2013. október elején immár hetedik alkalommal indult útjára az Astellas Pharma, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Kórházszövetség, valamint a négy magyarországi orvosegyetem közös szervezésében az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat.

 

2013. október elején immár hetedik alkalommal indult útjára az Astellas Pharma, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Kórházszövetség, valamint a négy magyarországi orvosegyetem közös szervezésében az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat.

 

A pályázat meghirdetői és szervezői pályázatindító sajtótájékoztatón ismertették az idei kiírás újdonságait. Az eseményen harmadik alkalommal került meghirdetésre az Astellas-díj – Média az orvosokért pályázat is, amelyet idén az Astellas Pharma és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közösen gondoz majd. Egyetemi partnerséget élvez a hetedik Astellas-díj – Az év orvosa pályázat. Új fővédnökkel, számos újdonsággal és kibővült mentorkörrel indul útjára az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat.

 

A hazai egészségügyben tevékenykedő, kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményt nyújtó orvosok, valamint a példaértékű orvos-beteg kapcsolatok felkutatását és nyilvánosság előtti bemutatását célzó kezdeményezéshez – az Astellas Pharma és a MOTESZ mellé – idén a Magyar Kórházszövetség és a négy orvosképző egyetem is csatlakozott.

A hetedik év sok változást hozott, így például a fővédnökséggel járó feladatokat – a két év után leköszönt Dr. Sótonyi Péter professzor helyett – a jövőben Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke látja el. A szakmai zsűri korábbi elnöke, Prof. Dr. Perner Ferenc a jövőben tiszteletbeli elnökként segíti a pályázatot, a szakmai zsűri vezetését Prof. Dr. Acsády György veszi át.

 

A változások a páciensek által beküldött történetek értékelését és a végső rangsor kialakításának módját is érintik. Idéntől e rangsor felállításában a nagyközönség és az Astellas-díjas orvosokból álló zsűri értékítélete egyenrangú mérceként jelenik meg.

 

„Az Év Orvosa pályázaton elsősorban azok válnak a 2006-ban alapított Astellas-díj igazi várományosaivá, akik munkájukkal, hozzáállásukkal a betegek bizalmát és szeretetét, valamint a szakmai környezet elismerését egyaránt képesek kivívni. Az elmúlt pályázati évek megmutatták, hogy ilyen orvos kiválóságaink szép számmal vannak. Példamutatásuk meghatározó a jövő gyógyító generációi és a ma gyakorló szakemberei számára" – fogalmazott a pályázatindító sajtótájékoztatón Dr. Markovich György, a díjat alapító Astellas Pharma ügyvezető igazgatója.

Szeretnék felhívni a figyelmet az orvosi hivatás jelentőségére és arra, hogy a társadalomnak fel kell azt ismernie, hogy amikor az orvosát, a nővérét, a szakápolóját, és az asszisztensét becsüli meg közvetlenül vagy közvetve, akkor önmagát becsüli meg. Az orvos sohasem önmagáért, a saját egyéni szűkebb csoportérdekeiért lép fel. Úgy gondolják, hogy az Astellas-díj, ennek egyértelmű kifejezése. Ez a díj, tulajdonképpen három dologról szól: szól a hivatástudatról, az emberségről, és a szakmai felkészültségről. Ez egy olyan hivatás, küldetés, ami kívánja és igényli azt, hogy publikussá váljon, igényli az elismerést, és azt, hogy nyilvánosságra kerüljön.

 

Az első Astellas-díj – Az év orvosa pályázat meghirdetésére 2007-ben került sor. Azóta a beküldött történeteken, szakmai felterjesztéseken keresztül több mint 800 gyógyító életébe, mindennapi munkájába pillanthattunk bele. Közülük az elmúlt 6 esztendő során összesen

28-an vehették át az Astellas-díjat. Az első négy esztendőben csak a páciensek kaptak lehetőséget arra, hogy saját kezelésük, gyógyulásuk történetének megírásával és beküldésével orvosaikat a díjra jelöljék.

 

A szakmai felterjesztésekre 2011-től van lehetőség. Ezen a vonalon az elmúlt két esztendőben száz orvos kapott jelölést.

Astellas-díj – Média az orvosokért címmel 2011 óta harmadik alkalommal indul pályázat az újságírók, szerkesztők és riporterek számára, amely a kiemelkedő orvosi helytállásról, áldozatkészségről és a pozitív történetekről készült cikkeknek, híradásoknak, valamint egyéb anyagoknak kíván még nagyobb nyilvánosságot adni.

 

A pályázatot idén az Astellas Pharma és a MÚOSZ közösen hirdeti meg.

www.astellasdij.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük