2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták a Zöld Szigetet – kevesebb olaj kerül a Dunába

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79057"><img class="image image-_original" src="/files/images/z%C3%B6ld%20(2).jpg" border="0" width="458" height="275" /></a></span>2014. április 2-án átadták a Zöld Szigetet, amely Európában is egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a Dunán közlekedők számára, miközben védi a folyót a további szennyezéstől. Budapesten működik Nyugat-Európa legkorszerűbb úszóműje.</p> <p> 

2014. április 2-án átadták a Zöld Szigetet, amely Európában is egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a Dunán közlekedők számára, miközben védi a folyót a további szennyezéstől. Budapesten működik Nyugat-Európa legkorszerűbb úszóműje.

 

2014. április 2-án átadták a Zöld Szigetet, amely Európában is egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a Dunán közlekedők számára, miközben védi a folyót a további szennyezéstől. Budapesten működik Nyugat-Európa legkorszerűbb úszóműje.

 

A start-up vállalkozás segítségével a hajók környezetkímélő módon szabadulhatnak meg a felgyülemlett hulladékoktól, szennyvíztől, fáradt olajtól, olajos fenékvíztől és más káros anyagoktól. A Zöld Sziget emellett üzemanyagot, ivóvizet és hajózási felszereléseket is kínál a hajósoknak.

Míg a legtöbb úszómű egy-egy szolgáltatásra specializálódott, a Zöld Szigeten a hajósok egyszerre tölthetik fel ivóvízzel tartályaikat, üzemanyagot tankolhatnak és leadhatják a fedélzetükön felgyülemlett káros anyagokat, legyen szó olajról, vagy kommunális hulladékról. A világszínvonalú berendezések minden egyes használatával csökken a Dunát szennyező anyagok mennyisége, így hosszútávon a folyó tisztulása várható.

 

A projekt célja

A Tanker Port Kft. Zöld Sziget elnevezésű projektje mindamellett, hogy a környezetre ártalmas hulladékokat kezeli, átveszi és egy részét helyben ártalmatlanítja, magas technológiai színvonalú tankolási és ivóvíz felvételi lehetőséget biztosít a dunai kis- és nagyhajók részére egyaránt. Az innovatív kiszolgáló egység fő feladata többek között a vízi közlekedők ivóvízzel történő ellátása, valamint a mindennapi működésük közben keletkező szennyvíz, fáradt olaj, olajos száraz hulladék, olajos fenékvíz és a konyhai hulladékok átvétele és a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kezelése, ártalmatlanítása. Ez a komplex, integrált szolgáltatás a jelenlegi nyugat európai elvárásokat is felülmúlja.

A hajókon keletkező szennyvizek és veszélyes hulladékok:

– Olajos géptéri fenékvíz

– Fáradt olaj

– Olajos szilárd hulladék

– Szennyvíz

– Konyhai hulladék (különböző vegyszerek, elhasznált sütőolaj, zsiradékok)

A projekt hozzájárul ahhoz, hogy az Ausztria-Magyarország-Románia Duna szakaszon a hajók kevesebb környezeti kárt okozva közlekedjenek azáltal, hogy a fentebb említett, ellenőrzött módon válhatnak meg a keletkezett veszélyes és szennyező anyagoktól."

 

A Zöld Sziget személyzete a hét minden napján, napi 24 órában áll a Dunán közlekedők szolgálatára. Kis motorcsónakokat éppúgy fogad a Budán horgonyzó létesítmény, mint hatalmas úszó hoteleket. Az április 2-i átadást követően a Zöld Sziget azonnal megkezdte működését a Bálnával szemben, a rakpart Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtti részén. Újító és teljes körű környezetbarát szolgáltatásainak, berendezéseinek köszönhetően a projekt megkapta a Budapest Márka díjat, amellyel csak a város hírnevét öregbítő márkák és cégek büszkélkedhetnek. A díjat Szentes Tamás főpolgármester-helyettes adta át a Zöld Sziget avató rendezvényén.

 

„A Budapest Márka díjat eddig olyan szervezetek, cégek kapták meg, amelyek már hosszú ideje fejtették ki tevékenységüket. Ez az első eset, amikor a Főváros Közgyűlése induló vállalkozásnak ítélte oda a díjat. A város működése szempontjából meghatározó az innováció, az ilyen jellegű kezdeményezésekre oda kell figyelni, melléjük kell állni. Reméljük, hogy ezzel a projekttel városunk és környezete tisztább lesz és hatékonyan támogatja a környezetbarát dunai hajózás meghonosítását" – mondta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.

 

„Célunk, hogy a Zöld Sziget üzenete minél több hajóshoz eljusson: már környezetbarát módon is megszabadulhatnak a káros hulladékoktól. Minden tekintetben zöldek vagyunk: napelemek gondoskodnak az energia pótlásáról, a beérkező káros anyagok nagy részét pedig helyben, a fedélzeten ártalmatlanítjuk" – nyilatkozta Hoffmann Pál, a létesítményt üzemeltető Tanker Port Kft. ügyvezető igazgatója. A projekt ötlete három fiatalember fejében született meg és az elmúlt években sokan támogatták, hogy a nemes ügy megvalósuljon.

 

„A Nemzeti Innovációs Hivatal aktívan közreműködött a befektetési stratégia kidolgozásában. Ilyen jellegű start-up vállalkozásokra, innovatív kezdeményezésekre tömegével van szüksége Magyarországnak mind a foglalkoztatottság, mind pedig a gazdaság további bővítése érdekében" – mondta el Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese.

 

http://www.tankerport.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.