2022.július.03. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Anyatejes Táplálás Világnapja, az év második anyák napja

11 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52340"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/anytej.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="99" /></a></span>Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét, pedig a Szoptatás Világhetévé. Ugyanis világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. A Philips AVENT szeretné felhívni a magyarországi anyák figyelmét arra, hogy minél később hagyják abba gyermekük természetes táplálását, mert újszülöttjüknek ez a legtöbb, amit adhatnak. Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében már 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet. Hiszen ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók.</p> <p><strong> </strong>

anytej.thumbnailAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét, pedig a Szoptatás Világhetévé. Ugyanis világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. A Philips AVENT szeretné felhívni a magyarországi anyák figyelmét arra, hogy minél később hagyják abba gyermekük természetes táplálását, mert újszülöttjüknek ez a legtöbb, amit adhatnak. Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében már 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet. Hiszen ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók.

 

anytej.thumbnailAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét, pedig a Szoptatás Világhetévé. Ugyanis világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. A Philips AVENT szeretné felhívni a magyarországi anyák figyelmét arra, hogy minél később hagyják abba gyermekük természetes táplálását, mert újszülöttjüknek ez a legtöbb, amit adhatnak. Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében már 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet. Hiszen ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók.

 

Pedig a szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, már az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej összetétele is aszerint változik, hogy az adott időben a gyermeknek mire van szüksége. Kutatások bizonyítják, hogy a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálási mód a születést követő egy órán belül megkezdett szoptatás, amelyet kizárólagosan folytatni kell a baba féléves koráig, sőt azután is. Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja én-képét így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió.

 

„Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást" – mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő.

 

A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez előnyös volna számukra. A fejlett nyugati országokban egyre többen azt a téves feltételezést követik, hogy a civilizált országokban nincs már igazán szükség mindarra a védelemre, amelyet az anyának és gyermekének egyaránt nyújt a szoptatás.  Magyarországon azonban Európai viszonylatban igen jelentős a szoptató nők aránya, így ilyen jellegű felmérés esetén az Európai Unió tagállamai között, az első négy között végeznénk. Nálunk is egyre több a babarát kórház, de minden szülészeten támogatják az édesanyákat a szoptatás megkezdésében, és a szoptatási tanácsadók száma is folyamatosan növekszik, így az édesanyák közel 100%-a kezd el a szülést követően rögtön szoptatni. A statisztikák szerint azonban ennek ellenére hat hónaposan már csak a csecsemők körülbelül 38%-a szopik kizárólagosan. Ennek oka lehet többek között a nők 6 hónapos fizetett szülési szabadságának lejárta is.

 

De a kivétel erősíti  szabályt: „A császármetszés ellenére az első órától szoptatom a gyerekeimet, és mindig úgy gondoltam, hogy ez nem különlegesség, hanem teljesen természetes dolog. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy lassan kétéves gyerekeimet is szoptatni fogom. Nagyon örülök, hogy így alakult. Köszönhető a kiváló gyermekorvosunknak, a szoptatási tanácsadónak, a család és a barátok támogatásának. Nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak úgy alakult, hogy eddig egyetlen napot sem töltöttünk egymástól távol, a munkám mellett is megoldható, így mivel nekem és nekik is teljesen természetes, fel sem merült, hogy abba kéne hagyni. Természetesen tisztában vagyok a semmihez sem mérhető előnyeivel, és azzal is, hogy ezzel részben hozzájárulhatok ahhoz, hogy egészséges emberekké váljanak, részben pedig segíthetek abban, hogy bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakuljanak ki Szonjánál és Matyinál" – mondta Erős Antónia.

 

A szoptatás, az anyatej az életet jelentette régen és napjainkban is, a természet az anyatejjel csodálatos módon  gondoskodik a magatehetetlen csecsemőkről. Az AVENT ehhez a soha vissza nem térő csodához szeretne hozzájárulni nemcsak kiváló minőségű termékei segítségével, de az anyukák és a várandós kismamák felkészítésével, tájékoztatásával egyaránt. Világszerte számos szemináriumot szerveznek, támogatják az anyatejes táplálással foglalkozó eseményeket, évente nemzetközi szimpóziumot szerveznek a téma újdonságainak megvitatására, és számos országban állnak kismamák-edukációs projektjei mellé. Magyarországon térítésmentesen szoptatást segítő eszközökkel látják el a szülészeteket, és a védőnőket, illetve támogatják az évente megrendezésre kerülő szülésznői, védőnői és gyermekápolói szakmai továbbképzést is. A hazai AVENT most elindítja hivatalos oldalát is a legnagyobb közösségi portálon, hogy az anyukák bátoríthassák egymást, illetve kérdés esetén szakszerű tanácsban részesüljenek. Ezzel köszöntik és ünneplik mostantól a szoptató édesanyákat az év minden napján!

Érdekességek az anyatej egészségmegőrző hatásairól:

 • Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen védekező rendszerét. Az anyatej immunanyagai aszerint változnak, illetve módosulnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például a mama náthás lesz, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejében is. Ennek köszönhető, hogy a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhe formában vészeli át a betegséget. Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.
 • A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti. Feltételezik, hogy ebben nem csupán a leggyakoribb allergének (tehéntej, szója, azaz a tápszeralapanyagok) mellőzésének van szerepe, hanem az anyatej gyulladáscsökkentő hatóanyagainak is.
 • Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így ez elburjánzásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) kevésbé tudnak elszaporodni. A laktoferrinnkek ezen túlmenően ún. immunmodulátor szerepe is van, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.
 • Az anyatejet gyulladáscsökkentő összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy náthás baba esetén orrcseppnek használjuk. A kisebesedett mellbimbóra is jó hatással van, illetve segít megelőzni a mellgyulladást is.
 • Sokan gondolják azt, hogy az anyatej nem tartalmaz elegendő vasat, ezért előbb-utóbb vérszegény lesz a csecsemő. Hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemőkben nem igazolható a vashiányos vérszegénység vagy a vasraktárak csökkenésének kockázata. Az anyatej vastartalmának hasznosulása 50 %-os, ami jóval magasabb, mint a tápszerek (csak 7%), vagy a csecsemőknek adott gabonatermékek (4%) esetén. Az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi, tehát féléves kor után sem érdemes tápszerre áttérni.
 • Az anyatej összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje speciális összetételű, és mindig megfelelő hőmérsékletű. Egy táplálás során pedig egy háromfogásos menüt biztosít; először a kis kalóriatartalmú, szomjoltó első tej, majd a főzelékszerű főfogás, és végül a zsírban gazdag „nasi" csillapítja a baba éhségét.
 • A szoptatás nem kerül pénzbe, elősegíti a fogazat egészséges fejlődését és minimalizálja a gyermekkori elhízás kockázatát
 • A szoptatott csecsemők esetében a gyermekágyi halandóság alacsonyabb értéket mutat.
 • Az anya szempontjából a szoptatás előnyös a mell és petefészekrák megelőzése szempontjából.
 • Az anyatej őssejteket is tartalmaz, sőt a HAMLET betűszóval jelzett rákellenes vegyület is megtalálható benne, ami segítségével a kutatóknak 40 különböző típusú rákos sejtet sikerült elpusztítaniuk laboratóriumi körülmények között. 
 • Kimutathatóan csökken a II. típusú (későbbi életkorban) cukorbetegség kialakulásának kockázata is.
  • Az anyai önbizalom és énkép erősödik, ami a lelki egészség és kiegyensúlyozottság szempontjából fontos.
  • Kutatások igazolják, hogy minél hosszabb a terhesség és a szoptatás időtartama, annál nagyobbra nő az utód agya, akik jobban teljesítenek az iskolában is.

   

  Szoptatás, de meddig?

  Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF kétéves korig vagy azon túl javasolja, a gyermekek szoptatását. Ennek jótékony hatása mind az anya, mind a gyermek egészségére már régen bizonyított, mégis sokan vannak olyanok, akik megkérdőjelezik a 12 hónapos koron túli szoptatás fontosságát. Előfordul, hogy nemcsak megkérdőjelezik, de meg is bélyegzik a nagyobb babákat szoptatókat, így ha folytatódik is az anyatejjel való táplálás az teljesen visszaszorul zárt ajtók mögé, pedig abban semmi szégyellnivaló, vagy helytelen nincs. A rideg valóság az, hogy túlságosan sok csecsemő kap korán anyatej helyett vagy mellett tápszert, mégha egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a gyermek számára.

  Néhány fontos érv a szoptatás hat hónapos kor utáni folytatására: Annak ellenére, hogy az anyatej magas tápanyag- és energiatartalmú, könnyen emészthető, ezért gyorsan felszívódik és minden másnál jobban hasznosul a baba szervezetében. A szoptatás segíti a beteg gyermek gyógyulását. A beteg csecsemők sokszor nem is fogadnak el mást, csak a mama mellét, és szinte állandóan szopizni akarnak. Ilyenkor érvényesül az ismert szlogen, hogy az anyatej gyógyszer! Különösen előnyös a szoptatás hasmenéssel járó megbetegedések esetén, mert a benne lévő faktorok gyorsítják az emésztőrendszer gyógyulását is. Az igény szerinti szoptatás a terhesség meghosszabbításaként fogható fel, egységként él tovább a mama és a baba.

   

  Az a legelőnyösebb, ha az édesanya a gyermekre bízza az elválasztódás idejét. Az elválasztás az anya akaratának érvényesítése, míg az elválasztódás a gyermeké. Célszerűbb, tehát ha az elválasztódás valósul meg, de ezt sem kell elsietni, mert az anyatejben minden benne van, amire a kicsinek szüksége van. Az elválasztódásnak nincs menetrendje, nincsenek pontos szabályai. Hazánkban a szoptatási időszak általában a gyermek egy éves kora körülig tart. Abban az esetben, ha a szoptató édesanyának munkába kell állnia és a kicsit bölcsődébe kell adnia, akkor fokozatosan kell csökkentenie a szoptatások számát.

   

  A hozzátáplálást, ha szükséges, valamikor 5-7 hónapos kor tájékán kell elkezdeni, amikor

  • a baba már tud megtámasztva ülni
  • a nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátrafelé teszi
  • a megevett étel nem köszön vissza egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy az emésztőrendszere még nem képes feldolgozni a bevitt táplálékot)
  • elérkezik egy növekedési ugrás, de gyakoribb szoptatással nem lehet kielégíteni a baba étvágyát
  • a baba már tud fogni, képes a szájához emelni az ételt
  • kezd érdeklődni az evés után, próbálja utánozni, ahogyan mások esznek.
  • Hozzátáplálás mellett is fontos, ha van rá lehetőség, az igény szerinti szoptatás folytatása, mert így a kicsi tudja szabályozni, hogy annyi ételt vegyen magához, amennyire szüksége van. Ha kevesebb pótlást kap, vagy nem ízlik neki, többet szopizik. Az újfajta ételek-italok fertőző anyagokat is tartalmaznak, ezért fontos az anyatejben lévő védőfaktorok szoptatással történő bejuttatása. A korán elkezdett hozzátáplálás túlterheli a kicsi emésztőrendszerét, gyengíti a bélflórát, ezért a kicsi hajlamosabb lesz a különféle allergiákra, hasfájással, emésztési, székelési nehézségekkel és alvászavarokkal reagálhat. A korán hozzátáplált gyerekeknél 40%-al gyakoribbak a légúti megbetegedések, gyengébb lesz az immunrendszerük is. Gyakran halljuk, hogy „a tej élet", örüljünk, ha adhatjuk minél hosszabb ideig gyermekünknek, mert ez a legtöbb, amit egy anya nyújthat és egyben a legfontosabb a kicsi számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.