2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ARMEL OPERAFESZTIVÁL 2012

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64701"><img class="image image-preview" src="/files/images/armel-operafesztival-2012-szeged.jpg" border="0" width="231" height="131" /></a></span>Ötéves lett a nemzetközi Armel Operafesztivál! Jelentette örömmel Havas Ágnes fesztiváligazgató. Köszönetet mondott fő támogatóinak: Szeged városának és az EDF Démásznak. Sikerként könyvelhető el, hogy a Mezzo TV idén nyáron tizenkétszer vette műsorára a különleges operákat. A 160 milliós nézettségű <strong>ArteArte Live Web</strong>, számos európai ország meghatározó kulturális televíziója, legfőbb partnereként tekinti az Armel versenyeket. Jelenleg az Arte közvetítései a világon mindenütt elérhetőek. Sugározza a Magyar Televízió, a Szegedi Városi Televízió, csatlakozott ehhez a Duna TV és idén először a Bartók Rádió is.</p> <p> 

armel operafesztival 2012 szegedÖtéves lett a nemzetközi Armel Operafesztivál! Jelentette örömmel Havas Ágnes fesztiváligazgató. Köszönetet mondott fő támogatóinak: Szeged városának és az EDF Démásznak. Sikerként könyvelhető el, hogy a Mezzo TV idén nyáron tizenkétszer vette műsorára a különleges operákat. A 160 milliós nézettségű ArteArte Live Web, számos európai ország meghatározó kulturális televíziója, legfőbb partnereként tekinti az Armel versenyeket. Jelenleg az Arte közvetítései a világon mindenütt elérhetőek. Sugározza a Magyar Televízió, a Szegedi Városi Televízió, csatlakozott ehhez a Duna TV és idén először a Bartók Rádió is.

 

armel operafesztival 2012 szegedÖtéves lett a nemzetközi Armel Operafesztivál! Jelentette örömmel Havas Ágnes fesztiváligazgató. Köszönetet mondott fő támogatóinak: Szeged városának és az EDF Démásznak. Sikerként könyvelhető el, hogy a Mezzo TV idén nyáron tizenkétszer vette műsorára a különleges operákat. A 160 milliós nézettségű ArteArte Live Web, számos európai ország meghatározó kulturális televíziója, legfőbb partnereként tekinti az Armel versenyeket. Jelenleg az Arte közvetítései a világon mindenütt elérhetőek. Sugározza a Magyar Televízió, a Szegedi Városi Televízió, csatlakozott ehhez a Duna TV és idén először a Bartók Rádió is.

 

A 2008-ban alapított Armel Operafesztivál nemzetközi viszonylatban egyedülálló kezdeményezés, amelyet a szakma és a nemzetközi sajtó óriási érdeklődéssel kísér. A fesztivál koncepciója máris különleges, mert énekversennyel kezdődik az öt országban. Olyan fiatal énekes tehetségeket kutatnak fel, akik nemcsak kiváló hanggal, hanem komoly színészi munkával állnak színpadra. A bemutatókat megelőző Armel Operaversenyre az öt év során 53 ország közel kétezer versenyzője jelentkezett. Végül az öt produkció egymással is versenyez. A kétfordulós Armel verseny legjobbjait Szegeden mutatják be 2012. október 6. és 15. között.  

 

Az idei jubileumi program különleges előadásai: U. Giordano: André Chénier, W. Mayer: Haláleset a családban, P. Glass: A fegyencgyarmaton, A.Vrebalov: Mileva, R. Baumgartner: Mária Terézia. (A császárnőt a magyar Haris Nadin alakítja.)

 

Öt ország operaházában

Az egész fesztiválprogram a külföldi operaházakkal való együttműködés szép példája. Minden évben öt ország operaházával koprodukcióban valósítják meg a kortárs operaelőadásokat. Ezek: a söréről híres Plzeň, mely város 2015-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lesz, a Jozef Kajetán Tyl Színházban, a Szegedi Nemzeti Színház, a New York-i Center for Contemporary Opera, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék), a Szlovák Nemzeti Színház (Pozsony). Az egyetlen magyar rendező, Alföldi Róbert idén New Yorkban próbálja a 92 éves szerző, William Mayer operáját Haláleset a családban címmel, Sara Jobin karmesterrel és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A bemutatók végső helyszínei október 6. és 14. között a Szegedi Nemzeti Színházban lesznek, 15-én pedig szintén Szegeden a Díjátadó Gálát rendezik. A nemzetközi zsűri díjazza a legjobb női előadót, a legjobb férfi előadót, a legjobb produkciót és a legjobb rendezőt. A legjobb produkcióra a közönség az ARTE weboldalán szavazhat. A győztes férfi és női előadók lemezfelvételre kapnak lehetőséget. Az ünnepi díjátadó gála közvetítésében a Duna TV és az Arte Live Web működik közre.

 

Új csatlakozó a színházi fesztiváljairól nevezetes Avignon, ahol 2012. április 18-án a tavalyi legsikeresebb darabot, Michael Dellaira operáját, A titkos ügynököt adták elő az Opera Theatre d'Avignonban. 2013. június 9-én pedig az idei győztest mutatják be, amit az operaház igazgatója, a zsűri tagja, Gerard Facq jelent be a szegedi gálán – mondta Eszterné Pópity Tímea, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője. Gálfi Melinda, a Duna TV kulturális igazgatója megígérte, hogy élőben közvetítik a gálaműsort. Petrovics Eszter és Sipos Szilvia felvételvezetők munkája révén a közönség az összes operát láthatja, hallhatja.  

 

Jubileumi események

Ezúttal Budapesten lesz a nyitókoncert az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében 2012. október 2-án 20 órakor. Az eddigi évek legjobb versenyzői mellett fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiváló tehetségei a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében. Az esten operanyitányok és Puccini, Verdi, Rossini műveiből áriák hangzanak el.

   Az ünnepi év alkalmából megújult az Armel Produkciós Iroda honlapja: armel.hu és a fesztivál weboldala www.armelfestival.org alatt. A Facebookon naprakész tájékoztatást nyújtanak a művészekről, a fordulókról és a próbákról – fényképekkel és információkkal együtt.

   A plzeňi Josef Kajetaán Tyl Színházzal közösen a Fesztiváliroda pályázatot hirdet operaszerzők számára (www.armelfestival.org). A kiválasztott darab kapcsolódni fog Plzeň 2015 EKF programjába. A nyertes egyfelvonásos művet egy estén mutatják be Csapó Gyula Phaedrájával Magyarországon és Csehországban. A Csapó-operán kívül még két magyar operarendelés is helyet kap 2015-ben: Mester Tamástól az Originum és Eötvös Pétertől a Sin Sangue.

 

A Fesztivál anyagi feltételei

Az összköltségvetés 200 millió forint. Az állami támogatás, az NKA és a miniszteri keret felére csökkenését a külföldi partnerek tudják csak ellensúlyozni. Szeged város hozzájárulását a második évtől hároméves szerződés köti, ez 40 millió forintot jelent. Az Armel Produkciós Irodának kell fizetnie a résztvevők utaztatását és szállását.

 

A Fesztivál további programjai: portréfilmek sugárzása a televíziókon, beszélgetések, előadások élőben és a különböző kommunikációs csatornákon keresztül.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.