2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átalakuló tankönyvterjesztés – 400 milliós többletforrás az iskoláknak

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/34416"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image5_12.jpg" border="0" width="366" height="60" /></a></span> <p>A tankönyvpiacon piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó a 2010-es évtől saját maga, közvetlenül juttatja el tankönyveit az iskolákba, ezzel közvetlen kapcsolatot kiépítve a tankönyvek végfelhasználóival. </p><p> 

 image5 12

A tankönyvpiacon piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó a 2010-es évtől saját maga, közvetlenül juttatja el tankönyveit az iskolákba, ezzel közvetlen kapcsolatot kiépítve a tankönyvek végfelhasználóival.

 

 image5 12

A tankönyvpiacon piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó a 2010-es évtől saját maga, közvetlenül juttatja el tankönyveit az iskolákba, ezzel közvetlen kapcsolatot kiépítve a tankönyvek végfelhasználóival.

 

A döntésnek köszönhetően, a tankönyv terjesztői és kereskedői szereplők sokasága esik ki a tankönyv-kereskedelemben kialakult értékláncból, ezzel lehetővé téve, hogy az iskolák mintegy 400 millió forintos többletforráshoz jussanak. Az intézkedés nem csak az iskolák számára kedvező, hanem a diákok számára is, hiszen a Nemzeti Tankönyvkiadó által nyújtott közel félmilliárdos visszatérítés az oktatás színvonalának javítására, az iskolai infrastruktúra fejlesztésére lehet fordítani.

Az idén 60 éves Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) elhatározta, hogy megpróbál a saját eszközeivel fellépni az elmúlt években a tankönyvforgalmazásban is teret nyert lánckereskedelemmel szemben. Az NTK ezért úgy döntött, hogy a 2010-es évtől kezdve saját maga juttatja el a tankönyveit, valamint leányvállalatuk, a Tankönyvmester Kiadó Kft. kiadványait az iskolákba és a közbeiktatott kereskedők sokaságának fizetett jutalék helyett az iskolák által vásárolt tankönyvek értékének 7 százalékát, mintegy 400 millió forint utólagos visszatérítést ad az iskoláknak. Ezt a közel félmilliárdos forrást az iskolák vezetői az általuk fontosnak tartott célokra fordíthatják szabadon, így például arra érdemes pedagógusok jutalmazására, hiányzó taneszközök vásárlására, felújítások finanszírozására, a diákok számára szabadidős tevékenység, vagy kirándulás szervezésére.

Az NTK döntésének további előnye, hogy a kiadónak közvetlen kapcsolata alakul ki az iskolákkal, így közvetlenül és gyorsan jutnak el a tanároktól származó információk, javaslatok a tankönyvek szerzőihez, szerkesztőihez. Ennek köszönhetően a tankönyvfejlesztés is felgyorsul, és a pedagógusok igényeinek évről-évre jobban megfelelő tankönyvek készülhetnek. Az új rendszernek köszönhetően sokkal rugalmasabb lehet a tankönyvellátás, egyszerűsödik és felgyorsul a rendelés folyamata, a rendelések módosítása, és minimálisra csökken a tankönyvhiány lehetősége. Az új rendszerre való átállást a Nemzeti Tankönyvkiadó országos tájékoztató körúttal támogatja, mely során a lehető legtöbb iskolát keresik fel a következő hónapokban. Az iskolákat a kiadó személyes kapcsolattartói támogatják és igény esetén az NTK felhasználóbarát rendelésnyilvántartó- és számlázó programot telepít az intézményekbe, hogy az adminisztráció minél egyszerűbbé váljon.

További újdonság, hogy a 2010/2011-es tanévtől kezdve az iskoláknak lehetősége nyílik arra is, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadótól rendeljék meg a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. kiadványait is. E kiadóval ugyanis az NTK szerződést köt, melynek keretében vállalja, hogy igény esetén a Cartographia kiadványait is eljuttatja az iskolákba. Ezen felül az NTK több kiadóval is tárgyal, vagyis várhatóan további kiadók is választható módon bővítik majd ajánlatukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.