A kormány keddi szerencsejáték-adó emelésre vonatkozó bejelentésére reagálva az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért civil szervezet felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a szerencsejáték-függőség nem szüntethető meg a pénznyerő automaták számának csökkentésével, amely a beharangozott adóemelés egyik várható következménye.

 

A kormány keddi szerencsejáték-adó emelésre vonatkozó bejelentésére reagálva az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért civil szervezet felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a szerencsejáték-függőség nem szüntethető meg a pénznyerő automaták számának csökkentésével, amely a beharangozott adóemelés egyik várható következménye.

 

Az adóemelés  a feketegazdaság és az illegalitás  – ezáltal az adóbevételek csökkenése – irányába tett lépés. A szervezet egyúttal bejelentette, hogy elkészült az a szerencsejáték-függőségről szóló szakmai tanulmány, amely elkészítésére Dr. Funk Sándort kérték fel. Ebből kiderül, hogy ez a betegség drog-analóg és idegélettani alapjai vannak. A betegség megelőzésére és kezelésére hatékony megoldást jelenthetne egy korszerű, átlátható és szigorúan ellenőrzött szabályozás, és ehhez az állam részéről komoly elkötelezettség, konkrét tervek és anyagi támogatás szükséges.

 

Az adójogszabályokat illetően a kormány 2011. szeptember 6-án kihirdette a játék-adó 50%-os emelését célzó szándékát. Ottományi Anna, az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért elnöke a híreket így kommentálta: „Bízunk abban, hogy a most bejelentett 50%-os adóemelés terve még változik a szerencsejáték-törvény megalkotásáig, hiszen a pénznyerő automatákat érintő adóemelés ellentétes hatást válthat ki: nagy valószínűséggel elvinné a játékot az illegalitás és a feketegazdaság irányába. Ott pedig nem megfelelő vagy egyáltalán nincs ellenőrzés, ahogy adóbevétel sem folyik be az államkasszába, ez által hiányzik az anyagi forrás a játékosvédelemre. Ez pedig nem lehet a törvényalkotók érdeke. Ezért mi a tiltás helyett az átlátható, kiszámítható és számon kérhető piacszabályozásban, valamint a szigorú szankciókban hiszünk."

Az elnök hozzátette: civil szervezetként az alapítvány kötelességének érzi a társadalom, az iparág és a döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy a szerencsejáték-függőség nem szüntethető meg „adópréssel": a szervezet szerint, a megemelt adók következtében csökkenni fog a pénznyerő automaták száma, ám ettől a helyzet még nem fog változni .

 

A magyarországi súlyos helyzetre való tekintettel és céljaik eléréséhez az alapítvány megbízásából dr. Funk Sándor addiktológus és pszichiáter, a téma elismert szaktekintélye tanulmányt készített a szerencsejáték-függőség jelenlegi hazai megítéléséről, valamint prevenciójának, kezelésének és rehabilitációjának perspektíváiról. A törvényalkotók számára is bizonyára hasznos, kutatási és kezelési tapasztalatok alapján írt tanulmányból kiderül, hogy ez a hazánkban több százezer embert érintő betegség a drogfüggőség analógiáját mutatja és idegélettani alapjai vannak. A főorvos írásában – amely hamarosan letölthető az alapítvány www.tisztajatek.hu oldaláról – kitér az állami szabályozás hátterére és a szerencsejátékosok védelmére vonatkozó lehetséges megoldásokra, mint például a szerencsejáték-jövedelmekből finanszírozott prevenciós, gyógyítási és rehabilitációs programok. Dr. Funk olyan aktivitásokat is említ dolgozatában, amelyekkel a fenti célok jó eséllyel elérhetők lennének, mint pl. az online és félkarú-rabló típusú gyorsnyerő gépek visszaszorítását célzó módszerek kidolgozása megelőzés-munkacsoportokban; a fiatalkorúak számára pszichodráma és szituációs játékok szervezése; könyvek, tananyagok készítése és eljuttatása iskolákba, kaszinókba, internetre; a szerencsejáték-függőség prevenciójára, kezelésére, valamint rehabilitációs centrumok létrehozása – amelyből Magyarországon sem a rendszerváltás előtt, sem azóta ezt a hármas feladatkört átfogó, irányító és végrehajtó egészségügyi intézmény nem volt és nincs jelenleg sem.

 

Az alapítvány kezdetektől fogva a magyarországi játékosvédelem problémájának megoldását tűzte ki céljául. A tanulmány következtetései megerősítették az alapítvány azon javaslatát is, miszerint egy, a pénznyerő automaták üzemeltetői nyereségének meghatározott, törvényben rögzített százalékából összeálló játékosalap is jelentősen hozzájárulna a „bonyolultan utolérhető" szerencsejáték-függőség komplex kezeléséhez.

 

Annak érdekében, hogy a téma valamennyi aspektusában bővítse a meglévő ismeretanyagot, a most megszületett tanulmányon túl az alapítvány szeptember 22-ére nemzetközi szakmai konferenciát rendez Budapesten. A szerencsejáték piac szereplőinek és szakembereinek szervezett eseményen a főorvos mellett a szakma hazai és külföldi előadói az európai gyakorlatokat vizsgálva megvitatják a résztvevőkkel az iparág társadalmi elfogadottságát, a transzparens ellenőrzési rendszer kialakításához szükséges jogi és technikai megoldásokat, a pénznyerő automaták lehetséges ellenőrzési és engedélyezési rendszerét, az adóbevételeket és a játékosvédelmet szem előtt tartó ellenőrzött online szerencsejáték piac kialakításának lehetőségeit.

 

www.tisztajatek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük