2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Apichatpong Weerasethakul: Ragyogó nekropolisz

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96997"><img class="image image-preview" src="/files/images/ragyogó.preview.jpg" border="0" width="484" height="697" /></a></span>2015. december 3-án mutatják be Apichatpong Weerasethakul Ragyogó nekropolisz című filmjét a Cirko Film forgalmazásában. A thai film szerepelt a cannes-i Un Certain Regard szekció és a torontói filmfesztivál válogatásában (2015).</p> <p> 

2015. december 3-án mutatják be Apichatpong Weerasethakul Ragyogó nekropolisz című filmjét a Cirko Film forgalmazásában. A thai film szerepelt a cannes-i Un Certain Regard szekció és a torontói filmfesztivál válogatásában (2015).

 

2015. december 3-án mutatják be Apichatpong Weerasethakul Ragyogó nekropolisz című filmjét a Cirko Film forgalmazásában. A thai film szerepelt a cannes-i Un Certain Regard szekció és a torontói filmfesztivál válogatásában (2015).

 

Katonák alusszák végtelennek tűnő, rejtélyes álmukat egy régi iskolaépületben berendezett ideiglenes kórházban. Ebben az emlékekkel terhes környezetben fedez fel egy eddig ismeretlen világot Jenjira, a középkorú háziasszony, aki önkéntesként tevékenykedik a betegek mellett. Főként Ittre vigyáz, a jóvágású katonára, akinek soha nincsenek látogatói.

Jenjira összebarátkozik Kenggel, a fiatal médiummal, aki természetfeletti képességeit bevetve segít a kómában fekvő katonáknak kommunikálni a rokonaikkal.

Az orvosok különböző módszerekkel, például fényterápiával próbálják nyugtatni a zaklatott álmok által gyötört férfiakat.

Jenjira felfedezi Itt rejtélyes jegyzetfüzetét, amelyben furcsa írások és rajzok szerepelnek.

Lehet, hogy a titokzatos álomkór és a misztikus, réges-régi palota, amely egykor a mostani kórház alatt feküdt, valamilyen módon kapcsolódik egymáshoz?

Varázslat, szerelem és álom egyaránt közelebb viszik Jenjirát önmagához és a körülötte levő világhoz.

 

Ragyogó nekropolisz – Apichatpong Weerasethakul filmje

Szereplők: Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram

16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Forgalmazza a Cirko Film.

Rendező: Apichatpong Weerasethakul

 

Apichatpong temetője – interjú a rendezővel.

 

Ragyogó nekropolisz Khon Kaenban, a szülővárosában játszódik. A filmről ezt mondta: „olyan helyek személyes portréja, amelyek parazitákként ragadtak rám". Miért ennyire fontosak önnek ezek a helyszínek?                                               

A filmmel a gyerekkoromban ismert, régi szellemek keresésére indultam.  A szüleim orvosok voltak. A kórház egyik lakószárnyában éltünk. Az otthonom a kórházi osztály volt, ahol anyám dolgozott, a faházunk, az iskola és egy mozi. Ebben a filmben mindegyik benne van. Már majdnem húsz éve annak, hogy nem élek Khon Kaenban. A város azóta nagyon megváltozott. De amikor hazamegyek, mindig látni vélem a régi emlékeimet az új épületek tetején. Az egyik kedvenc helyem, a Khon Kaen-tó azonban semmit sem változott.

 

Kórházban nőtt fel – ez az oka annak, hogy a filmjeiben gyakran találkozunk kórházi eszközökkel, és a betegség általában is fontos központi témája?

Számomra szívverést hallgatni sztetoszkóppal, vagy nagyítóval és a fénnyel kísérletezni maga volt a csoda. Ritka, csodálatos alkalmakkor még a mikroszkópba is belenézhettem! Másik izgalmas emlékem, mikor a Khon Kaen-i amerikai intézetben néztem 16 mm-es filmeket. Ekkoriban sok USA-bázis volt az ország északkeleti részén. Jól emlékszem a többi film között a fekete-fehér King Kongra, például. A filmek és az orvosi eszközök voltak a gyerekkorom legszórakoztatóbb felfedezései.

 

Honnan jött az alvó emberek történetének a gondolata? Igaz történet alapján írta a forgatókönyvet?

Három éve volt egy hír egy kórházról északon, ahol egy rejtélyes kór miatt 40 katonát el kellett különíteni. Ezt a történetet használtam fel, és összefontam az én kórházammal és a régi, Khon Kaen-i iskolámmal. Ez alatt a három év alatt a thaiföldi politikai helyzet zsákutcába futott, és még mindig ott vesztegel. Megszállottja lettem az alvásnak, és lejegyeztem az álmaimat. Azt hiszem, ez egyfajta menekülés az utcákon uralkodó borzalmas helyzetek elől.

 

A színes fényterápia a valóságban is létező kezelés?

Egy időben sok cikket olvastam az agykutatásról. Volt egy professzor a MIT-en, aki a fény segítségével úgy manipulálta az agysejteket, hogy azok újrajátszottak bizonyos élményeket. Azt állította, hogy a felfedezése bizonyította Descartes meggyőződésének helytelenségét, mely szerint a test és a lélek külön entitások. Ez a hipotézis egybecsengett azzal, amit én is mindig gondoltam: a meditáció nem más, mint biológiai folyamat. Az álomba és az emlékekbe mindig be lehet törni kívülről. Ha orvos lennék, az álomkórt sejtszinten, fényinterferenciával próbálnám gyógyítani. A filmben megjelenő fények többé-kevésbé ezt az ötletet tükrözik vissza. Nemcsak a katonáknak, hanem a film nézőinek is szólnak.

 

Jenjira megtalálja Itt jegyzetfüzetét, tele furcsa firkákkal és alaprajzokkal. Vannak köztük valódi helyszínek is, amelyeket a filmben is láthatunk, de a többi hely: a palota és a temető mitologikus terei is éppoly valódiak és jelen idejűek.

Amikor kicsik voltunk, mindig erről a csodálatos helyről meséltek nekünk: ahol a víz hallal teli, és a tájat míg a szem ellát rizsföldek borítják. A gazdagság jelei mindig idilliek voltak, a brutális részeket finoman kihagyták. Nagy teher rajtunk az elképzelt és megváltoztatott történelem súlya. Generáció generáció után a hatása alá kerül: hogyan látjuk önmagunkat? De a nemrég megismert tudás és a mostánabn keletkező tanulmányok hatására az identitásunk megingott. Szerintem ez a film a valahová való tartozás törékeny tudatával játszik.

 

Tudna egy pár szót mondani Jenjira útjáról ebben a filmben? Többször dolgoztak már együtt, de ebben a filmben sokkal fontosabb a szerepe, mint az eddigiekben.

Először 2002-ben dolgoztunk együtt. Ezután sokszor megfordult az irodánkban. Mindig is szerettem a személyiségét, a lányait és a történeteit. Olyan agya van, amilyet én is szeretnék: egy agy, amely mindenre emlékszik. Szerintem pontosan meg tudná mondani, mit ettünk ebédre tíz évvel ezelőtt egy bizonyos forgatási napon. Számtalan projekten dolgoztunk együtt, többek között egy könyvön, amit ő írt. A hatására kezdtem el Iszán történelmével foglalkozni. Ahogy kialakult a film, közös álmunkká vált: az enyém, az övé, és azt hiszem, talán az anyámé is.

 

A film szereplőinek többségi az Iszán régióból származik, és az iszáni dialektust beszélik. Létezik egy csak Iszánra jellemző, különleges hiedelemvilág?

Iszán különböző területeket foglal magába: Kambodzsa és Laosz egyes részeit. Az egyesítésig több birodalom része volt – ekkor Bangkok vette át az északkeleti részeket. A családom Bangkokból költözött Iszánba pár évvel az én születésem előtt.         Ez egy száraz környék, nem olyan burjánzó, mint a középső régiók, például ahol Bangkok fekszik. Számomra azonban nagyon színes, mert mindenütt fellelhetők a khmerek spiritualitásának a nyomai. Az emberek itt tehát nemcsak egy mindennapi világban élnek, hanem egy szellemi világban is. Az egyszerű dolgok is varázslatosak lehetnek.

 

Meséljen a szereplőválogatásról!  Rendszeresen dolgozik ugyanazokkal a színészekkel, például Jenjirával, de amatőr színészeket is szívesen foglalkoztat.

Mivel Khon Kaenben forgattunk, szereplőválogatást tartottunk a városban. Nagy meglepetés volt, hogy ennyi tehetséges színészt találtunk. Számomra ezt a filmet forgatni kicsit olyan volt, mintha az első filmemet csináltam volna. Megpróbáltam megszabadulni a berögzült filmes kötöttségeimtől, és magamévá tenni a város energiáját. Az amatőr színészekkel való munka segített megtalálni a megfelelő ritmust.              

 

Az operatőrrel, Diego Garciával most dolgozott először.

Miguel Gomes ellopta az állandó operatőrömet, hogy leforgassa vele lehetetlenül hosszú, Arábiai éjszakák című filmjét. Nagyon örültem ennek, mert Gomes tényleg az egyik legjobb rendező ma. De gondban is voltam. Így hát körbekérdezősködtem. Diegónak Carlos Reygadas mutatott be, aki a közeljövőben közös munkát tervez vele. Lehet, hogy én voltam Carlos kísérleti nyula! De nagyon elégedett voltam az eredménnyel. Diegóban a legjobban a személyiségét csodálom. Nagyon tehetséges, és nagyon nyugodt. Nem szeretem, ha ordibálás van a forgatáson.  A saját kiabálásomat sem bírom. Az egész stáb odavolt érte. Pár nap után úgy éreztem, mint ha évek óta együtt dolgoznánk. Ehhez a filmhez természetes fényt akartam, a melankólia egy árnyalatát, amit Diego gyönyörűen megoldott.

 

Bizonyos tekintetben ez a film közelebb áll egy fajta lineáris narratívához, mint a korábbi filmjei.

A Ragyogó nekropolisz fejlesztése organikus folyamat volt. Megfigyeltem az álmaimat, és úgy találtam, hogy narratívak, a filmjeimnél is elbeszélőbbek. Ugyanolyan fontosságot tulajdonítok az álmaimnak, mint az ébrenlét tapasztalatainak. Ha visszanézek: a Ragyogó nekropolisz egy ébrenlétről szóló álomként fogható fel, vagy egy olyan valóságként, amely álomszerű.

 

Bemutató: 2015. december 3.

 

http://www.imdb.com/title/tt4074512/?ref_=nm_flmg_dr_1

https://www.youtube.com/watch?v=UHPTPSe7Ojg

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.