Az Art Moments Országos Vizuális Művészeti Fesztivál a budapesti a Design Terminálban, a debreceni MODEM-ben és Pécsett, a Zsolnay Negyedben várja a művészetek rajongóit kiállításokkal, koncertekkel és street art akciókkal. A Design Terminálban 2013. szeptember 4-e óta látható a kuvaiti designerek kiállítása Kursi, azaz Székek címmel. Emellett megtekinthető a MOME új generációs hallgatóinak és a Mercedes-Benz Design vezető tervezőinek közös munkájából készült formatanulmányok kiállítása is 2013. szeptember 11-ig.

 

Az Art Moments Országos Vizuális Művészeti Fesztivál a budapesti a Design Terminálban, a debreceni MODEM-ben és Pécsett, a Zsolnay Negyedben várja a művészetek rajongóit kiállításokkal, koncertekkel és street art akciókkal. A Design Terminálban 2013. szeptember 4-e óta látható a kuvaiti designerek kiállítása Kursi, azaz Székek címmel. Emellett megtekinthető a MOME új generációs hallgatóinak és a Mercedes-Benz Design vezető tervezőinek közös munkájából készült formatanulmányok kiállítása is 2013. szeptember 11-ig.

 

Mi a közös egy rögtönzött szövegben, egy izgalmas fotóban, egy különleges bútorban, vagy éppen egy újra festett házfalban? Az a pillanat, amikor meglátod őket és rögtön tudod, hogy megvan-e az az élmény, amitől ameddig nézed, megáll az idő és megszűnik körülötted a világ. Pont ilyen pillanatokat kínál hazánk egyetlen vizuális művészeti fesztiválja, az ART MOMENTS FESZTIVÁL.

2010-ben jelentkezett először az ART MOMENTS FESZTIVÁL (AMS) fővárosi kávézókban, könyvesboltokban, mozikban, irodákban, romkocsmákban és kortárs galériákban rendezett kiállításokkal – azóta 3 év eltelt, és a rendezvény karaktere rengeteget változott.

2013 őszén folytatódik a már országossá nőtt rendezvénysorozat, Budapesten kívül Debrecenben, a MODEM-ben és Pécsett, a Zsolnay negyedben lesznek láthatóak az AMS kiállításai, koncertjei, street art akciói. 2013-ban az eddigieknél lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetnek a szervezők arra, hogy külföldi művészeti projekteket mutassanak be Magyarországon, illetve, hogy nemzetközi párbeszédet indítsanak el egy olyan izgalmas területen, mint az arab kultúra.

 

E kulturális csereprogram, – amely a Zenith Art Exchange 2013 elnevezést kapta – a későbbiekben kortárs magyar vizuális művészek, designerek munkáit állítja majd ki egyes közel-keleti országokban. Visszatérve az őszi magyarországi fesztivál eseményeihez, a közel-keleti régión kívül természetesen más országokból is érkeznek művészek, többek között Franciaországból, illetve a programok izgalmas és friss street art szekciója számos kelet-európai graffiti művészt is felvonultat. Összességében ismét változatos és gazdag programokkal várjuk a közönséget – kiállítások, falfestés, koncertek, irodalmi performanszok, gyerekprogramok és felnőtt work shopok szerepelnek az AMS 2013-as őszi kínálatában, melyekről a legfrissebb aktualitásokat alábbi linkeken és programismertetőkben olvashat.

https://www.facebook.com/artmoments

http://artmoments.hu/

 

ZENITH ART EXCHANGE
A ZENITH ART EXCHANGE egy nemzetközi vizuális művészeti csereprogram, amelynek célja, hogy növelje a magyar és az arab kortárs vizuális művészet ismertségét, szélesebb körben népszerűsítse a kortárs vizuális művészetet, és erősítse e területen a nemzetközi szakmai párbeszédet. A ZENITH ART EXCHANGE program 2013-ban indult el az ART MOMENTS Kortárs Művészeti fesztivál keretében. 2013-ban a varázslatos arab világ érkezik a csereprogram közvetítésével Magyarországra, a jövőben pedig a szervezők szándéka szerint a nemzetközi paletta kiegészül más ázsiai országok, mint Kína, India, Törökország kortárs művészetének hazai bemutatásával is. Idén egy festészeti, két fotó- és egy design kiállítás lesz látható a budapesti Design Terminálban, a debreceni MODEM-ben és a pécsi Zsolnay Negyed M21 Galériájában. A programban nem csak kiállítások szerepelnek, hanem egy aktív művészlátogató programot is szerveztek a rendezők fiatal arab művészek számára a Pécsi Tudomány Egyetem és a Zsolnay Negyed közreműködésével.

A ZENITH ART EXCHANGE programjai:

Kursi, azaz Székkuvaiti designerek kiállítása
2013. szeptember 5-11. Design Terminal, Budapest

The Sacred Path – A szent út – közel-keleti fotóművészeti kiállítás
2013. szeptember 26 – november 2. MODEM, Debrecen

A fej, mint kozmosz – Marwan Kassab-bachi, szír művész akvarelljei
2013. október 24 – november 24. Zsolnay Negyed, Pécs

He'Ya Arab Women in Sport' – ‘He'Ya arab női sportolók' Brigitte and Marian Lacombe fotói és filmjei
2013. október 24 – november 24. Zsolnay Negyed, Pécs

Művész látogató program – 6 Arab artists / 12 days

2013. október 24-27. Pécsi Tudományegyetem, Művészeti fakultázs/Zsolnay  Negyed

MI NEKED A MAGYAR? – művészi célú tűzfalfestés

Az ART MOMENTS vizuális művészeti fesztivál és a Színes Város Csoport Magyarország első köztérszínesítő szervezete pályázatot írt ki Mi neked a magyar? címmel, falfestő képzőművészek számára. A pályázat célja az volt, hogy minél több alkotót vonjon be egy tűzfalfestő munkába. A nevezéseket szakmai zsűri értékelte. A pályázatra graffitisek, és festővászonra dolgozó művészek egyaránt jelentkeztek. A pályázáshoz szükséges feltételek elég szigorúak voltak, mivel a kiírók szerették volna az igazán profikat elérni, ezért a nevezési minimum legalább 3 darab, megvalósult kültéri munka volt. A szigorú feltételek ellenére közel 30 pályázati anyag érkezett, amelyet egyértelmű sikerként könyveltek el a szervezők.

A Színes Város Csoport egy új folyamatot indított el Magyarországon, amit legális köztérszínesítésnek hívnak, ezért adta magát, hogy az ART MOMENTS és a Színes Város Csoport közös projektet hajtson végre.

 

URBAN ART PROGRAMOK

A graffitit az utcai nyomhagyás művészeteként definiálták hosszú éveken keresztül, majd néhány legendás életmű összekapcsolta ezt a kultúrát a kortárs képzőművészet áramköreivel, így alakult ki az Urban Art. Az AMS fesztivál a kortárs kultúrafogyasztó közönség igényeit figyelembe véve minden évben nagy hangsúlyt fektet e műfaj képviselőinek reprezentálására. A programsorozat keretében 6 nemzetközi művész látogat el Magyarországra, akik egy hazai kollektívával kiegészülve köztéri installációkat, szobrokat hoznak létre a fesztivál ideje alatt az Erzsébet tér füves felületein.

Az alkotók:

Aned/Bude: Magyarország
Cke : Szlovákia
Finsta : Svédország
Johannes Rantapuska :  Finnország
Matti Sumari : Finnország
Paul Moulet : Belgium
Veli & Amos : Szlovénia – Svájc

Workshopok:

Póló design: a kurzuson résztevők művészek segítségével egyedi póló mintákat tervezhetnek,  amelyet azonnal stencillé is alakíthatnak és felfújhatják azt a textil felületre.

Lemezjátszó mandala-rajz: a workshop a lemezjátszót, mint forgó rajzasztalt használja. A forgó felületen elhelyezett anyagokon egyszerű módszerek segítségével mandalák rajzolódnak ki.

URBAN ART troli festés

Az AMS fesztivál a BKK együttműködésében az AMS fesztivál időtartamára kiállít egy trolibuszt, mely közlekedési járművet a fesztivál ideje alatt a nemzetközi urban art művészek és a magyar művészek közösen fognak a helyszínen megfesteni.

Folytatódik AZ ÚJRA FESTETT VALÓSÁG

 

Az AMS Vizuális Művészeti Fesztivál egyik kiemelt támogatója, a bócsai Poli-Farbe, amely festékekkel segítette az elképzelések megvalósítását. "Vállalatunk elkötelezett támogatója a kreativitásnak és a kortárs művészetnek. A Poli-Farbe festékeit felhasználva tavaly a Magyar Nemzeti Galériában, idén pedig ezen fesztivál keretében születtek képzőművészeti alkotások. Örülünk annak, hogy a szervezők lehetőséget biztosítottak fogyatékossággal élő művészek bemutatkozásának is, akiket a Poli-Farbe pártfogol." – Szabó Antal ügyvezető igazgató

 

AMS ZENEI PILLANATOK

A Londonban már 2003 óta működő úttörő utcazene program, a London Underground Busking Scheme nyomdokain járva valósítjuk meg az AMS fesztiválhoz kötődő zenei programunkat a Deák téri metro aluljáróban. Ennek lényege, hogy tehetséges és professzionális zenészek élő zenével szórakoztatják a közlekedőket, méghozzá legális keretek között. Jól látható félköríves padlómatricával és a fellépők háta mögött nagyméretű reklámfelülettel biztosítjuk a megfelelő helyszínt és a kellő figyelmet az előadók és a szponzorok irányába. Londonban nagynevű támogatók – például a Coca Cola – álltak a program mögé, ugyanis számukra is remek lehetőség: amellett, hogy alkalmat adnak a fiatal művészek kibontakozásához, saját magukat is népszerűsíthetik. E jól működő, kipróbált, Magyarországon még ismeretlen minta alapján tervezzük a saját utcazenész helyszínünket a Deák téri metro aluljáróban a BKK hozzájárulásával.

Terveik szerint 2013. szeptember 4-től kezdetét venné az AMS Zenei pillanatok és a fesztivál utolsó napjával, 2013. szeptember 10-el fejeződne be.

A vállalkozó kedvű zenészek jelentkezését az info@artmoments.hu címen várják!

MERCEDES DESIGN kiállítás

A Mercedes-Benz Design és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködése egy évtizedes múltra tekint vissza. Az eredetileg Stefan Lengyel, az egyetem korábbi tanszékvezetője által kezdeményezett kapcsolat már számos közös projekt létrehozását eredményezte, úgymint a 2003-ban és 2010-ben az Iparművészeti Múzeumban megrendezett A Design varázsa, illetve Az alkotás művészete című nagyszabású, jubileumi kiállítások, melyeken a MOME diákjainak terveit és modelljeit is bemutatták. Az együttműködés fontos eleme a hallgatók és a Mercedes-Benz szakemberei között kialakult személyes kapcsolat, ami révén a az egyetem stábjának több alkalommal is lehetősége nyílt a stuttgarti üzem látogatására, a designközpont munkájának megismerésére. A jó kapcsolatnak köszönhetően a cég tervezőstúdiójában számos hallgatónak nyújtott már gyakornoki lehetőséget, illetve készülhetett segítségével diplomamunka és doktori disszertáció. A közös munka jelentőségét jól mutatja, hogy a Mercedes-Benz egymást követő két vezető designere is a MOME címzetes egyetemi tanára lett; előbb Peter Pfeiffer, majd 2009-ben Gorden Wagener vehette át a kitüntető címet.
A 2013. szeptember 5 – 11. között a Design Terminálban megtekinthető méretarányos formatanulmányok hűen tükrözik a közelmúlt és napjaink jövőképét, ahogyan azt a MOME új generációs hallgatói és a Mercedes-Benz Design vezető formatervezői látják.

 

https://www.facebook.com/artmoments

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük