Nemzeti ünnepünk alkalmából október 23-án dokumentum- és játékfilmekkel, élő kapcsolásokkal, kiállítással emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra összehangolt műsorkínálatával a közmédia.

 

Nemzeti ünnepünk alkalmából október 23-án dokumentum- és játékfilmekkel, élő kapcsolásokkal, kiállítással emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra összehangolt műsorkínálatával a közmédia.

 
Az ünnepi műsorfolyam már október 22-én elindul: az m2 19.00 órától a Forradalom lángjának fellobbantását közvetíti a Kossuth térről, a Duna2 19.30-kor közvetíti a Budapesti Műszaki Egyetem aulájából az emlékünnepet. Másnap reggel az ml-en 9 órától láthatják az ünnepélyes zászlófelvonást a Kossuth téren. 11 órától ugyanitt részt vehetnek az élőben közvetített ünnepi római katolikus szentmisén a Recski Nemzeti Emlékhelyről.

Ez a szabadság napja a Dunán is: 16.15-től ünnepi stúdióbeszélgetés lesz, amelynek keretében – a hagyományokhoz híven – a hajdani harcok egyik helyszínére, ezúttal a Móricz Zsigmond körtérre látogatunk történész szakértők és szemtanúk társaságában.
Az 1956-os eseményeket dokumentumfilmek és játékfilmek segítségével is felelevenítik. Az m1-en 9.25-kor és 18.05-kor Az én forradalmam címmel ismert közéleti szereplők, művészek szubjektív vallomásai visznek közelebb a történelemhez. A 2006. október 23-án történteket is megpróbálják felderíteni: a Kossuth Rádióban 16.04-kor hallhatjuk a rendhagyó krónikát Marosi Antaltól és Nádori Teodórától, aki a forradalom 50. évfordulóján történtekről tudósította a Rádiót, a Dunán pedig 22.30-tól a Megsebzett ünnep című dokumentumfilm járja körül a kérdést. Az ml-en 20.15-től két kiemelkedő ember, Mindszenty József ás Jávor Pál 1944-es találkozásának lehetünk tanúi Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust c. játékfilmjében. Az m2-n 23.15-től a Rákosi érát idézi Cantu Mari Rózsadombja, a Dunán pedig 20 órától Bokor Attila 56 csepp vér c. filmje.

 
„Alattunk élő történelem" – rendhagyó történelemóra a Magyar Rádióban. A Magyar Rádió titkos élete a föld alatt. 
Hogyan és hol hallgatták le a szocializmus éveiben a rádiósokat? Milyen politikai feljelentéseket őriznek az 50-es évek személyi anyagai? Hogyan írták ás hogyan húzták meg a híreket a diktatúra idején?
A forradalom idején a Magyar Rádió nem csupán közvetítője és tudósítója volt az eseményeknek, hanem egyik központi helyszíne is. 1956 dokumentumai évtizedek óta rejtőznek archívumok mélyén, vagy családi otthonok gondosan titkolt rejtekhelyein. A Magyar Rádió nonprofit Zrt. az 1956-os évfordulóhoz és ünnepségekhez kapcsolódva október 19-21. között azért hív fiatal látogatókat a rádió épületébe, hogy a történeti archívum tárgyaival és dokumentumaival szembesülve érzékelhessék és átélhessék a forradalmi események drámaiságát.
Az „Alattunk élő történelem" című rendhagyó történelemórán több mint 350 középiskolás diák vesz részt. A Magyar Rádió titkos életét bemutató közel 1 órás túra során a látogatók megtekintik az 1956-os fotókiállítást, valamint a földalatti lehallgató központot, majd a nemzetőr eskütételt követően körbejárják a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum időszakos kiállítását.

14 nap – 56 fotó. Fotókiállítás a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban.
Lelkesült és bizakodó emberek vonulnak a képeken, bízva céljaik tisztaságában. Majd mindenkit váratlanul ér a fordulat: az előbb még barátkozó szovjet katonák és a fiatalok napok alatt ellenségekké válnak. Az összecsapásoknak számtalan áldozata volt, akiknek emléke kitörölhetetlen a nemzet tudatából. A fotók a sorsfordító napok dokumentumai, amellyel élesebben rajzolódik ki 1956 októbere.
A Rádió és Televíziótörténeti Múzeumban időszakosan kiállított felvételek 1956. október 23. és november 4. között készültek. A kiállítás 2011. október 18. és november 30. között látogatható.

1956 a műsorokban 2011. október 22-én és 23-án:
m2, Október 22., szombat.
19.00 – A forradalom lángjának fellobbantása a Kossuth téri emlékműnél.
A lángot fellobbantja Rétvári Bence, államtitkár és korhű ruhába öltözött fiatalok.
22:05 – 1956 – a salgótarjáni sortűz. Magyar dokumentumfilm (2006.)
Rendező: Vékás Péter‚ fényképezte: Báli Gábor, szakértő: Dr. László Péter.
1956. december 8-án az Államvédelmi Hatóság emberei Salgótarjánban letartóztattak két acélgyári munkástanácsi vezetőt, majd ennek hírét elterjesztették a munkások között. Ezt követően bányászok és kohászok indultak a megyei tanács épülete elé, hogy bebörtönzött társaik szabadulását követeljék. Ám az épület tetejéről gépfegyverekből tüzet nyitottak a békés tüntetőkre, akik között gyerekek is voltak. Az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyveket titkosították, a megállapításokat elhallgatták.
23:15 Rózsadomb
Magyar film (2003.)
Irta: Cantu Mari. Fényképezte: Máthé Tibor. Rendező: Cantu Mari
Panka és Miksa boldog mindennapjaikat élik egy szigorúan őrzött rózsadombi villában és annak kertjében. Szüleik nemcsak a kommunista rendszer hívei, de édesapja az egyik vezető politikusa is a Rákosi érának. Pálfi és a felesége, a paraszti sorból kiemelt Teréz, nagyon elfoglaltak, Így nincs idejük a gyerekekkel törődni. 1956 nyarán járunk…
4:55 – Sírjaik hol domborulnak…

ml, Október 23., vasárnap.
09:00 – Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth térről
09:25 – „Az én forradalmam"
Szubjektív vallomások 1956-ról. Ismert közéleti szereplők, művészek vallanak arról, családjukkal hogy élték meg a forradalom időszakát, hogy hatották át következő évtizedeiket az akkori események. Megjelenik-e műveikben, merítenek-e belőle az alkotómunka során.
10:20 – A katedrális kövei
Melocco zsámbéki kertjében felidézi 1956-os emlékeit. Egyik sokakat felkavaró
szobrának, a szegedi 56-os emlékműnek részletes bemutatása.
11:00 – Római katolikus szentmise közvetítése a Recski Nemzeti Emlékhelyről.
Szerkesztő: T. Katona Ágnes
A szentmisét Kuklai Antal plébános mutatja be, a Mindszenty per egykori másodrendű
vádlottja, aki az ötvenes években maga is megjárta Rákosi börtöneit.
12.05 – Szellem a palackból
‘56-os relikvia gyűjtemények Borda Lajosné, Borda Glória antikvárius ‘56-os újság és röplapgyűjteménye, a Pongrácz testvérek kiskunmajsai ‘56-os relikviagyűjteménye és a kaposvári Nagy Balázs ‘56-os egyenruha gyűjteménye.
12.30 – Anno-Mesél a filmhíradó
Az 1956-os év történéseiről, amelyek meghatározták az ‘56-os napokat.
Vendégek: Wittner Mária és Ötvös István történész
13:05 – Szökés a nagy árvíz idején – Gérecz Attila emlékére
Szerkesztő-rendező: Czigány Zoltán. Operatőr. Csukás Sándor
A film Gérecz Attilára, az 1956. november 7-én, 27 évesen hősi halált halt költőre
emlékezik rabtársai, harcostársai szavainak felidézésével, s a költő azon versével, mely a
váci börtönből való szökését beszéli el.

13:30 – Budakeszi srácok (2006.)
Kovács István művéből írta: Zahora Mária. Fényképezte: Pap Ferenc. Zene: Darvas Ferenc. Rendező: Erdőss Pál.
Istvánka érzékeny, félárva gyerek. Egy nap találkozik Márity Lacival, a 21 éves budakeszi nagyfiúval, aki ettől kezdve nemcsak focizni jár vele, de a legtitkosabb kérdéseire is választ ad. A barátja lesz, példaképe. Az 1956-os forradalom azonban közbeszól. Márity Laci a felkelők élére áll..
18:05 – „Az én forradalmam" – a délelőtti adás ismétlése
20:15 – Szeretlek, Faust (2010)
Irta és rendezte: Pozsgai Zsolt. Fényképezte: Győri Márk.
Pap és Színész. Mindszenty József, a Püspök – Jávor Pál, a Színész. Közös sors 1944-ben, a sopronkőhidai fegyházban. Közben a háttérben az egész magyar XX. század. A film alapjául egy több mint tíz évig műsoron lévő színházi előadás szolgál, ugyanazokkal a színészekkel, akik a film főszerepét is játsszák.

Duna
Október 23., Vasárnap – A SZABADSÁG NAPJA
09:00 – Pannonhalmi mozaik 1956- Dokumentumfilm.
Szerkesztő- rendező-operatőr: Kátay Balázs.
Több mint ezer éve áll bencés apátság a Szent Márton hegyén a mai Pannonhalmán. Magyarország egyetlen iskolája volt az 1956 – 57 tanévben, ahol folyamatos volt a tanítás. Több mint ötven év távlatából, az egykori pannonhalmi diákok elevenítik fel emlékeiket a forradalmi napokról, osztják meg egymással és velünk.

10:00 – Isten kezében. Portré Harai Pál római katolikus kanonokról.
Forgatókönyvíró: Mucsányi János; Rendező-operatőr: Horváth Tamás
Az 1956-os magyar forradalom után a Román Kommunista Párt vezetői hajtóvadászatot indítottak olyan erdélyi magyarok ellen, akik szimpatizáltak a budapesti forradalmárokkal. Fiatal munkások, egyetemisták és papok százai lettek koncepciós perek áldozatai. Harai Pál brassói káplán azért kapott tíz éves börtönbüntetést, mert nem jelentette, hogy tudott egy az Erdélyi Magyar Ifjak Szervezetétől érkezett levélről. Megjárta a Duna-delta munkatáborait, ma nyugdíjas plébános Medgyesen. A film az életét és meghurcolását mutatja be.
10:30 – Új nemzedék (2011)
Szerkesztő: Nemes Anita;
A havonta jelentkező műsor fiatalokról szól, de nem csak fiataloknak. Olyan fiatalokról, akik a népek és vallások közti testvériség, párbeszéd elkötelezettjei. Az első adás – párhuzamot vonva az 1956-os felkelőkkel – a szeretet forradalmárairól szól. Chiara Lucét tavaly avatta boldoggá a Szentatya. Ez a fiatal lány bebizonyította, hogy a 20. században is el lehet jutni az életszentség e magas fokára, és ez lehetséges még ilyen fiatalon is.
16:15 – Ünnepi stúdió – Barikádok a Körtéren

Felelős szerkesztő: Kővári Péter; Szerkesztő-műsorvezető: Mucsányi János.
A Duna Televízió az elmúlt években részletesen feldolgozta az 1956. október 23-án kitört
forradalom előzményeit és eseményeit. Ennek keretében mutattuk be a Terror Háza Múzeumot, majd tavalyelőtt a Corvin közi harcokat, tavaly pedig a Magyar Rádió ostromát. Nem kapott azonban kellő figyelmet a budapesti forradalom és szabadságharc helyszínei közül a Móricz Zsigmond körtér és a „körtéri csata".
Ünnepi műsorukban történészek és szemtanúk segítségével bemutatják a téren és környékén lezajlott fegyveres ütközeteket, majd a hatalmas szovjet túlerő ellen vívott hősies novemberi harcokat.
20:00 – 56 csepp vér (2007) – magyar zenés film
Forgatókönyvíró: Bokor Attila, Réz András; Operatőr: Pintér András, Szalai András; Rendezte: Bokor Attila.
Szereplők: Kaszás Attila (Lőrinc), Alföldi Róbert (Aporius), Palcsó Tamás (Robi), Keresztes Ildikó (Hostess), Veres Mónika (Juli).
Történetünk egy kicsinyke, határ menti településen zajlik, mely valós keresztmetszete a rettegett '50es évek terrorjának. 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi orosz parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé?
22:30 – Megsebzett ünnep – 2006. október 23. (2006)
Magyar dokumentumfilm
Szerkesztő: Kubus Mária; Operatőr: Benke Ottó, Karácsony Sándor, Tarcsa Valdes János. Rendezte: Pesty László.
2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján számos megemlékezést tartottak Budapesten. A rendőrség – miután megfékezte a kormányellenes tüntetőket – a békés megemlékezőket kezdte el zaklatni.

 

Duna 2, Október 22., szombat:
19:30 – A forradalom előestéje.
Az emlékünnep közvetítése felvételről a Budapesti Műszaki Egyetem aulájából.
Október 23., vasárnap:
05:35 – Pápai különkiadás (2009), Magyar dokumentumfilm
Operatőr: Csukás Sándor, Mertz Lóránt;
Rendezte: Szakács Sára.
Az 1956-os forradalom mártírjai között több egyházi személyt is találunk, köztük Gulyás
Lajos református lelkészt, akit 1957 februárjában szervezkedés vezetése és gyilkosság
hamis vádjával első fokon, majd decemberben másodfokon halálra ítéltek és kivégeztek.
08:10 – És félt a párt… – Kelet-német szolidaritás a forradalommal (2005)
Magyar dokumentumfilm.
Szerkesztő: Kiszely Gábor; Operatőr: Pigniczki István; Rendezte: Kiszely Gábor.
A szovjet birodalom megszállta országokban a hajdani NDK fiataljai között egyedülálló szolidaritási mozgalom bontakozott ki 1956-ban a magyar forradalommal. A diktatúra állambiztonsága és osztálybírósága a megtorlás közepette megannyi ifjú ember életét törte ketté, mert félt a párt…
12:35 – Magyar történelmi arcképcsarnok – Nagy Imre (1896-1958)
Szerkesztő: Csonka Erzsébet; Operatőr: Kovács Béla; Rendezte: Erdőss Pál
16:05 – Két asszony könnyei – Rekviem Földes Gáborért (2004)
Magyar dokumentumfilm. Rendezte: Tényi István
Földes Gábor /1923-1958/ színházi rendezőt az 1956-os forradalom után bekövetkező megtorlás során ítélték kötél általi halálra. Felesége és kolléganője, Kéri Eva színésznő idézik föl a mindössze 35 évesen kivégzett nagy tehetségű művész alakját, s azokat a méltatlan, a jogrendet megtipró körülményeket, amelyek között az ítéletre sor került.
21:00 – FILMJEIM – SÁRA SÁNDOR MOZIJA

Talpalatnyi föld (1948) – magyar játékfilm
Forgatókönyvíró: Dallos Sándor; Zene: Veress Sándor; Operatőr: Makay Arpád;
Rendezte: Bán Frigyes.
Szereplők: Maklári Zoltán, Mészáros Ági, Molnár Tibor, Pataki Miklós, Szirtes Ádám.

Juhos Marika, csak apja adóssága miatt egyezik bele a Zsiros Tóth fiúval kötendő házasságba. A lakodalomról azonban szerelemével, Góz Jóskával együtt megszökik. A boldog fiatalok minden terhet, még az adósság kifizetését is vállalják, csakhogy együtt maradhassanak. Látástól vakulásig dolgoznak, de a természet ellenük van. Gyilkos szárazság perzseli a földeket…
22:45 – Az utca másik oldalán (2003), Magyar dokumentumfilm.
Szerkesztő: Barlay Tamás; Operatőr: Horváth Tamás; Rendezte: Barlay Tamás.
A Piarista Rendet 1948-ban – hasonlóan a többi magyarországi szerzetesrendhez – feloszlatták, ingatlanait államosították. Öt évvel később ezek helyett kapták meg egy szintén feloszlatott női szerzetesrend épületét Budapesten, a Mikszáth Kálmán tér – Ráday utca – és Múzeum utca által határolt területen, ahol néhány év alatt rendkívül színvonalas gimnáziumot hoztak létre. A gimnáziummal szemben, a Múzeum utca másik oldalán áll a Magyar Rádió épülete, amely 1956 őszén heves harcok színhelye volt.

 

Kossuth Rádió
9.30 – A Rádiótól a szikláig", Bácskai Endre ‘56-os szabadságharcos portréja.
A Petőfi kör tagjaként vett részt a forradalomban. Fegyverrel a kezében harcolt a Magyar Rádiónál, mert ők is szerették volna beolvasni követeléseiket a Gerő-beszédet követően. 1956. október 24-én hajnalban azonban szovjet tankok érkeztek a Múzeum Kávéház felől, s a leadott sorozat egy lövedéke szétroncsolta a térdét. A Vas utcai kórházban megkapta az utolsó kenetet, állapota válságos volt. Tizenöt társával együtt Bécsbe indították, de a szigorúan titkos Sziklakórházba vitték őket, ahonnan sok szenvedés után igen szerencsésen szabadult.
Szerkesztő – műsorvezető: Benkei Ildikó.
16.04 – A jogállam próbája – 2006. október 23.
Ötven évvel ezelőtt az ‘56-os forradalom után október 23-án ismét vér folyt a pesti utcán. A kormányellenes tüntetők reggeli, előre nem bejelentett demonstrációi délutánra utcaharcokba torkolltak. A rendőrség könnygázzal, lovasrohammal, gumilövedékkel, kardlappal próbálta szétoszlatni a tömeget, köztük békés járókelőket, nézelődőket. Sólyom László köztársasági elnök 2007. szeptember 10-i parlamenti beszédében így fogalmazott. ,,A jogállam próbája lesz, hogyan dolgozza fel az igazságszolgáltatás a tavaly szeptemberben, de főleg az október 23-i tüntetéseken történteket." Egy megsebzett ünnep rendhagyó krónikája Marosi Antaltól és Nádori Teodórától, aki 2006. október 23-án tudósította a Kossuth Rádiót.
17.04 – „Aki magyar, velünk tart" – ‘56-os cigány hősök
1956 egyik roma származású felkelője, Fehér Nándor ezt a kiáltást hallva csatlakozott tizenöt évesen a felkelőkhöz. Eörsi László történész évek óta keresi, kutatja ‘56 cigány származású forradalmárainak nevét, sorsát, akiknek tetteit – a szájhagyományokon túl – csak a bírósági ítéletek őrzik. A cigányok ott voltak a Corvin közben, a Práter utcában, a Ferencvárosban, s fegyverrel küzdöttek a magyar szabadságért.
20.00 – Óráról órára – Ez történt 1956. október 23-án (II/1-2. rész)
A kétrészes műsor eredetileg tizenkilenc ötperces klipben mutatta be 19 óra drámai és vidám eseményeit, a Magyar Rádió aznapi archív és rekonstruált adását használva keretjátékként. Számos eddig ismeretlen anyag hangzik el az MR Hangarchívumából és az 1956-os Intézet felvételeiből, valamint memoárokból, újságcikkekből, a színházi és moziműsorból is.
1956. október 23-án hajnali 4 óra 35 perckor a Kossuth Rádió ezúttal is a Vidáman, fríssen című reggeli zenés műsorral nyitotta a napot. 9 órakor a Magyar Rádió 6-os stúdiójában megkezdték az Oly távol, messze van hazám című, későbbi Honvágy-dal felvételét. 17 óra tájban a Rádió épületénél is tüntetők jelentek meg, hogy beolvastassák a diákság 16 pontját. A Rádió vezetői erre nem voltak hajlandók, ezért a tömeg megpróbált behatolni az épületbe.

21 óra után mozgósítják a székesfehérvári szovjet különleges hadtestet. Budapest több pontján támadás éri a telefonközpontokat, nyomdákat, fegyvergyárakat. Megkezdődik a Rádió hajnalig tartó ostroma.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük