Rekordokat döntögető kánikula van, de már látható a vége, ha más nem, ősszel hűvösebb lesz… Nah de addig is szemezgessünk a programok közül, hiszen nyáron nem csak hőség, hanem bőség is van.

 

Rekordokat döntögető kánikula van, de már látható a vége, ha más nem, ősszel hűvösebb lesz… Nah de addig is szemezgessünk a programok közül, hiszen nyáron nem csak hőség, hanem bőség is van.

 

Balatoni Játszadalom, augusztus 8. – 11.; Zamárdi, Bácskai utcai szabad strand; www.zamardi.hu; Az első nap a hagyományoké (hagyományőrző harcibemutatók, vásári komédiások, táncház). A második nap a versenyeké, akár a vízen, akár a parton (frizbidobás, vizi futás, pecás célzóverseny stb.). A harmadik nap a mulattatóké (bábosok, komédiások, énekesek), és ha jó az idő és meleg a víz, ekkor alkotja 1000-1500 ember kézfogással a vízben a Balaton Szívét. A negyedik nap a családoké. Ekkor mindenféle játék, mely az előző három napban előfordult, újra előkerül. 

 

Bor és kenyér ünnepe; augusztus 16. – 20.; Siófok, Rózsakert (Hajóállomás); www.kulturkozpont-siofok.hu; A tradícióknak megfelelően a fesztiválon fontos szerepet kap a gasztronómia: a helyi pékségek termékei mellett az ország borvidékeinek képviselői is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A színpadon helyi és országosan ismert előadók váltják egymást. Augusztus 20-án kenyérszentelés, város bora választás várja a közönséget, este pedig a Balaton felett látható a térség legnagyobb tűzijátéka.

 

Országos Lecsó Fesztivál; augusztus 24.; Balatonkenese, Széchenyi park; www.hellobalaton.hu; A gasztronómiai élményről a számtalan főzőcsapat, és persze a főszereplő, a különbözőképpen elkészített íncsiklandó LECSÓ gondoskodik, a minőséget a zsűriben helyet foglaló neves szakemberek garantálják. Egész nap fellépők sora váltja egymást a nagyszínpadon, az est sztárvendége idén is az OCHOMACHO együttes.

 

XXI. Lellei Borhét; augusztus 2. – 11.; Balatonlelle, Móló-sétány – Rendezvénypark; www.balatonlelle.hu; A park területén igényes, egységes faházakból több mint 100 féle helyi bort kínálnak a pincészetek. A tíznapos rendezvény alatt folyamatos népművészeti kirakodóvásár, népi ételek, grillételek, esténként a színpadon népzenei és néptánc együttesek műsorát láthatják. Miden este táncházzal zárul. A rendezvény fénypontja Balatonlelle város Borkirálynőjének megválasztása. A rendezvény látogatása ingyenes.

 

Buzsáki búcsú; augusztus 11. – 12.; Népművészeti Tájház udvara illetve Faluház, Fő tér 1 és 7.; www.buzsak.hu; Buzsák a hímzések és a pásztorfaragások hazája. Ez az 1450 fős község, virágzó hagyományaival, népi építészeti emlékeivel várja ma is az oda látogatókat. A falu hímző művészete messze földön híres. Háromféle ősi hímzést: a rátétest, a vézást, és a sok színben pompázó boszorkányost még ma is varrják az asszonyok. A Tájházban és a Faluházban állandó kiállítás mutatja be ezt a gazdag szín és formavilágot.

 

Balatonboglári Szüreti Fesztivál; augusztus 17. – 20.; Platán strand és környéke; www.balatonboglar.hu; Balatonboglár 1987 óta A Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa, a Balatonboglári Borvidék központja.  A fesztivál keretében avatják fel a Bonus Bonorum Borrend új lovagjait is. A látogatók megismerhetik a borvidék borászainak kínálatát, közben koncertek és számos más szórakoztató és kulturális program várja őket. A néphagyományt őrző csoportok mellett sztárzenekarok is fellépnek, de a helyi tehetségek bemutatkozása sem maradhat el.

 

V. Szárszói Lecsófesztivál; augusztus 24.; Balatonszárszó, Mikszáth utcai strandparkoló és szabadtéri színpad; www.balatonszarszo.hu; Kísérő programok: a strandon és a szabadtéri színpadon.: családos gyermekprogramok, arcfestés, kézműves játszóház, zenés-táncos műsorok, mazsorettek bemutatója, fúvós koncert, utcabál. A Fesztivál fővédnöke: Csukás István, Kossuth és Prima Primissima díjas író-költő, Balatonszárszó díszpolgára.

 

„Jó estét nyár, jó estét Keszthely!"; július 1. – augusztus 31.; Balaton-part, Zenepavilon; www.balatonszinhaz.hu; A fellépők kiválasztása során a szervezők törekednek arra, hogy minél több lehetőséget kapjanak a városi és a környékbeli művészeti csoportok, együttesek, zenekarok, ezzel is hozzájárulva a térség sokszínű kulturális kínálatának bemutatásához, de természetesen ismert előadókkal, sztárvendégekkel is találkozhat majd a „Jó estét nyár…" rendezvénysorozat közönsége.

 

Györöki Jazzfiesta – Koncertsorozat; július 4. – augusztus 22.; Balatongyörök, Templom alatti tér, Kossuth u.; www.balatongyorok.hu; Időpont: augusztus 8., augusztus 15., augusztus 22. „Ha fel kell tenned a kérdést, hogy mi az a jazz, sosem fogod megtudni." – mondta Louis Armstrong.   A Balatontól szinte karnyújtásnyi távolságra lévő kis téren esténként az ember úgy érezheti magát, mint egy intim hangulatú klubban. Színvonalas jazz zenével várják a műfaj iránt érdeklődőknek, a fellépő zenekarok, dobosok, táncosok garantálják a jó hangulatot.

 

XIV. Keszthelyi Nyári Játékok; július 25. – augusztus 18.; Festetics kastély parkja; www.keszthelyinyar.hu; A budapesti Centrál Színház idén nyáron immár 14. alkalommal vendégeskedik a keszthelyi Festetics kastély parkjában. Ezúttal a fergeteges hangulatú Hét boszorka koncerttel és László Miklós: Illatszertár című vígjátékával kedveskedünk a balatoni közönségnek olyan művészek közreműködésével, mint Básti Juli, Falusi Mariann, Horgas Eszter, Tompos Kátya, Pokorny Lia, Stohl András, Kern András, Bereczki Zoltán, Cserna Antal, Földes Eszter, Borbás Gabi, Simon Kornél és még sokan mások.

 

XVI. Zalakarosi Bornapok; augusztus 8. – 11.; Gyógyfürdő tér; www.zalakaros.hu; A bornapok megnyitója a Zalai Da Bibere borlovagrend lovagjainak látványos felvonulásával kezdődik, és ezen az ünnepségen adják át minden évben a „Város bora" kitüntetést a zsűri által legjobbnak ítélt bornak, ill. boros gazdának. A négy napos rendezvényen sztárfellépők és szórakoztató programok is várják a vendégeket.

 

4. Utcafesztivál; augusztus 16. – 20.; Zalakaros; www.zalakaros.hu; A fesztivál egyik fő célja, hogy a fellépő művészek megoszthassák tudásukat és tehetségüket egy felszabadult, szakmai korlátoktól mentes fiestában. A rendezvénytér különböző pontjain különböző stílusú utcazenész bandák lépnek fel.

 

Zenés esték a „Balaton várában"; július 20.- augusztus 17.; Szigligeti vár; 70/371-5346; szigliget@tourinform.hu; www.szigliget.hu; A nyári hétvégi estéken újra megtelik a szigligeti alsóvárban kialakított színpad élettel. Fellép a vár színpadán a Csík zenekar, a népszerű funk rock együttes, a Magna Cum Laude, és a 2007-ben alakult Péterfi Bori & Love Band. A Megasztár harmadik szériájának győztese, Ruzsa Magdi is tiszteletét teszi a középkori várfalak között, valamint a Budapest Bár, melynek tagjai, és alkalmi vendégzenészei a hazai könnyűzenei élet legismertebb figurái. De hogy a gyerekek se maradjanak ki a zenei forgatagból, péntek esténként nekik kedveskedünk, így az Alma együttes, a Kolompos együttes és a Garabonciás együttes dalaira táncolhatnak a kicsik a szigligeti várban.

 

Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét; augusztus 14. – 20.; Köztársaság tér, Kisfaludy utca; www.tapolcakft.hu; A színpadon napközben színes gyermek, illetve családi rendezvények, esténként koncertek – többek között Kozmix, Kiscsillag, Kasza Tibi és Wolf Kati –  várják az érdeklődőket, továbbá kézműves vásár, gasztro-  és borutca, játékpark, pörköltfőző verseny és még sok színes program bővíti a kínálatot.

 

Szürkemarhás Falunapi Sokadalom; augusztus 16. – 18.; Badacsonytördemic, Faluház és udvara; www.badacsonytordemic.hu; Az immáron hagyományossá vált rendezvény elsődleges célja Badacsonytördemic arculatának formálása, a hagyományosan megrendezett Falunapi rendezvények és helyi vonatkozású gasztronómiai programok összekapcsolásával. Alapvető célkitűzés a minőségi, hagyományos, népi kultúrán alapuló szemlélet megteremtése a szórakoztató programok és a kiállító vásározók tekintetében.

