Világszerte egyre magasabb szinteken foglalkoznak az illetékes állami és szakmai szervezetek a Bitcoinnal. Ráadásul fordulat állt be augusztus folyamán: egyre több helyre hívják a Bitcoin-szféra szakértőit. A hangnem immár békülékeny, és inkább látják a szabályozók a Bitcoint ígéretes pénzügyi innovációként, semmint katasztrofális fenyegetésként. Magyarországon is mutatkoznak kedvező jelek.

 

Világszerte egyre magasabb szinteken foglalkoznak az illetékes állami és szakmai szervezetek a Bitcoinnal. Ráadásul fordulat állt be augusztus folyamán: egyre több helyre hívják a Bitcoin-szféra szakértőit. A hangnem immár békülékeny, és inkább látják a szabályozók a Bitcoint ígéretes pénzügyi innovációként, semmint katasztrofális fenyegetésként. Magyarországon is mutatkoznak kedvező jelek.

 

Augusztus folyamán már utaltak jelek arra, hogy új fázisába lép a Bitcoin életgörbéje, az ősz pedig egyértelműen a konstruktív diskurzusok időszaka lehet az eddig jobbára szembenálló felek, tehát a fejlesztők és a szabályozók között.

Miközben év elején az USA-ban még jogosulatlan pénzintézeti tevékenységgel és pénzmosás elősegítésével vádoltak meg Bitcoin-startupokat és Bitcoin-tőzsdék üzemeltetőit, továbbá valódi Bitcoin-szakértők nélkül tartottak aggodalmaskodó szakmai konferenciákat, addig augusztus folyamán már befolyásos szövetségi és szakmai szervezetek ültek egy asztalhoz a Bitcoin Foundation – az új digitális valutára épülő fejlesztői vállalkozásokat tömörítő legnagyobb világszervezet – képviselőivel egy gyors és kölcsönösen elfogadható szabályozás megalkotásának céljával.

Németországban igazán komoly feszültség sosem alakult ki a bitcoinosok körül, gyakorlatilag viták és szabályozói vegzálások nélkül növekszik a rajongótábor. A nyár végén kiadott első konkrét állami állásfoglalás is sokkal inkább praktikus oldalról közelített, azt célozva, hogy problémamentesen integrálódjon be a pénzforgalomba a Bitcoin, így lehessen abban könyvelni, esetleg adózni, se a vállalati, se a fogyasztói oldal ne maradjon légüres térben a Bitcoin használata közben.

Az Egyesült Királyságban pedig szeptember 4-én már kormányzati szintű egyeztetés is történt szakmai szervezetek, kincstári és pénzintézeti szereplők bevonásával, kifejezetten azzal a célzattal, hogy a szigetország ne maradjon le az új pénzügyi innováció területén. A szigetországban felálló BitPrice nevű tőzsde fő problémájának megoldásáért több szervezet is lobbizik: fontos ugyanis, hogy legális gazdasági társaságként hagyományos bankszámlákkal is rendelkezhessen, ebben azonban jelenleg nem feltétlen tudnak közös nevezőre jutni a meglévő bankokkal. „A szabályozók álláspontja szerint a bankok szuverén döntése, hogy mely cégekkel kooperálnak, azonban mi tudjuk, hogy nem rosszhiszeműségből, hanem a szabályozás hiányosságaiból adódik csak a bankok távolságtartása, ezen kívánunk szakmai lobbival segíteni" – állítja Tom Robinson, a BitPrice ügyvezetője, egyúttal a Bitcoin Foundation helyi szervezetének tagja.

„Bizakodó vagyok atekintetben, hogy hamarosan Magyarországon is kormányzati szinten mutatkozik érdeklődés ezen új technológia iránt." – mondja Blummer Tamás, a Bitcoin Foundation magyar tagja, a Bitcoin alapú vállalati, kereskedői és ügyféloldali alkalmazásokat fejlesztő Bits of Proof Zrt. első embere. „A Bitcoin vitathatatlanul egy olyan innováció, ami át fogja formálni nemcsak a pénzügyi szektort, de mindennapjaink tranzakciós kultúráját is. Erre komplett iparág épülhet, ehhez a magyarországi környezet mind humánerő terén, mind szabályozói környezetét tekintve ideális" – vélekedik a szakember. Magyarországon is mutatkoznak egyébként kedvező jelek: egy májusi teltházas fejlesztői Meetup után szeptemberben már egy mainstream pénzügyi eseményen, a Portfolio.hu szervezte Pénzügyi Informatikai Konferencián is téma lesz a Bitcoin, a hagyományos kártyatársaságokkal, elszámolórendszerekkel, készpénzkímélő banki megoldásokkal egy szinten. Hazánkban több online és fizikai kiskereskedelmi egység is elfogad immár Bitcoint, a hazai felhasználói és befektetői közösség kézzelfoghatóan növekszik. „A világban most zajló folyamatokat régóta előre megjósoltuk, hiszen általában a technológiai újítások rendre ilyen életpályát futnak be" – magyarázza Blummer Tamás. „Eleinte csak egy szűk kör ismeri el létjogosultságát, ennek bővülésekor a hagyományos érintetti kör tagadó és támadó magatartást tanúsít. Ezt idővel követi az elfogadás, a felek konstruktivitásán múlik, hogy mennyire sikerül békés átmenetben integrálni az előnyöket. Végül robbanásszerűen terjed el és válik mainstreammé az innováció. Ez történt az e-maillel, az mp3-mal, a mobiltelefonnal, a villanyautóval, és annak idején valószínűleg a tűzzel és a kerékkel is."

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük