Ha máshol nem is, de a Godot Filmklubban tuti. Megszokhattuk, hogy lehet hideg, jöhet a meleg, a Moha Kávéház és Kultúrtérben rendületlenül pereg a film. A héten is. Nézzük meg, mit kínál Reményi Róbert filmész.

 

 Ha máshol nem is, de a Godot Filmklubban tuti. Megszokhattuk, hogy lehet hideg, jöhet a meleg, a Moha Kávéház és Kultúrtérben rendületlenül pereg a film. A héten is. Nézzük meg, mit kínál Reményi Róbert filmész.

 

A hét filmjei: 

Július 30. 19.00: Gomolygó felhők (finn, Aki Kaurismäki, 1996, 96')

A cím az előrejelzések szerint kimondottan aktuális lesz a vetítés idején – átvitt értelemben (és érzelemben) viszont a film hétköznapi, de korántsem szokványosan ábrázolt történetére vonatkozik. Ha hihetünk északi (nyelv)rokonunk abszurdba hajló meseszövési stratégiájának, soha nem lehet (elég) késő az újrakezdéshez, némi emberi hozzáállással („hit, remény, szeretet") bármikor előcsalható a gonosz felhők mögül a jóságos napocska…

(finn nyelven, magyar felirattal – „beválási esély": 90 %)

 

Július 31. 19.00: Ballada a katonáról (orosz, Grigorij Csuhraj, 1959, 90')

Orosz sorozatunk klasszikus fordulatot vett…

Ismét egy korszakalkotó remekmű: az ukrán származású, a háború poklát valóban megjárt Csuhraj második filmje úgy pacifista és humanista, hogy a hadi események csupán ellenpontként, szinte jelzésszerűen jelennek meg egy szabadságos kiskatona néhány napba sűrített balladájának hátterében (hadirokkantak élménybeszámolói vs. éteri tisztaságú, bimbózó szerelem útközben, villámlátogatás a szülőföldön, az anya utolsó ölelése és így tovább…).     

(orosz nyelven, magyar felirattal)

 

Augusztus 1. 19.00: A csend (svéd, Ingmar Bergman, 1963, 88')

Bergman érett korszakának legfontosabb műveit bemutató sorozatunk híres, Isten (nem)létéről elmélkedő Trilógiájával indult…

A harmadik opus a maga idejében még svéd viszonylatban is nagy felháborodást keltett, s mindmáig szálka a prűd és bigott álompolgárok szemében, holott talán nincs is még egy film, mely ilyen őszintén és érzékenyen ennyire mélyre ásna a lélek (és nem mellesleg: a test) rejtelmeibe, ráadásul egy kiüresedett, elidegenedett és már-már teljességgel kommunikációképtelen világ előterében… (azért mégis egy kis reménysugár-felcsillanás?)   

(svéd nyelven, magyar felirattal)

 

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (4.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert

filmesztéta. (További információ: +36 70 238 7583 vagy a lenti email címen.)

 

Kedves Filmbarátok!

Augusztusban sincs szünet a kellemesen hűs (Godot)moziban:

mindhárom sorozat folytatódik…!

 

Godot Filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

godot.filmklub@gmail.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük