2013. január 26-án a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben egy ismeretterjesztő dokumentumfilm díszbemutatójára került sor, melyet rendhagyó divatgálával koronáztak meg. Az Apolka című film olyan módon közelíti meg az emlőrák témáját, ahogy ezt eddig kevesen tették. Egy nem szokványos élethelyzet, amit meg kell oldani.

 

2013. január 26-án a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben egy ismeretterjesztő dokumentumfilm díszbemutatójára került sor, melyet rendhagyó divatgálával koronáztak meg. Az Apolka című film olyan módon közelíti meg az emlőrák témáját, ahogy ezt eddig kevesen tették. Egy nem szokványos élethelyzet, amit meg kell oldani.

 

Van-e élet a rák után? Egyre több fiatalt fenyeget a rák. Hazánkban évente fiatalok ezrei betegednek meg, és százai halnak meg daganatos betegségben. Sokaknak közülük nem kellene. Minden szenvedés és halál megdöbbentő, de a fiatatoké különösen az. Ilyenkor mindannyian azt kívánjuk, bárcsak tehetnénk valamit.

A leggyakoribb daganatok előfordulását egészséges életmóddal csökkenteni lehetne. A másik fontos dolog, hogy egyes daganatokat önvizsgálattal (emlő, here), illetve a tünetek korai észrevételével (bőr és végbél tumorok) időben fel lehet fedezni, és így eredményesen kezelni.

Min mennek keresztül azok a nők, akiknek emlőrák miatt részben, vagy egészében el kell távolítaniuk a mellüket? Hogyan élik meg mindezt a családtagok, elsősorban a férj, vagy az élettárs? Hogyan hat egy ilyen műtét a pár szexuális életére? Elég erős tud-e lenni két ember között az érzelmi kötelék, hogy mindezek után is együtt maradjanak?

 

A vetítés előtt Pozsgai Zsolt rendező és forgatókönyvíró osztotta meg velünk gondolatait. Elmondta, hogy a film egy fikciós történet és mellé párosul a szakértés és a tudomány. A magyar színházi és filmes életnek Európában szinte példátlan erénye az, hogy olyan színészeink vannak, akik a tehetségükkel és felkészültségükkel minden témát úgy tudnak vállalni, hogy az igazi és hiteles lesz. Hiszünk abban, hogy az emberei kapcsolatnak van egy olyan rétege, amit vagy szeretetnek hívunk vagy szerelemnek, vagy összetartozásnak, vagy hűségnek vagy bárminek, amit nem kezdhet ki semmiféle testi probléma.

 

Apolka egy hatvanas évei elején járó nő. 40 éve él házasságban férjével, Gáborral, akivel hol külön élnek, hol együtt. Lánya és veje egy házban élnek velük, és megszokták, hogy Apolka néha eltűnik hosszabb időre, dolgozik, csavarog a világban. Egy nagytakarítás alkalmával azonban Apolka könyvespolcáról a földre hull egy onkológiai értesítő: Az Ön szervezetében rákos daganatot találtunk. Kérem, fáradjon be az eltávolító műtét és a kezelés részleteinek egyeztetése végett! Innen indul a történet: egy nem szokványos élethelyzet, amit meg kell oldani.

 

A filmben nagy hangsúlyt kap a család ábrázolása, a generációk együttélése, és az, hogy a betegség megjelenése milyen változásokat okoz az életükben. És ami az alkotás egyik központi problémája: a szexualitás és az emlőrák viszonya, a daganat és a mell eltávolítása utáni szexuális élet, az új helyzet elfogadása a partner részéről. Mindehhez remek színészeket sikerült megnyerni.

 

A Daylight Kommunikációs Intézet 46 perces televíziós ismeretterjesztő-oktató filmje a rákbetegség megéléséről, elfogadásáról és a gyógyulás folyamatáról szól.

A film célja az, hogy ezt, a ma már társadalmi jelentőséggel is bíró megbetegedést, az emlőrákot egy megtörtént esemény alapján mutassa be. Erőt és hitet akarunk adni az éppen most a mellrákkal vagy bármely más betegséggel küzdőknek: a gyógyulás lehetősége rajtuk is múlik!" Apolka szerepét Moór Marianna színésznő vállalta el, aki maga is érintett a betegségben, férjét Koncz Gábor játsza.

„Hisszük azt, hogy a film hasznára lesz mindazoknak, akik maguk is, vagy környezetükben élők közül érintettek hasonló betegségben, de ugyanakkor jelzés mindenki számára, hogy a szűrővizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen."

 

Emlőrák-megelőzés: tudatosabbá vált-e a társadalom az utóbbi években?

Lényeges változás nincs, a megelőzés terén még nagyon sok tennivaló lenne. Az onkológiai terápiák hatékonyságában viszont jelentős javulás történt. Ez a magyarázata annak, hogy a magyarországi rákhalálozás az emlőrák esetében, nemzetközi összevetésben egészen elfogadható helyen áll. Egészen pontosan az európai középmezőnyben foglalunk helyet, szemben néhány más ráktípussal, ahol rosszabb a helyzet – mondta Dr. Kásler Miklós professzor, a film szakmai tanácsadója, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Az emlőrák megelőzésének egyetlen valóban hatékony módja a mammográfiás szűrés, a vizsgálaton való részvételi arány azonban csak mintegy 40 százalék körüli a 45-65 éves nők körében. – A részvételi arány növelésére egyetlen lehetőségünk van csak, ez pedig hogy minden nővel megértessük, mennyire fontos ez. Minden adódó lehetőséget ki kell használni az ismeretterjesztésre, és főleg azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a legtöbb emberhez lehet eljuttatni egy-egy fontos üzenetet. Ezért szerencsés, hogy az Apolka az m1-en lesz bemutatva, hiszen az internet mellett a legtöbben a tévéből tájékozódnak. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a kisebb vidéki városokban, illetve a falvakban magasabb a mammográfiás szűrések részvételi aránya, mint a nagyvárosokban. Ez főként azokra településekre igaz, ahol a polgármesterek, az orvosok, a gyógyszerészek, illetve a lelkipásztorok is népszerűsítik a szűréseket, és beszélgetnek a hölgyekkel az emlőrák megelőzésének fontosságáról – mondta Kásler professzor, aki természetesen örömmel vállalta, hogy a film onkológus tanácsadója legyen. – A forgatókönyv alapján egy nagyon érdekes történetről van szó. Mivel minden lehetőséget próbálok megragadni, hogy felhívjam a figyelmet a rákmegelőzés fontosságára, így ennek a felkérésnek is szívesen tettem eleget.

 

AZ ÖNBIZALOM MEGTARTHATÓ!

„Kedves Barátnőm!

Túl van egy emlőműtéten. A műtét testi és lelki következményeit, az esetleges utókezelés mellékhatásait mindenki másképp éli meg.
Tudom nem könnyű korábbi életéhez – mint nő – visszatalálni. De elérkezik az a pillanat,
amikor önmagának is segítenie kell, hogy visszanyerje önbizalmát, életörömét, magabiztosságát. Nem szabad elfelejtkeznie arról, hogy azok a belső értékek, amelyek jó baráttá, szerető társsá és gondoskodó anyává tették, a műtéttel nem változtak. Minden, ami fontos volt Önnek a műtét előtt, az továbbra is része marad életének.
Az önbizalom és életöröm visszaszerzésének útján az első fontos lépés a külső megjelenés. Ehhez nyújt segítséget Önnek az Anita care" termékcsalád, biztosítva a műtét utáni közvetlen és végleges megoldást."
(Moór Marianna)

 

Hogyan tovább? Rehabilitáció műtét után – Test és lélek.

Az emlő daganatos megbetegedésének tényét, egy melloperáció testi és lelki következményeit, az esetleges utókezelés mellékhatásait minden nő másként éli meg. A mell – a nőiesség, a szépség szimbóluma – elvesztésébe nehéz belenyugodni. Még a csökkentett radikalitású műtét is komoly lelki megrázkódtatást jelenthet, hiszen mellműtét után a legfontosabb kérdés:
– Vajon észreveszik-e mások?
– Látnak-e rajtam változást?

Műtét után egy bizonyos fokú depresszió, félelem, szorongás a betegséggel együtt járó tünetektől, az estleges kezelésektől, az ismeretlen jövőképtől, az életminőség megváltozásától teljesen természetes.
Nem Ön az egyetlen, aki egyszerre éli át a bizakodás és a reménytelenség érzését. Ne szégyellje, bátran ossza meg félelmeit azokkal, akik közel állnak Önhöz. A pszichológiai tanácsadás is segítséget jelenthet.

Bár nagyon sok problémával, bizonytalansággal találja magát szemben, gyógyulásának legfontosabb feltétele az Ön személyisége, gyógyulásába vetett hite. Klinikai tapasztalatok bizonyítják, hogy a megküzdés vállalása, az érzelmi stabilitás, a pozitív gondolkodásmód megkönnyíti a gyógyulást, az új helyzet elfogadását, az önbizalom visszaszerzését.

 

A film délutáni díszbemutatóját egy rendhagyó divatgála koronázta meg.

16 gyönyörű, az emlőrákkal győztes harcot vívott hölgy mutatott be szebbnél-szebb fehérnemű- és ruhakölteményt a Sofitel Báltermében. A hölgyek öltözetét az ország 16 sikeres tervezője álmodta meg, többek között: Herczeg Zoli, Léber Barbara, Benes Anita, Nagy Orsi, Héjjá János, Tóth Bori, Makány Márta és még sokan mások. A rendezvényt az ANITA Hungária által kiírt alkotói pályázat eredményhirdetése és díjátadója zárta. A meghatott nyerteseknek a díjakat Vámos Magda, a Magyar Divatszövetség elnöke adta át.

 

Az Anita-Hungaria Kft. 23 évvel ezelőtt Magyarországon elsőként vállalt elkötelezettséget a mellműtött nők sorsa mellett. Világszínvonalú termékeik választéka, munkatársaik szakmai felkészültsége segíti az életminőség javítását, az önbizalom visszaszerzését mellműtét után. Fontos, hogy egy nő mellműtét után is legyen mindig ápolt, bízzon önmagában, vonzerejében. Hiszen azok a belső értékek, amelyek jó baráttá, szerető társsá, gondoskodó anyává tették, a műtéttel nem változtak. Minden, ami fontos volt a műtét előtt, az továbbra is része marad életének.
Saját eszközeikkel küzdenek azért, hogy a rákbetegséget ne lengje körül a tabu légköre, hogy nyíltan lehessen beszélni róla, hogy ne kelljen titkolózni se családi, se baráti körben.
Az Anita-Hungaria Kft. üzleti filozófiáját:- szolgálni a nők minden korosztályát, minden élethelyzetben – alátámasztva fogalmazódott meg a rendhagyó divatbemutató gondolata. Büszkék arra, hogy a bemutatót olyan nőtársaink vállalták, akik már átélték az újrakezdés nehéz napjait. Ők már tudják, hogy van élet a rák után. Rendkívüli magabiztosságot és erőt sugározva bebizonyították, hogy mellműtét után is lehet nőként, teljes életet élni.
Ennek a filozófiának a jegyében írták ki a „Mutassa meg a kreatív oldalát" c. pályázatukat. Talán első hallásra meglepő a pályázati felhívás, amelynek a tárgya egy melltartó. Egy Anita protézistartó melltartó, amely az emlőműtött nő mindennapjainak szerves része, amely óv, véd és segít visszaadni a nőiességet mellműtét után.
De hogyan lehet ebből alkotás?
Ha ma kreativitásról beszélünk, nem csak a kiemelkedő festményekre, szobrokra, zenei művekre kell gondolnunk.
Minden alkotássá válik, aminek elkészítése örömet szerez – magunknak vagy másoknak -, amire nem sajnáljuk az időt, megvalósítjuk ötleteinket, használjuk képzeletünket. Mert a képzelet a valóságból merít, majd azt módosítva újat teremt.
Ez a mindennapok művészete, az önkifejezés eszköze, amely a bennünk rejlő igényre épít.
Az alkotói pályázat célja az volt, hogy a mellrákból gyógyult és a rákkal most küzdő hölgyek alkotásaikkal, a betegségükkel kapcsolatos érzéseiket hozzák a felszínre pályaműveiken keresztül. A pályázók egy-egy már nem használt Anita protézistartó melltartó átalakításával, dekorálásával, egészen pontosan művészi átformálásával – átalakításával indulhattak pályázatukon.

 

„Anita a nőknek, nőkért minden élethelyzetben!"

A ‚Rák ellen az emberért a holnapért" Társadalmi Alapítvány és a német Anita Dr. Helbig GmbH. közreműködésével létrejött Anita Hungaria Kft. mintaüzletében lehetővé vált a mellműtött nők teljes körű ellátása, a személyre szóló gyógyászati segédeszköz kiszolgálás.
A fehérneműgyártásban igen nagy hagyományokkal rendelkező német Anita Dr. Helbig GmbH. az egyetlen olyan gyártó cég, amely a protézistartó melltartók és fürdőruhák gyártása mellett – több mint 30 éve – a mellprotézisek fejlesztését és gyártását is saját maga végzi. Az

„ Anita." márkanév a világon mindenütt ismert és fogalommá vált. Termékeiket mindenkor az esztétikum, a nőiesség, a szépség, az igényes kivitel és az igen magas minőségi követelmény fémjelzi.
Sok éves tapasztalat alapján dolgozták ki az „Anita.care" termékcsaládot, amely biztosítja Önnek a teljes ellátást, a tökéletes kényelem és biztonság érzését mellműtét után. Annak érdekében, hogy minden termékük nemcsak esztétikailag, hanem orvosi, egészségügyi szempontból is tökéletes legyen, valamint funkciójában is megfeleljen a műtéti megoldásoknak, az Anita munkatársai szoros együttműködést folytatnak sebészekkel, ortopédiai és egészségügyi szakemberekkel, valamint tanácsadókkal, akik a rák utókezelésében vesznek részt. (Anita Hungaria Kft.)

 

„Higgy benne, hogy az élet érdemes arra, hogy éljed, s hited segít majd összekovácsolnod magát a tényt is." (W James)

 

www.rakliga.hu

http://www.anita.com/

http://daylight.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük