2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÁTADTÁK A MÁSODIK ANYÁK HÁZÁT

6 perc olvasás

anyak_haza_karcag_0222.jpgMérföldkőhöz érkezett az Országos Anyák Háza Program: a budapesti Bethesda Gyermekkórház után a karcagi Kátai Gábor Kórház Gyermekosztályán nyitotta meg kapuit 2018. február 22-én az Anyák Háza Hálózat második tagja. A kórházban a pályázaton elnyert bruttó 5.000.000 forintos összegből 3 kórteremben 7 fős anyaszállás került kialakításra, emellett a bútorzat és a vizesblokkok is megújultak. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója, valamint Dobos László Karcag polgármestere és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

 

2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába. Az épület hozzátartozói szállásként működik, méltó körülményeket teremtve az égéssérült gyermekek hozzátartozóinak elszállásolására. Az Égéscentrum az ország távolabbi pontjairól is fogad gyermekeket, akiket sokszor hónapokig kezelnek. A családok túlnyomó része a nagy távolság miatt, és nem utolsósorban az anyagi lehetőségek híján, nem tudta Budapestre elkísérni a sokszor súlyosan égett gyermeket. Erre kínál megoldást a Bethesda Anyák Háza. 2015. november 19-én, az Essity Hungary Kft. és még sok más vállalat és magánadakozó szíves támogatása mellett, közel 60 millió forintos beruházás eredményeképpen került átadásra az Anyák Háza, ami azóta 300-nál is több család számára jelentett megoldást a szükség idején. A családok sokszor súlyos tragédián mennek át, így az Anyák Háza szállás mellett lelki támogatást és olykor más, tárgyi támogatást is ad.

 

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága úgy döntött, hogy a felhalmozott tapasztalatok alapján az ország más pontjain, más kórházakban is szeretné ösztönözni a családok méltó elhelyezését.

 

Az Anyák Háza Országos Program keretén belül az Essity Hungary Kft. a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, melyek a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodás alatt olyan körülményeket értünk, amik mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben.

Azért nem adtak a kiírók ennél szűkebb pályázati célt, mert kórházról kórházra változnak a lehetőségek, az igények. Van, ahol közös helységre van szükség, van ahol szülői szállásra, és van ahol szülőknek igénybe vehető ellátásra. Pályázni gyermek fekvőbeteg ellátással foglalkozó intézmények, illetve civil szervezetek vagy ezek konzorciumai tudtak. Sok pályázat érkezett az ország különböző részeiből, mind gyermekgyógyítással foglalkozó egészségügyi intézmények, mind közhasznú jogállással rendelkező alapítványok vagy civil szervezetek részéről. 2017. június 15-ig küldhették be pályázatukat az érintettek, ezt követően 2017. június 16. és 2017. augusztus 15. között előválogatáson került kiválasztásra a 12 legjobbnak ítélt pályázat. A kiválasztás után 2017. augusztus 15-október 30. között az SCA által delegált bíráló bizottságok felvették a kapcsolatot a kiválasztott intézmények képviselőivel, hogy személyes találkozó keretén belül felmérhessék az intézményre vonatkozó igényeket és lehetőségeket. Ezután választotta ki a szakértő zsűri a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta.

 

Kiosztásra került két bruttó 5 000 000 Ft összegű fődíj, és két különdíj a 2017-es évben. A különdíjasok az Essity Hungary Kft. által 2018-as évben összegyűjtésre kerülő adományt kapják meg, ami hasonló összegű lesz várhatóan, mint a 2017-es fődíjak (bruttó 5-5 millió forint). A különdíjak adományozásáról az Essity Hungary Kft. önállóan döntött. Döntésük oka a pályázati anyagok magas színvonala, valamint a pályázatok indokoltsága volt.

 

A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház nyerte el az egyik 5 000 000 Ft-os fődíjat. Itt a már meglévő „mamaszoba” padlócseréjét, festését, fürdőszoba felújítását, ágyak és fotelek cseréjét tervezik, valamint tervezik a kórterem átalakítását, szülőággyal, zuhanyzóval és wc-vel felszerelve, kézfertőtlenítést és megfelelő kézmosási lehetőséget biztosítva. Mindemellett pedig közösségi teret is kialakítanak a nyeremény összegéből. A fejlesztés 2018. első félévében kerül átadásra.

 

A két különdíjas a Békés Megyei Központi Kórház – Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán, ahol a PIC részlegbe (Perinatális Intenzív Centrum: Koraszülött Intenzív Centrum) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósítják meg a nyereményből, valamint a budapesti Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, ahol a koraszülött gyermekek szüleinek váró ill. pihenőtér kialakítását szeretnék megvalósítani. Ez a két fejlesztés a 2019-es év legelején kerül átadásra a tervek szerint.

 

A karcagi Kátai Gábor Kórház volt a pályázat egyik fődíjasa a 2017-es évben. A most elkészült felújításnál 3 kórteremben 7 férőhelyes anyaszállás került kialakításra. Ezen termek felújítását, a hozzátartozó mellékhelységek festését, elektromos hálózat javítását, vizesblokk cseréjét, a helyiségek berendezését, hűtők, mikrohullámú sütők, televíziók beszerzését finanszírozták a nyereményből.

A 2018. február 22-i ünnepélyes átadáson jelen volt Dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója, valamint Dobos László Karcag polgármestere és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

 

 

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.