Az Ari Kupsus Galéria harmadik művésztelepét rendezi a történelmi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban, a festői Iszkaszentgyörgyön. Az 1800 lakosú falu Székesfehérvár közelében fekszik, a Bakonyhoz tartozó Iszka-hegy lábánál.

 

Az Ari Kupsus Galéria harmadik művésztelepét rendezi a történelmi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban, a festői Iszkaszentgyörgyön. Az 1800 lakosú falu Székesfehérvár közelében fekszik, a Bakonyhoz tartozó Iszka-hegy lábánál.

 

A térség évszázadok óta lakott, először 1193-ban említették dokumentumokban.

A középkorban ezen a területen három falu helyezkedett el: Iszka, Szentgyörgy és Atya. A térséget 1950 óta hívják Iszkaszentgyörgynek.

A Szentgyörgy névhez egy legenda kötődik: Szent György lovag legyőzte a sárkányt, amely félelemben tartotta a vidéket a Fehérvárra tartó út mentén. A falu történelmi emlékekben gazdag. A földművelés és az erdészet mellett a kézművesség is virágzott. A régió továbbá boráról is híres.

Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyt először 1735-ben említik írásos emlékekben. Ugyanebben az évben építtette az Amadée család a kastély első részét. A kastélyban és parkjaiban tett látogatás felér egy művészettörténeti utazással, mivel minden stílus jellemzőit megtaláljuk itt a barokk kortól a 20. századi neobarokkig. A református és a római katolikus templom is a falu nevezetességei közé tartozik.
A történelmi épület a korábban fenséges angol és francia barokk kertek romantikus maradványaival együtt inspiráló élmény lesz a művészek számára. A telep kiváló lehetőséget nyújt az Európa számos pontjáról érkező művészeknek, hogy együtt dolgozzanak és élvezzék a gyönyörű magyar nyarat.

 

Az Ari Kupsus Galéria Művésztelep június 12-én nyit, és június 22-án zár. A záró ünnepség június 22-án a kiállítás megnyitásával kezdődik, ami a művészek iszkaszentgyörgyi tartózkodásuk alatt készített műveit fogja bemutatni. A helyi önkormányzat a zárónapra további programokat is szervez. A  művésztelepre jelentkezés és részvétel ingyenes, ugyanakkor a művészektől elvárják, hogy két művüket (melyeket a művészek és a telep képviselői együtt választanak ki) adományozzák a szervezőknek illetve a szponzoroknak. Ezen művek közül néhányat tovább adományoznak majd Iszkaszentgyörgynek, hogy egy különleges kortárs művészeti gyűjteményt hozhassanak létre a falu lakosainak.

A művészek szállása az általános iskola tantermeiben lesz biztosítva, ami a kastély új részét foglalja el. A művészek az egész kastélyt használhatják. Egy terem a férfiak egy másik pedig a nők számára lesz lefoglalva. Az épületben lehetőség van a konyha használatára, hogy reggelit készíthessenek és főzhessenek. Az ebédet a helyi önkormányzat biztosítja. A faluban van egy kis élelmiszerbolt, ahol az alapvető dolgokat be lehet szerezni. A közelben számos bár található.

A művészek, akik érdeklődnek a projekt iránt és szeretnének csatlakozni a telephez, az önéletrajzukat portfóliójukkal együtt juttassák el az Ari Kupsus Galériának emailben vagy postán.

 

A jelentkezés határideje május 15.

Ari S Kupsus +36-20-3220334

ari@arikupsusgallery.com

 

Ari Kupsus Galéria Művésztelep
2013.06.12. – 2013.06.22.

http://www.arikupsusgallery.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük