2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták az „Év Szülészete 2012” díjakat — Idén a kazincbarcikai kórház kapta a legtöbb szavazatot

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64325"><img class="image image-preview" src="/files/images/evszuleszete_nyertes.preview.jpg" border="0" width="220" height="146" /></a></span>Másodszor osztotta ki egyedülálló internetes díját a legnagyobb baba-mama portál, a <a href="http://www.babaszoba.hu/">babaszoba.hu</a>. Az „Év Szülészete" kitüntetés sorsáról maguk a szülők dönthettek, akik három hónapon át tartó internetes szavazás során, több kategóriában értékelhették a magyarországi szülészeti intézményeket.</p> <p> 

evszuleszete nyertes.previewMásodszor osztotta ki egyedülálló internetes díját a legnagyobb baba-mama portál, a babaszoba.hu. Az „Év Szülészete" kitüntetés sorsáról maguk a szülők dönthettek, akik három hónapon át tartó internetes szavazás során, több kategóriában értékelhették a magyarországi szülészeti intézményeket.

 

evszuleszete nyertes.previewMásodszor osztotta ki egyedülálló internetes díját a legnagyobb baba-mama portál, a babaszoba.hu. Az „Év Szülészete" kitüntetés sorsáról maguk a szülők dönthettek, akik három hónapon át tartó internetes szavazás során, több kategóriában értékelhették a magyarországi szülészeti intézményeket.

 

A díj megalapításának célja az volt, hogy országszerte újra beszédtéma legyen a szülés és a születés helyzete, az ezt segítők munkája és megbecsülése. Jelenleg 150 különféle intézményi és tulajdonosi hátterű szülészet működik az országban, de csak tizedüknek, 16 osztálynak van bababarát minősítése. Ezek a kórházak teljesítik az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének (UNICEF) tízpontos kritériumrendszerét, amelynek célja a babák egészségének védelme, az erősebb baba-mama kötődés kialakítása. Ezért javasolják, hogy az anya a szülés után egyből kapja kézbe a gyermeket, s váljon általános gyakorlattá együttes elhelyezésük a nap 24 órájában. Emellett nagy hangsúlyt kap a szoptatás ösztönzése és a helyes módszerek megtanítása.

A július 31-ig tartó szavazáson a nagy sikerrel zárult múlt évi akcióhoz hasonlóan idén is három kategóriában lehetett a szülészeteket értékelni: szülőszobai ellátás, gyermekágyi- és újszülött-ellátás, felszereltség és környezet.

 

A programban csak azok tudtak szavazni, akik a babaszoba.hu oldalán létrehozott regisztrációjukat összekötötték Facebook-fiókjukkal. Erre a szavazás hitelessége miatt volt szükség: a fiókok tulajdonosainak legalább 20 ismerőssel kellett rendelkezniük, illetve minimum egy olyan bejegyzéssel, like-kal vagy feltöltött fotóval, amely a népszerű közösségi portálra legalább 90 napnál régebben felkerült.

 

A verseny élmezőnyébe az elmúlt évihez hasonlóan idén sem kerültek be a neves és nagy forgalmú fővárosi kórházak. Ahogy tavaly, idén is a kisebb vidéki városok intézményei szerepeltek jól. Az összetett kategória győztese, a kazincbarcikai kórház még a gyermekágyi- és újszülött-ellátásért járó díjat is megnyerte, de jutott első hely Karcagra és Győrbe is.

A tavalyi nyertesek közül egyik intézménynek sem sikerült megvédenie a címét, érdekesség viszont, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből idén is bejutott az élcsoportba egy kórház.

A győztes kazincbarcikaiak kalandos úton értek fel a csúcsra. A kevés hazai bababarát intézmény egyikét nyár elején még a bezárás fenyegette. A döntéshozók arra hivatkoztak, hogy túl sok szülészet működik a megyében, ráadásul helyben megszűnt fekvőbeteg-ellátás a gyerekosztályon. A dolgozók és a helyiek azonban összefogva megmentették az intézményt, ahol továbbra is évi 6-700 gyerek jöhet a világra családias körülmények között. Mert a bababarát jelző náluk nem puszta díszlet.

– Összességében Kelet-Magyarország aktívabb a szavazás tekintetében, mint a főváros vagy a Dunántúl – vélekedett Bálits Éva, a babaszoba.hu és a Kismama magazin főszerkesztője. – A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a legtöbben még mindig a nevesebb kórházakban szülnek. Úgy véljük azonban, hogy a nagyvárosok nagy hírű intézményeivel szemben kritikusabbak az ott élők. A kazincbarcikai példa is bizonyítja, hogy az intézmények és a szülők között vidéken vélhetően erősebb érzelmi kötődés alakul ki. Pozitív fejlemény, hogy terjed az UNESCO-elvek szerinti bababarát szemlélet, hiszen a szülőszobai ellátás kategóriáját megnyerő győri Petz Aladár Megyei Kórház is rendelkezik ezzel a minősítéssel.

 

Az „Év Szülészete 2012" hivatalos díjátadóra 2012. szeptember 6-án, az MTA Dísztermében került sor. Az egyes díjakat a nyerteseknek olyan szaktekintélyek adták át, mint Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Demeter János, a Szülészeti Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tagja, Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekciójának vezetője, illetve a Terézanyu-sikerkönyvek szerzője, Rácz Zsuzsa.

 

Az összesített verseny nyertese:

 

  • DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft.

 

A kategóriánkénti verseny győztes szülészetei:

 

Szülőszobai ellátás kategória

  • Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

Gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategória

  • DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft.

Felszereltség és környezet kategória

  • Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet, Karcag

 

babaszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.