Ha áprilisi programok, akkor kezdjük rögtön egy jó adag „húsvétolással". A téma adott, helyszín pedig több is akad, de április egyébként sem szűkölködik programokban.

 

Ha áprilisi programok, akkor kezdjük rögtön egy jó adag „húsvétolással". A téma adott, helyszín pedig több is akad, de április egyébként sem szűkölködik programokban.

 

 Hollókői Húsvét; Hollókő, 2012. április 8.- 9. www.holloko.hu, A Hollókői Húsvéti Fesztivál kiváló alkalom, hogy a máig is élő hagyományokat átörökíthessék a falu lakói a fiatalabb korosztály számára, sőt az egész ország számára, hogy megőrizhessük Palócföld színességét. A Hollókőért Közalapítvány 1996-tól minden évben várja a látogatókat a Húsvéti Fesztiválra, ami húsvét vasárnapján és húsvét hétfőjén kerül megrendezésre. Az Ófalu területén mindkét napon egész napos a folklór program, népművészeti kirakodóvásár, kézműves bemutatók, locsolkodás, tojásfestés, népművészeti vásár és gasztronómiai ínyencségek bemutatója, húsvéti tombola, hagyományőrző gyermekjátékok teszik feledhetetlenné a vendégek szórakozását. A falu közepén felállított színpadon a nap folyamán néptáncegyüttesek, népdalénekesek és mesemondók szórakoztatják a közönséget.

 

Húsvéti sokadalom, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu, 2012. április 09. www.muzeumfalu.hu; A múzeumfalu évadnyitó legnagyobb programja a húsvét 2. napján megrendezett falusi húsvéti népszokás-bemutató. A Margaréta Néptánccsoport tagjai által előadott húsvéti locsolkodás kiegészül országos népművészeti kirakodó vásárral, kézműves bemutatókkal és a különböző felekezetek húsvéti asztalait bemutató időszaki kiállításokkal. A szórakozni vágyók vidámpark, lovaglás, szekerezés és íjászat közül választhatnak, míg a műhelybemutatókon és kismesterség-foglalkozásokon a kézügyességüket próbára tenni akarók tölthetnek el több-kevesebb időt.

 

Húsvéthétfő a Vasi Múzeumfaluban, Szombathely, 2012. április 9., www.savariamuzeum.hu ; A Vasi Múzeumfalu hagyományőrző rendezvényein a múzeumfalu történelmi, néprajzi környezete élettel telik meg. Ilyenkor kézművesek, vásárosok, néptáncosok népesítik be a skanzent. A programsorozat elemei népi ünnepkörökhöz kapcsolódnak. A gyerekek a húsvéti tojás készítésének hagyományos technikáit – írókázás, tojáskarcolás, batikolás – kézműves foglalkozás keretében ismerhetik meg. A kicsik örömére állatsimogató is lesz, ahol a főszereplő természetesen a nyuszi.

 

Húsvét a Skanzenban, Szentendre, 2012. április 8-9., www.skanzen.hu; A Húsvéti Fesztivál évadnyitó rendezvény az újjászületést, a megtisztuló embert és az ébredő természetet hirdeti, melyre gazdag programkínálattal várja vendégeit 2012-ben is a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A tojás díszítésének gazdag hagyományait (karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek ismertetik meg  a  vendégekkel, akik e technikákat maguk is elsajátíthatják. A Húsvét-kertben tojáskapkodást, tojásgurítást és tojásütést lehet játszani. Most sem maradhat el a nagysikerű, családi vetélkedő, melynek során a tavaszi házimunkák kerülnek előtérbe.

Matyó Húsvét Mezőkövesd, Mezőkövesd – Hadas Városrész, 2012. április 8-9. , www.mezokovesd.hu ; A nagyszombati szertartást követően Húsvét vasárnap és hétfőn a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja az ünneplőket. Új programelem vasárnap a Tojásdíszítő bemutató, hétfőn pedig a matyó sonkamustra.

 

Emmausz – Húsvéthétfői vígasságok a bólyi pincesoron, Bóly, 2012. április 9., www.boly.hu,; Egyedülálló bólyi népszokás a bibliai eredetű húsvéthétfői pincesori vigasság, az Emmausz-járás. A bólyi borászok finom ételekkel és borkóstolóval várják vendégeiket.

 

Várkapunyitó Szigligeten, Szigliget, Szigligeti vár, 2012. április 7-9., www.szigliget.hu; Április 4-9. között ismét megrendezésre kerül a hagyományos kapunyitás, amely tulajdonképpen a vár szezonnyitó programja is. A nagyérdemű közönséget néptánc, harcászati és fegyver bemutatók, reneszánsz zene, hastánc, íjász – csatacsillag hajító verseny, ismert előadók zenés műsorai és egyéb programok szórakoztatják. Ugyancsak az alsóvárban, népművészeti vásárban kínálják portékáikat a népművészek. A gasztronómia szerelmeseit tájjellegű helyi borok és ételek várják.

 

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, Budapest, Uránia Filmszínház, 2012. április 13-21., www.titanicfilmfest.hu; A Titanic idén is a legnagyobb nemzetközi filmes seregszemle, még most is a legtöbb nagyjátékfilmet felvonultató fesztivál Magyarországon. Idén is olyan filmeket válogattak össze a szervezők, amelyek zömét garantáltan csak itt és most láthatja a hazai, vagy éppen európai közönség, de ami még fontosabb, olyan alkotásokat, amelyek képesek a nézőket meglepni, valami újat mutatni, akár dél-koreai thrillerről van szó, ír bosszúmeséről, japán animéről vagy francia szerelmes filmről.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2006 óta évről évre a legkiválóbb, leginkább újító szándékú és a legmerészebb filmjének járó elismerést a Hullámtörők-díjjal tünteti ki. A Görömbei Luca iparművész által készített, különlegesen megformált díjat egy három tagú nemzetközi zsűri ítéli oda a fesztivál által kiválasztott versenyfilmek legjobbikának.

 

IX. Egyetemi Tavaszi Fesztivál, Szeged, Egyetemi épületek, 2012. április 16-május 13., www.u-szeged.hu/etavasz; Az áprilisban és májusban zajló seregszemle idején tudományos előadások, konferenciák, sportnapok, kiállítások, színházi előadások, hangversenyek, irodalmi estek, filmbemutatók, koncertek, előadói estek és beszélgetések várják az egyetemi és a szegedi közönséget.

 

Zalaegerszegi Országos Fazekas- és Keramikus Fesztivál, Zalaegerszeg, 2012. április 27 – 29., www.zmmi.hu, A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Falumúzeum közös szervezésében megrendezésre kerülő Zalaegerszegi Országos Fazekas-és Keramikus Találkozó minden évben változatos és színvonalas programokkal várja a hagyományokat, népművészetet kedvelő érdeklődőket, korhatár nélkül. A rendezvény főként a fazekasságról, az ügyes kezű mesterekről szól, akik méltó képviselői a fazekas szakmának a Dunántúltól Erdélyig. A Pajtakiállításban hagyományosan egy- egy fazekasmester kerámiáiban gyönyörködhetnek a látogatók. A Mesterversenyen különböző hagyományos használati tárgyak készítésben mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A több órás falumúzeumi látogatás alatt zalai ételeket, italokat kóstolhatnak a látogatók.

 

V. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, Agárd, 2012. április 28-május 1., www.velenceitofeszt.hu, Az elmúlt évekhez hasonlóan, a fesztivál központi helyszínén, Agárd szívében, két színpadon zajlanak az események. Lesz Ízek Utcája, Borosok-Pálinkások Utcája, Kézművesek Kertje, Vadak-Halak Kertje, Gyermek Rét és Magyar Rét is. A korábbi évek sikerei kapcsán a koncertek és a különféle, például lovasbemutatók mellett, folytatódnak a Kul-Túrák, a tó körüli kerékpártúra, a kirándulások a Pákozdi Ingókövekhez és a Dinnyési Fertőre, a madár lesre indulás kenuval, illetve idén is nyílt nap lesz a híres Agárdi Pálinkafőzde és Látogatóközpontban.

A szervezők szeretnék bemutatni a rendezvény keretében, a nemrégiben elkészült turisztikai látványosságokat is. Ezért izgalmas műsorok várják az érdeklődőket a Velencei-tavi Galériában és a tőszomszédságában, az újonnan elkészült Rönkvár színpadán is.

A környékbeli szolgáltatók kedvezményekkel, 3=4 éjszaka akciókkal várják a vendégeket. A Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület erre az alkalomra egy internetes nyereményjátékot is szervez. A programok színessége kicsiknek és nagyoknak egyformán remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

 

Szent György-heti Vigasságok, Mór, 2012. április 24-május 1., www.mor.hu, www.lambergkastely.hu,

Mór a Bakony és a Vértes hegység közti völgyben fekvő, 15.000 lakosú, szép természeti környezettel körülvett, műemlékekben gazdag kisváros. A magyar történelmi borvidékek egyike, amely európai hírnevét a XVIII. században telepített szőlő- és borfajtának, a „Móri Ezerjó"-nak köszönheti.

A népi és borászati hagyományok szerint Szent György napja (április 24.) a megújulást, a tavasz kezdetét jelenti, szimbolizálva a harcost, aki a tavaszt és a meleget hozó napot kiszabadítja téli rabságából. Ezen a napon hagyományosan nemcsak a természet változott meg, de a közigazgatás is. Régen április 24-én választottak új hegybírót és esküdteket a hegyközségek, ilyenkor került sor a csőszök szerződtetésére is. A hegybírák Szent György-napkor ítélkeztek, a bortörvények értelmében kötelesek voltak a szőlőterület határát időnként ellenőrizni, ezt volt a gyepűjárás.

 

Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Szent György napi Országos Biovásár, Hortobágy,  2012. április 28-29., www.hortobagy.eu, A jószágok kora tavasztól – Szent György napjától – a legelőket járják. A pásztor felelősséggel tartozik a rábízott állatokért, ezért a gazdával közösen megszámolt jószágok számát fába rótták, a rovásfa egyik fele a pásztornál, a másik a gazdánál maradt. Ezt a hagyományt ápoljuk Szent György hetének szombatján Hortobágy vásárterén, ahol tél búcsúztatásra és a tavasz köszöntésére az öreg pásztorok és a kisbojtárok pásztortüzet gyújtanak.

Kihatási Ünnep Programterve: Állathajtás a Kilenclyukú hídon, Pásztorok, fogatok érkezése a vásártérre; Pásztortáncok; Pásztorfogadás, Történelmi kép; Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulása; Pásztorok és egybegyűltek megvendégelése a vásártéren

Biovásár: Világörökségi környezetben, a Kilenclyukú-híd melletti vásártér ad helyszint a biotermékek országos kirakodóvásárának. Magyarország valamennyi régiójának biogazda termékeinek bemutatója, bioétel főzőverseny, biobor kóstoló, bio borverseny, bioméhész utca, természetes kozmetikumok, gyógyhatású termékek vására, kézművesek utcája várja minden évben a látogatókat.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük