A tankönyvpiacon piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó a 2010-es évtől saját maga, közvetlenül juttatja el tankönyveit az iskolákba, ezzel közvetlen kapcsolatot kiépítve a tankönyvek végfelhasználóival.

 

 

A tankönyvpiacon piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó a 2010-es évtől saját maga, közvetlenül juttatja el tankönyveit az iskolákba, ezzel közvetlen kapcsolatot kiépítve a tankönyvek végfelhasználóival.

 

A döntésnek köszönhetően, a tankönyv terjesztői és kereskedői szereplők sokasága esik ki a tankönyv-kereskedelemben kialakult értékláncból, ezzel lehetővé téve, hogy az iskolák mintegy 400 millió forintos többletforráshoz jussanak. Az intézkedés nem csak az iskolák számára kedvező, hanem a diákok számára is, hiszen a Nemzeti Tankönyvkiadó által nyújtott közel félmilliárdos visszatérítés az oktatás színvonalának javítására, az iskolai infrastruktúra fejlesztésére lehet fordítani.

Az idén 60 éves Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) elhatározta, hogy megpróbál a saját eszközeivel fellépni az elmúlt években a tankönyvforgalmazásban is teret nyert lánckereskedelemmel szemben. Az NTK ezért úgy döntött, hogy a 2010-es évtől kezdve saját maga juttatja el a tankönyveit, valamint leányvállalatuk, a Tankönyvmester Kiadó Kft. kiadványait az iskolákba és a közbeiktatott kereskedők sokaságának fizetett jutalék helyett az iskolák által vásárolt tankönyvek értékének 7 százalékát, mintegy 400 millió forint utólagos visszatérítést ad az iskoláknak. Ezt a közel félmilliárdos forrást az iskolák vezetői az általuk fontosnak tartott célokra fordíthatják szabadon, így például arra érdemes pedagógusok jutalmazására, hiányzó taneszközök vásárlására, felújítások finanszírozására, a diákok számára szabadidős tevékenység, vagy kirándulás szervezésére.

Az NTK döntésének további előnye, hogy a kiadónak közvetlen kapcsolata alakul ki az iskolákkal, így közvetlenül és gyorsan jutnak el a tanároktól származó információk, javaslatok a tankönyvek szerzőihez, szerkesztőihez. Ennek köszönhetően a tankönyvfejlesztés is felgyorsul, és a pedagógusok igényeinek évről-évre jobban megfelelő tankönyvek készülhetnek. Az új rendszernek köszönhetően sokkal rugalmasabb lehet a tankönyvellátás, egyszerűsödik és felgyorsul a rendelés folyamata, a rendelések módosítása, és minimálisra csökken a tankönyvhiány lehetősége. Az új rendszerre való átállást a Nemzeti Tankönyvkiadó országos tájékoztató körúttal támogatja, mely során a lehető legtöbb iskolát keresik fel a következő hónapokban. Az iskolákat a kiadó személyes kapcsolattartói támogatják és igény esetén az NTK felhasználóbarát rendelésnyilvántartó- és számlázó programot telepít az intézményekbe, hogy az adminisztráció minél egyszerűbbé váljon.

További újdonság, hogy a 2010/2011-es tanévtől kezdve az iskoláknak lehetősége nyílik arra is, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadótól rendeljék meg a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. kiadványait is. E kiadóval ugyanis az NTK szerződést köt, melynek keretében vállalja, hogy igény esetén a Cartographia kiadványait is eljuttatja az iskolákba. Ezen felül az NTK több kiadóval is tárgyal, vagyis várhatóan további kiadók is választható módon bővítik majd ajánlatukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük