2016. szeptember 13. és október 31. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten az ART MOMENTS. A kortárs vizuális művészeti fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan idén is több helyszínen, változatos programkínálattal várta és várja az érdeklődőket. Kávéházi közösségi akció, 56-os köztéri installáció, négy méter magas PET palackokból épített dinoszaurusz szobor a Vigadó téren – hogy csak néhányat említsünk az ART MOMENTS idei látványosságai közül.

 

2016. szeptember 13. és október 31. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten az ART MOMENTS. A kortárs vizuális művészeti fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan idén is több helyszínen, változatos programkínálattal várta és várja az érdeklődőket. Kávéházi közösségi akció, 56-os köztéri installáció, négy méter magas PET palackokból épített dinoszaurusz szobor a Vigadó téren – hogy csak néhányat említsünk az ART MOMENTS idei látványosságai közül.

 

Az idei ART MOMENTS a legendás COLORS Magazin címlapjaiból összeállított „DIVERSITY IS GOOD" c. kiállítással indult 2016. szeptember 13-án. A 2014-ig megjelenő magazint 1991-ben a Benetton felkérésére a magyar származású Tibor Kalman és a divatcég akkori kreatív igazgatója, Oliviero Toscani indította el. A kiadvány úttörő módon divattrendek helyett mindenkit érintő társadalmi kérdéseket kezdett boncolgatni, sokszor provokatív fotósorozatokon keresztül. A témák a gyorsétkezéstől a rasszizmusig mindent érintettek, a letisztult képi világ pedig eszközzé vált a mindennapi kérdések közvetítésében. A cél az volt, hogy megmutassák a világot a világnak. Az üzenet pedig mindig ugyanaz: a sokszínűség jó, a változatosság gyönyörködtet.

 

Az ART MOMENTS fesztivál szervezője, a Hybrid Art Managment 2005 óta működik a kortárs vizuális művészet területén azzal a céllal, hogy a klasszikus formákból és keretekből kilépve, minél szépesebb körben ismertté tegye a hazai és külföldi képzőművészetet és designt. Ennek jegyében szervezik meg évről évre az Art Moments fesztivált, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! gasztro design pályázatot és a közel-keleti orientációjú Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogramot.

 

A Hybrid Art Managment 2010-ben indította útjára az ART MOMENTS vizuális művészeti rendezvénysorozatát, amely alkalmanként több tucat helyszínt, több száz műalkotást mozgatott meg az elmúlt években a fővárosban, vidéken (Debrecen, Pécs, Veszprém, Tokaj, Balatonfüred), és külföldön (London, Párizs, Berlin, Róma, Helsinki, Bécs, Pozsony) egyaránt.

 

A kortárs vizuális művészet sokat elárul az adott országról, annak magáról alkotott képéről. Éppen ezért az ART MOMENTS egyik fontos célja az, hogy testközelbe hozza a jelenre reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumok és a galériák falai közül és a szabadba, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, újabb és újabb értelmezési lehetőségeket kínálva, releváns kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.

 

A Hybrid Art Managment idén indította útjára nemzetközi alkotótáborát, a Hybrid Art Campet, mely mostantól kezdve minden évben a világ legkülönbözőbb pontjairól hoz össze számos kiváló alkotót, hogy segítségükkel a művészet nyelvén szólva felhívják az emberek figyelmét a fenntarthatóság, a tudatos fogyasztás és a környezetvédelem fontosságára.

Az első alkotótábort idén augusztus 1-je és 10-e között rendezték meg Pannonhalmán a Circle of Life tematikára épülve, ami eredményeként egy monumentális szobor született, mely az ART MOMENTS keretén belül Budapesten is bemutatkozik. A közel 4 méter magas, 4000 PET palackból álló dinoszaurusz szobor magyar, szlovák, lengyel, cseh és emirátusi művészeti egyetemek végzett, és jelenlegi hallgatói közreműködésével született meg a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával Pannonhalmán, a Vis Vitalis ásványvíz, a budapesti Hybridart Management és az Abu Dhabi székhelyű Etihad Modern Art Gallery kooperációjaként. A Hybrid Art Abu Dhabi galéria-partnere rengeteget foglalkozik őstörténeti kutatásokkal, a gyűjteményükben szerepel többek között egy eredeti dinoszaurusz csontváz is – a Hybrid Art Camp együttműködése során a fenntarthatóság jegyében ötvözték az újrahasznosítás jelképeként is értelmezhető PET palackokat és a dinoszaurusz formát, keretbe foglalva így az alkotótábor „Circle of Life" tematikáját.

A szobor Pannonhalma után Budapestre került, szeptember 9-től az 56-osok terén láthatták az érdeklődők, majd szeptember 26-án átkerült a Vigadó térre. Novemberben Abu Dhabiba az Abu Dhabi Art Fairen és a Forma 1 zárófutamán a Yas Marina Circuit-en mutatkozik be.

 

A Főváros támogatásával a szeptember végi Design Hét Budapesttel kezdődően egy hónapra sajátos módon, külön a programhoz kifejlesztett mobil applikáció segítségével az Art Moments kortárs magyar divattervezők kreációiba öltöztetheti Budapest ismert köztéri szobrait. Az összeállításokat a Fashion Week idején, fotókiállítás keretében is bemutatják. A program megvalósításához szükséges technikai előkészületek már nyár elején elkezdődtek, egy, az iOS és androidos platformokon egyaránt használható, reszponzív webes alkalmazás kifejlesztésével, illetve annak grafikai megjelenésének megtervezésével. Az applikáció a Pocket Guide-dal közös együttműködésben angolul és magyarul egyaránt elérhető lesz.

A programban résztvevő tervezők: Cakó Kinga, Elysian, Je Suis Belle, Konsánszky Dóra, Mojzes Dóra, Romani Design, Szegedi Kata, USE-Unused

 

A Hybrid Art Managment 2012-ben azzal a céllal hirdette meg a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázatot és programot, hogy új együttműködéseket indítson el a kis és közepes borászatok és grafikusok között, új platformot nyisson a magyar kreatív ipar területén, és egyben segítse a kisebb hazai borászatok piaci érvényesülését. Az évente kiírt versenyre minden alkalommal több száz boroscímke-terv érkezik be, melyek közül a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb tíz tervezőjének a második fordulóban már a programba bevont borászokkal közösen kell kialakítaniuk egy-egy borfajta új arculatát. Az eddigi évek során sikeres kooperációk jöttek létre a borászatok és grafikusok között. A döntős pályamunkák egy utazó kiállítás és borkóstoló keretében a nagyközönség számára is bemutatkoznak, Magyarország mellett 2012 óta Párizsban, Rómában, Londonban, Helsinkiben, Berlinben, Pozsonyban, Prágában, Zágrábban, Brüsszelben, New Yorkban és Londonban, az helyi Magyar Intézetekkel közös szervezésben volt látható a Cégér kiállítás. 2016-ban a SPAR Magyarország támogatásával valósult meg ismét a pályázat, azokat a grafikusokat keresve, akik új arculatot, cégért terveztek a programban részt vevő három borászat – Dúzsi Tamás és Gere Tamás & Zsolt pincészetének, illetve a Szöllősi Pince – borainak. Az Ankertben megtekinthető kiállítás a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! pályázat az idei és elmúlt éveinek legjobb munkáiból ad válogatást.

 

Az I LOVE CAFE Budapest egykori és hosszú évtizedek után újra éledő kávéházi kultúráját helyezi középpontba. A századfordulós Budapest a maga 500 kávéházával – Bécshez, Párizshoz, Prágához hasonlóan – a kávéházak fővárosának számított. A századelő kávéházai nem a kávéról szóltak. Senki sem azért járt oda. A „kávéházazás" életforma volt, a kávéház pedig igazi közösségformáló, alkotó és szellemi, társadalmi, politikai, üzleti vagy éppen művészeti központ.  A kávé világnapján, szeptember 27-én indult program ötlete ennek a kávéházi életérzésnek a felidézésére született meg. Az I LOVE CAFE 20 népszerű budapesti kávézó bevonásával valósult meg. Mindegyik kávézó kapott 1000 darab kávéscsészéket, bögréket formázó, stancolt „papírpoharat", melyekre a kávézók közönsége szabadon rajzolhatott vagy írhatott olyan idézetet, gondolatot, amely a kávézás, illetve a kávéház élményét jelenti számára. Az akció végén a kidekorált papírcsészék egységes módon, felfűzve, több sorban fellógatva kerültek ki a kávézók saját terében.

 

ART MOMENTS programok októberben

 

Kiállítások a Várkert Bazárban

2016. október 11-25.

Zenith Art Exchange – Yiannis Roussakis Million Street című fotókiállítása

Best of Diploma

 

SOUNDWEAVING – Middle East Edition

2016. október 13 – 21., Müpa

 

ART MOMENTS az ART MARKET BUDAPESTEN

2016. október 13-16. Millenáris

Én mesém, te meséd, mi mesénk… – ZENITH ART illusztrációs pályázat

Az Abu Dhabi székhelyű Ethiad Modern Art Gallery standja

 

2016. október 23. – AZ EMLÉKEK BŐRÖNDJEI / AZ ÚTRAKELT EMLÉKEK

 

2016. november 8. – Yiannis Roussakis Million Street című fotókiállítása és a Best of Cégér kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

www.hybridart.hu

https://www.facebook.com/events/549017148617750

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük