Az Aranyecset Művészeti Egyesület nemrégiben nyerte el a Párizsi utca 1. szám alatti 232 nm-es helyiség bérleti jogát. ARTANIA BUDAPEST, így keresztelték el vezetői az új művészeti és rendezvényközpontot.

 

Az Aranyecset Művészeti Egyesület nemrégiben nyerte el a Párizsi utca 1. szám alatti 232 nm-es helyiség bérleti jogát. ARTANIA BUDAPEST, így keresztelték el vezetői az új művészeti és rendezvényközpontot.

 

Károlyfi Zsófia elnök tájékoztatása szerint az Egyesület hivatalosan 2011 végén kezdte meg működését, ám ténylegesen már régebb óta összejárt és működött a társaság. Kezdetben csak képzőművészetre és irodalomra összpontosítottak, mára viszont bővült a felkarolt művészetek száma: előadó-művészet, tánc, ének, zene, kalligráfia, smink, tetoválás, és a sor nem áll meg.

 

2014-re igazi összművészeti egyesület lett az AME, mely a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Magyar Mecénás Programjához (MMP) is csatlakozott.

2013-ban színtársulatot toboroztak, melyet Matánch Színtársulatnak kereszteltek el. Idén

csatlakozott hozzájuk képzett rendező, így 2014 szeptemberében várhatóan bemutatják első

előadásukat: egy klasszikus dráma modern feldolgozását, melyet a divat világában értelmezett újra szerzője.

Az egyesület munkáját az V. kerületi önkormányzat is támogatja. Először 2012 decemberében nyertek bérleti jogok a Ferenciek téri Kígyó Udvarban, ahol létrehozták a MŰCSOKI – Művészeti Csodák Kiállítását. Itt az Aranyecset Művészeti Egyesület képzőművészei közül azoknak találhatók alkotásaik, akik valamiben más, különlegesebb műveket hoztak létre. Ők az ARTAME csoport. Az ő tiszteletükre jött létre az ARTAME művészeti márka, mely díjat nem az alkotó, hanem annak legkiválóbb, legtöbbet-mondóbb alkotása nyeri el.

2013-14-ben Aranyecset MŰ-TEREM címmel igényes kivitelű, színes összművészeti folyóiratot adott ki az egyesület. Előzményként antológiákat jelentettek meg, melyekben rajz és vers párosa ad új élményt (Aranyceruza: 100 Rajz és gondolat az emberről, Rajzok és gondolatok a természetről, Rajzok és gondolatok a szeretetről).

 

2013 májusában egy hónapos programsorozatra kaptak támogatást. Legutóbbi projektjük az

Artfesztivál Adventtől Húsvétig a Párizsi Udvarban, mely 2013 decemberétől 2014 áprilisáig

valósult meg szintén az önkormányzat által meghirdetett Széchényi Terv pályázat keretén belül.

2014. április 20-án Összművészeti Fesztivállal zárult a projekt: a Ferenciek terét és a Párizsi Udvart betöltötte a művészet. Festménykiállítás, interaktív rajz és kalligráfiai bemutató, élőzene, flashmobszerű táncelőadás és felolvasás várta a járókelőket

 

Az egyesület összművészeti funkcióit kiteljesítve töltötte be a Párizsi utca 1. szám alatti teret: alaptevékenység itt a színházművészet, így a színtársulat itt tartja próbáit. Júliusra szervezik a "Színész leszek" partit, ahol résztvevők egy általuk kedvelt színházi szerepbe bújhatnak sminkesek, fodrász, stylist és fotós közreműködésével, majd az este végén, zenés bálon vehetnek részt.

 

További tanulási és szereplési lehetősége lesz az arra érdeklődőknek az ARTANODA keretében (részletek: artanoda.webnode.hu). Beszédtechnika, hangképzés, előadó-művészet, amerikai jazztánc, klasszikus balett, színpadi mozgás, meditációs rajz, verstan, hangsúly, empátiafejlesztés, jobb agyféltekés rajz és egyéni módszer, rajz, festészet, képszerkesztés, kockológia, perspektíva, kompozíció, kézművesség, Sk-kreativitás, kalligráfia, statisztaképzés, smink, egészséges életmód, meditáció és számítógépes ismeretek tanfolyamok közt barangolhatnak a beiratkozó tanulni vágyók.

 

Akiknek nem tetszik a tanár-tanuló viszony, klubesteket látogathatnak el. Az eddigi választék:

egészségklub, művészklub, ezoterikus klub, tetováltak klubja.

 http://paleo-elmenyek-polineziaban.webnode.hu/

http://muveszklub.webnode.hu/

http://ezoterikus.webnode.hu/

http://tetovaltak-klubja.webnode.hu/

 

Jelenleg az eddig felsoroltakon kívül a több mint tíz éves tapasztalattal rendelkező Onemind

nyelviskola (www.onemind.hu) tart hatékony, személyre szabott egyéni órákat Artaniában.

A tanulás náluk könnyedén, magolás nélkül folyik. További partnereket még keres az Aranyecset, akik oktatásra, konferenciára, rendezvényre, bemutatókra vagy próbateremnek használnák a helyet.

 

Július 1-jére kerül meghirdetésre a Kooperáció napja. Az Aranyecset, a Café Praliné /Haris Art Café és a Brand4You egésznapos programmal várja a négy helyszínen a vendégeket.

www.osszmuveszet.hu

 

Két és fél év alatt nagy eredményeket ért el az egyesület, ma közel 100 taggal büszkélkedhet országszerte. Négy kiállítótér, jó kapcsolat a környékbeli lakossággal, együttműködés, előadások, tanoda, klubok… s a repertoár egyre bővül. A közeljövő tervei közt szerepel mindezek erősítése, széles körben való meghirdetése, társasjáték-versenyek szervezése, valamint külföldi művészcsoportokkal való együttműködés, cserekapcsolat.

 

"A művészetek, az egészség, az ezotéria, a játék, a jobb életérzés varázslata találkozik Artaniában. Ebben a nyáron természetes hűvösséget adó, télen a régi vastag falak melegmegtartó ölelésében, az utcazajt kizáró nyugalomban egymásra találhat mester és tanítvány, lelkitárs és alkotótárs, barátság és szeretet, segítőkész jóság és elfogadás."

 

ARTANIA BUDAPEST

Művészeti és rendezvényközpont

Budapest, Párizsi u. 1.

 

artaniabudapest@gmail.com

www.osszmuveszet.hu

https://www.facebook.com/artania.budapest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük