Az egyik korábbi kiállítás katalógusaAz egyik korábbi kiállítás katalógusa

1982. július 9-én nyílt meg az esztergomi Vármúzeumban, a Kassák teremben, a III. Esztergomi Fotóbiennálé keretében a Kertész 41 képéből álló kiállítás. Az évforduló kapcsán a Magyar Nemzeti Múzeum elindította a 2011 szeptembere végén nyíló, André Kertész Retrospektív című időszaki kiállítás honlapját.

Az egyik korábbi kiállítás katalógusaAz egyik korábbi kiállítás katalógusa

1982. július 9-én nyílt meg az esztergomi Vármúzeumban, a Kassák teremben, a III. Esztergomi Fotóbiennálé keretében a Kertész 41 képéből álló kiállítás. Az évforduló kapcsán a Magyar Nemzeti Múzeum elindította a 2011 szeptembere végén nyíló, André Kertész Retrospektív című időszaki kiállítás honlapját.

André Kertésznek soha nem volt a munkássága egészét átfogó, annak valós arányait és hangsúlyait feltáró retrospektív kiállítása. A Jeu de Paume-ban 2010 szeptemberében nyílt, s onnan további két helyszínen bemutatott tárlat, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum is fogad majd, ezt a hiányosságot szándékozik pótolni.

Kertész (Budapest, 1894-New York, 1985) fotográfusi tevékenysége több mint fél évszázadot ölel fel, s egyike azoknak a külföldre származott magyar mestereknek, akiknek nevét minden, fotográfiát kedvelő a 20. század legmeghatározóbb egyéniségei között tart számon.

A művész fotográfussá formálódásának első évei Magyarországhoz – Szigetbecséhez, a dunai tájhoz – kötődnek. Első felvételét 1912-ben készítette, majd az első világháború alatt a megszokott heroikus ábrázolósától eltérő, művészi képekben örökítette meg a katonaélet mindennapjait.

1925-ben érkezett Párizsba, hogy választott hivatásának, a fotográfiának éljen. A francia fővárosban azonnal a Montparnasse pezsgő művészvilágába került. Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, s két év múlva már kiállítása nyílt az Au Sacre du Printemps galériában, 1933-ban elkészült híres Torzulások című sorozata, majd 1934-ben megjelent első, Szajna partján, parkokban, utcákon tett kóborlásai során keletkezett, párizsi mindennapokat megörökítő képekből összeállított albuma, a Paris vu par André Kertész (Párizs, André Kertész szemével). A kor legjelentősebb illusztrált magazinjaiban, köztük a VU-ben jelentek meg a fényképei.

1936-ban az egyik legnagyobb hírügynökséggel, a Keystone-nal kötött szerződése New Yorkba szólította, de az együttműködés rövidnek bizonyult, s helyette Kertész olyan tekintélyes folyóiratoknak kezdett dolgozni, mint a House and Garden a Harper's Bazaar és a Vogue. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 1949-tól belsőépítészeti fényképezéssel foglalkozott. A Museum of Modern Art 1964-ben rendezett kiállítást a két éve visszavonult Kertész műveiből, amit további tárlatok követtek Tokióban, Stockholmban, Budapesten, Londonban, Párizsban stb. Az 1970-es évek közepétől a New York-i lakásának ablakából feltáruló látvány kötötte le művészi érdeklődését és színes polaroid sorozatot szentelt felesége emlékének. Washington Square-i otthonában hunyt el 1985-ben.

A most elindított, és a www.mnm.hu/andrekertesz címen elérhető oldal folyamatosan bővülve mutatja majd be a magyar származású fotós munkásságát, a kiállítás eddigi állomását, és a tárlat igencsak gazdag anyagát, amelyek legtöbbjét a magyar közönség eddig még sosem láthatta.

A 250 művet, fotókat és újságokat bemutató vándorkiállítás mintegy 1000 m2-n, 2011. szeptember 29-től látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben.

Eddigi állomások

Jeu de Paume Párizs
http://www.jeudepaume.org/index.php?idArt=1187&lieu=1&page=article
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=306561&ctag=articlelist&iid=1

Fotomuseum, Wintherthur
http://www.fotomuseum.ch/ALBUM-ARCHIV.archiv2.0.html?&no_cache=1
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=310477&ctag=articlelist&iid=1

Martin Gropius Bau, Berlin
http://www.berlinerfestspiele.de/
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=314274&ctag=articlelist&iid=1

A kurátorok André Kertészről

Portrait d’artiste – André Kertész from KLIKON on Vimeo.

A párizsi kiállítás

André Kertész by JeudePaume

Visszhang

Franciaország
Le Jeu de Paume rend hommage aux images sensibles d’André Kertész

http://culture.france2.fr/art-et-expositions/expos/la-poesie-d-andre-kertesz-au-jeu-de-paume-65046411.html

http://www.rfi.fr/france/20101006-andre-kertesz-fait-ombre-brassai-jeu-paume

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük