Az aranyár az év első felében más irányt nem igen ismerve, jóformán csak dél felé haladt. Július eleje óta azonban egy emelkedő fázis vette kezdetét, ami persze egyelőre nem több a korábbi esések technikai kiigazításánál. Ahhoz hogy tényleg a sanyarú idők végéről lehessen beszélni, legalább 1.500 dollár fölé kéne emelkedni a jegyzésnek, amitől most még nagyon messze van az árfolyam – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az aranyár az év első felében más irányt nem igen ismerve, jóformán csak dél felé haladt. Július eleje óta azonban egy emelkedő fázis vette kezdetét, ami persze egyelőre nem több a korábbi esések technikai kiigazításánál. Ahhoz hogy tényleg a sanyarú idők végéről lehessen beszélni, legalább 1.500 dollár fölé kéne emelkedni a jegyzésnek, amitől most még nagyon messze van az árfolyam – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Jim Rogers sztárbefektető, Soros György korábbi partnere szerint mielőtt az arany ismét jobban erőre kapna, még három számjegyű árfolyam is következhet. A nyersanyagpiaci legenda nem zárja ki, hogy akár 900 dollárig essen még vissza a sárga nemesfém kurzusa az elkövetkezendő két évben. Az árfolyam visszahúzódásának fő okát abban látja, hogy 12 év szárnyalás után éppen ideje volt a piac megtisztulásának. Szerinte az aranyár a korábbi robbanásszerű drágulást korrigálja csak jelenleg, ami alapvetően egészséges folyamat egy árfolyambuborék elkerülésére. Ez alapján az eddigi történelmi árrekord megfeleződése is lehetséges.

Rogers India csökkenő aranyfogyasztását tartja jelenleg a nemesfém szempontjából a leginkább aggasztó tényezőnek. Az indiai kormányzat eltökélt abban, hogy csökkentse az országba importált arany mennyiségét, miután az jelentős mértékben hozzájárul a folyó fizetési mérleg hiányához. A cél elérése érdekében az importra kirótt adókkal drágítja az ékszerek árát és folyamatosan vezet be különböző korlátozásokat a nemesfém behozatalára. Miközben ezek fékezik az indiaiak aranyéhségét, Kína annál nagyobbat markol ki magának az arany piacából. Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) legfrissebb becslése 1.000 tonna körüli aranykereslettel számol Kínában az idei évre, ami idén először haladhatná meg a 850 tonnás indiai keresletet. Kínában az ékszerek mellett dübörög a pusztán befektetési célú aranyvásárlás, sőt ez a szegmens erősebben növekszik, mint az ékszerek iránti kereslet.

További érdekes előrejelzések érkeztek az aranykitermelő cégek lobbyszervezetének számító Arany Világtanácstól a jegybanki aranyvásárlások és a törtarany felhozatal volumenére vonatkozólag. E szerint idén a várakozásokat alulmúlva mindössze 400 tonna körül alakulhat világszerte a nemzeti banki aranyfelhalmozás mértéke, holott korábban még az 532 tonnás tavalyi rekord túlszárnyalásából indultak ki a szakemberek. Persze a jegybanki aranytartalékok 400 tonnás bővülése is rendkívül pozitív adat lenne, hiszen alig néhány éve a központi pénzintézetek nem vevőként, hanem még nettó eladóként jelentek meg az aranypiac kínálati oldalán. A kínálat egyik másik tényezője az újra hasznosított törtarany, ami a piaci kínálat nagyjából 40%-át tette ki az utóbbi években. A tavalyi 1.616 tonnához képest idén 300-400 tonnával is csökkenhet a WGC szerint a másodpiaci forrásból származó arany mennyisége.

Ezek a számok a piac strukturális változásait vetítik előre. Az elmúlt évtizedben végbement egy eltolódás a keresleti oldalon, ami lassacskán a visszájára fordulhat. Korábban az ékszerágazat megsínylette a magas aranyárat, ami az ékszereladások relatív csökkenéséhez vezetett, miközben ezzel egy időben a befektetési célú aranykereslet megsokszorozódott. Most a gazdasági és pénzügyi válság halványulásával, a rendszerkockázatok mérséklődésével és a laza monetáris korszak végének közeledtével a nemesfém iránti befektetői igény fokozatosan a háttérbe szorul, ugyanakkor az ékszerágazat fogyasztóként ismét jobban felértékelődik.

Drámai átrendeződés előtt látszik ezúttal állni a kínálati oldal, amelynek legnagyobb vesztesei a bányavállalatok lehetnek, amennyiben Jim Rogers 900 dolláros árprognózisa, ha csak időlegesen is, de valóra válik. Jelenleg 1.200 dollár környékén alakulnak az ágazatban a kitermelési költségek per uncia. Egy ennél alacsonyabb aranyár következésképp veszteséges működést, csődhullámot, majd idővel termeléscsökkentést jelenthet.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Az arany árfolyama április közepén kiesett egy 1.530 és 1.800 dollár közötti csaknem 300 dollár széles árfolyamsávból, amelyben azt megelőzően másfél éven keresztül oldalazott. Az ez után következő árcsökkenés nagyjából ezzel a sávszélességgel megegyezően 1.200 dollár alá nyúlt le. Technikailag ezzel ki is merülhetett a konszolidációs sávból való kitörés utáni árcsökkenés szokásos potenciálja, ezért most abból lehet kiindulni, hogy az árfolyam egyelőre visszatérhet a korábbi letörési szinthez 1.530 dollár magasságába. Az ehhez szükséges első lépéseket már maga mögött is tudhatja a jegyzés, miután rövidtávon egy emelkedő tendencia rajzolódik ki. Ennek során az utóbbi napokban fontos ellenállási szintek törtek meg, amelyek közül 1.300 dollár környékén húzódott a minden bizonnyal legmarkánsabb. Most e felett próbálkozik erőt gyűjteni az arany a további korrektív emelkedéshez, és ehhez az is hozzá tartozhat, hogy még 1.300 dollárig visszatesztelve, az egykori ellenállást támaszként megerősítse. Ugyanakkor egy jelentősebb visszaesés 1.300 dollár alá könnyen megtörhetné a vételi lendületet.

 

Az ezüstár rövidtávú emelkedése némileg leragadt az aranyhoz képest, az olcsóbbik nemesfém kurzusa legalábbis relatív távolabb van az április közepi letörési szinttől. Ugyanakkor itt is látszik a rövidtávon javuló tendencia, a rövidtávú csökkenő trend megszakadni látszik, és közelít az árfolyam az 50-napos mozgóátlag szürkével jelölt görbéjéhez. Ennek keresztezése egy plusz adalék lehetne az ezüstár további javulásához. Ez elvihetné a szürkésfehér nemesfém jegyzését 21,66 illetve 22,91 dollárig, ugyanakkor elérhetetlenül hosszúnak tűnik az út a trendfordulót jelentő korábbi konszolidációs sávba való visszatérést jelentő 26,16 dollárig.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük