felesége emlékének. Washington Square-i otthonában hunyt el 1985-ben.

A most elindított, és a www.mnm.hu/andrekertesz címen elérhető oldal folyamatosan bővülve mutatja majd be a magyar származású fotós munkásságát, a kiállítás eddigi állomását, és a tárlat igencsak gazdag anyagát, amelyek legtöbbjét a magyar közönség eddig még sosem láthatta.

A 250 művet, fotókat és újságokat bemutató vándorkiállítás mintegy 1000 m2-n, 2011. szeptember 29-től látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben.

Eddigi állomások

Jeu de Paume Párizs
http://www.jeudepaume.org/index.php?idArt=1187&lieu=1&page=article
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=306561&ctag=articlelist&iid=1

Fotomuseum, Wintherthur
http://www.fotomuseum.ch/ALBUM-ARCHIV.archiv2.0.html?&no_cache=1
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=310477&ctag=articlelist&iid=1

Martin Gropius Bau, Berlin
http://www.berlinerfestspiele.de/
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=314274&ctag=articlelist&iid=1

A kurátorok André Kertészről

Portrait d’artiste – André Kertész from KLIKON on Vimeo.

A párizsi kiállítás

André Kertész by JeudePaume

Visszhang

Franciaország
Le Jeu de Paume rend hommage aux images sensibles d’André Kertész

http://culture.france2.fr/art-et-expositions/expos/la-poesie-d-andre-kertesz-au-jeu-de-paume-65046411.html

http://www.rfi.fr/france/20101006-andre-kertesz-fait-ombre-brassai-jeu-paume

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.