 

Rózsakő Fesztivál; augusztus 16. – 20.; Badacsony, Dísztér, Felső Park; www.badacsony.com; A badacsonyi Rózsakő jelentős hatással lehet a szerelmi életre. A legenda szerint ugyanis, ha egy pár ücsörög egy kicsit a Rózsakövön, egy éven belül összeházasodnak, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. A szórakoztató eseményeken, koncerteken kívül gazdag állandó programok is várják a Vendégeket: bortúra nosztalgia terepjáróval, városnéző kisvonat, régiójáró busz, kulturális lehetőségek úgy, mint Egry festményritkaságok, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életét bemutató múzeum.

 

Balatonfüredi Borhetek; augusztus 3.- 25.; Tagore sétány, Kisfaludy színpad; www.balatonfured.hu; A borosgazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban három  hétig várják a vendégeket. A rendezvénysorozat minden este gazdag kulturális és folklór programot kínál a Kisfaludy színpadon.

 

Szent István Napok; augusztus 17.- 20.; Balatonlelle, Móló-sétány – Rendezvénypark;  www.muvhaz.balatonlelle.hu; A színpadi programok esténként 19-23 óra között szórakoztatják az érdeklődőket. Családi programok, koncertek, színpompás tűzijáték és utcabál, valamint színes kirakodóvásár, lellei borok és étkezési lehetőségek várják a látogatókat. A rendezvény látogatása ingyenes.

 

Hungarikum Fesztivál; augusztus 8-10.; Szeged, Széchenyi tér; www.hungarikum-fesztival.hu; A Hungarikum Fesztivál – Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására nem csak egy összművészeti fesztivál, annál sokkal több, sokkal kézelfoghatóbb, emberközelibb. A fesztivál ideje alatt a család minden tagja felhőtlenül érezheti magát. A kicsiknek kézműves játszóházat biztosítanak, ahol fejleszthetik kreativitásukat és kézügyességüket a hungarikumok jegyében, valamint különböző fajátékokat próbálhatnak ki. Felléphetnek a Széchenyi tér végében felállított Pöttyös kalózhajóra is, ahol ügyességi játékok várják őket, miközben a szülők kedvükre nézelődhetnek, hiszen gyermekük megfelelő felügyelet alatt van. A kézműves utcában elismert népművészek kínálták portékájukat a citerától egészen a különböző szőttesekig.

 

Kenumaraton és Körös-átúszás; augusztus 10.; Szarvas, Városi strand; www.szarvasihalasnap.hu; A verseny célja, hogy vizet és természetet szerető embereknek, családoknak, baráti közösségeknek megmutatni a gyönyörű természeti környezetünket, a sport, az egészséges kikapcsolódás útján, mindezt egy páratlan természeti környezetbe ágyazva.

 

Magyarok Országos Gyűlése és Vására; augusztus 16-18.; Kunszentmiklós-Bösztörpuszta; www.magyarokszovetsege.hu; Kulturális programokkal, előadásokkal, bemutatókkal és magyar őstermelők portékáiból álló vásárral találkozhatnak az idelátogatók.

 

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN; augusztus 21-24.; Szeged, Újszegedi Partfürdő; www.szin.org; A SZIN helyszínét, az Újszegedi Partfürdőt egy híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. De a „SZIN beachen" nem csupán a zenében és a kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, itt a dél-magyarországi szépség is tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, a SZIN-hangulat alapja.

 

Szamárfül Családi Fesztivál; augusztus 24-25.; Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed; www.zsn.hu; A nyári fesztivál központi témája a játék. Olyan komplex, minőségi programot nyújtunk, ahol „semmi sem lehetetlen". A gyerekek játszanak ép és sérült társaikkal, a szülők együtt játszhatnak gyerekeikkel, játszunk a természet csodáival, állatokkal és különleges bábokkal.

 

XXIII. Csángó Fesztivál, Kisebbségek Folklór Fesztiválja; augusztus 7-11.; Jászberény, Jászság Népi Együttes Székháza, Margit-sziget, Szabadtéri Színpad; www.csangofesztival.hu, www.jne.hu; A rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját. Emellett színes forgatagban több európai kisebbség is lehetőséget kap a bemutatkozásra.

Hajdúhét; augusztus 14-20.; Hajdúböszörmény; www.hajduboszormeny.hu; Az egyhetes programsorozat keretében lovasbemutatók, kiállítások, sportesemények, színházi előadások, gasztronómiai rendezvények, gyerekprogramok és koncertek várják az idelátogatókat.

 

Hortobágyi Hídi Vásár; – hagyományőrző kézműves vásár; augusztus 17-20.; Vásártér; Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar; www.hortobagy.hu, www.hnp.hu; Országos hírű kirakodó- és népművészeti vásárt rendeznek a hortobágyi Kilenclyukú hídnál minden évben államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepén, augusztus 20-án. A több mint egy évszázadra visszatekintő vásárt színes folklór és gasztronómiai programok egészítik ki.

 

Sárkányhajó verseny; augusztus 19-20.; Mezőtúr, Hortobágy-Berettyó főcsatorna; www.alfoldkozepe.hu, www.mezotur.hu; A versenyre benevezett csapatok előbb előfutamokon, majd a döntőkben mérhetik össze tudásukat. Augusztus 19-én a versenyre kilátogatóknak is lehetősége nyílik a sárkányhajózásra.

 

Veszprémi Nyári Fesztivál; augusztus 01-20.; http://www.vmkveszprem.hu; A veszprémi Vár páratlan barokk épületegyüttese pazar ember-alkotta kulissza egy-egy csillagfényes nyáresti rendezvényhez. Emlékezhetnek erre mindazok, akik a hajdani nagysikerű Várkoncertek közönségeként tapsoltak a legjobb magyar és külföldi előadóknak a szabadtéri színpadnak helyet adó Szentháromság téren.

 

XV. Bakonyi Betyárnapok; augusztus 09-10.; Zirc; www.betyarnapok.hu; Országosan is egyedülálló rendezvény, amely a folklorisztikus fogalomként használt betyársághoz kapcsolódik. Programjai között szerepel Vadételfőző fesztivál és verseny, Lószépségverseny, Népzene és táncház, Országos Betyártalálkozó, Betyárjó Buli, Kézművesliget, Lovasprogramok, Lovas betyárszíndarab, Betyár-lagzi, Bakonyi Betyárkupa, Mesterségek Utcája, Bakonyi ízek Utcája.

 

X. Tolcsvai Borfesztivál, augusztus 9-11.; www.tolcsvaborfesztival.hu; X. Tolcsvai Borfesztivál, amely méltán népszerű, és az egyik legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvény Tokaj-hegyalján. Ez az egyetlen olyan bor – kulturális rendezvény, ahol a vendégek a poharak megvásárlása után kb. 56-60-féle bort kóstolhatnak meg a tolcsvai pincékben, kóstolóhelyeken. A finom nedűk mellé a gasztronómiai kínálat is hozzátartozik a fesztiválhoz.

 

XIV. Középkori Forgatag- lovagi játékok a Diósgyőri várban – Miskolc, Diósgyőri vár; augusztus 17-18.; www.hellomiskolc.hu; Tegyünk időutazást Diósgyőr Várában, ahol Nagy Lajos udvartartása hamisítatlan középkori hangulattal várja a látogatókat. A középkori városkákban és a piactéren korabeli figurák, jelmazes szereplők forgataga ragad magával.

 

Palóc Párnafesztivál – Mátraderecske; augusztus 23-25.; www.matraderecske.hu; A Palóc párnafesztivál bemutatja a település gazdag palóc múltját, néprajzi kincseit. A többnapos rendezvény ízelítőt ad a Palóc tájegységi étkek készítéséből, ételkóstolással egybekötve. A Palócfelvonulás párnákkal, hagyományőrzők, néptáncosok, népzenészek, kistérségi, hazai nemzetközi vendégek részvételével a fesztivál leglátványosabb része. A már hagyománnyá vált helyi népművészeti fesztivál augusztus utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. A fesztivál megismertet a palóc népi étkek készítésével is.              

 

Szilvanap – Noszvaj; augusztus 23-24.; www.noszvaj.hu; A világhírú noszvaji szilvalekvár készítésének technikái. Lekváros sütemények és szilvával készült ételek sütése kemencében. A Gazdaházban népi mesterség bemutató, táncház, kézműves vásár, borkóstoló.

 

Szüretindító Bortúra – Egerszalók; augusztus 31.; www.egerszalok.hu;  Az egerszalóki templomban folk-misével veszi kezdetét a szüreti Bor-Túra.  A mise után szüreti felvonulásra indul a sokadalom a határba a szőlőszentelésre. A népi ruhákba öltözött táncosokat, népdalkórusokat, zenészeket és a szőlőművelés régi és mai eszközeit bemutató gazdákat lovas hintókon, szekéren hordják körbe a falu utcáin. A vidám felvonulás alkalmával a gyerekeket szőlővel, a felnőtteket borral kínálják. A kisbíró kidobolja a nap eseményeit, mulatságba hívja a falu apraját-nagyját. Szüreti játékok és vetélkedők, kézművesek és vásárosok, népi előadók, szüreti hagyományokhoz illő ételek és finom egerszalóki borok várják az érdeklődőket. Helyszíne a sportpálya.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük