GPON topológiaGPON topológia

Az Alcatel-Lucent Magyarországon is bemutatja  Gigabites Passzív Optikai Hálózati (GPON) technológiájának legújabb,  4.5-ös verzióját, az  Alcatel-Lucent Magyarország Kft.  vezetői erről szóltak 2008. augusztus 19-én.

  GPON topológiaGPON topológia

Az Alcatel-Lucent Magyarországon is bemutatja  Gigabites Passzív Optikai Hálózati (GPON) technológiájának legújabb,  4.5-ös verzióját, az  Alcatel-Lucent Magyarország Kft.  vezetői erről szóltak 2008. augusztus 19-én.

Christian Kahrer,  (Head of Technical Sales Alcatel-Lucent),  Kaáli Ákos, (Key Account Manager Alcatel-Lucent), és  Adámy Zsolt,  (Technical Sales Alcatel-Lucent)  ismertette a Gigabit Ethernet alapú passzív optikai hálózatokkal  kapcsolatos piaci trendeket és lehetőségeket, s beszámolt a nemzetközi szinten sikeresen megvalósított Alcatel-Lucent megoldásokról. 

A cégről szólva Christian Kahrer  hangsúlyozta, az Alcatel-Lucent tevékenységének középpontjában a kutatás és fejlesztés áll.  A párizsi központi iroda tartja a kapcsolatot a 130 országban működő részlegekkel, a 77 ezer alkalmazottal.  Legutóbbi éves adat szerint  2,7 milliárd eurót költöttek kutatás-fejlesztésre. 27 aktív szabadalommal bírnak,  s a vállalatnak már hat Nobel-díjas munkatársa volt. Jelenleg különösen fontosnak tartják kiemelkedő globális jelenlétüket a felfutó IPTV,  3G témakörökben.

Adámy Zsolt  rámutatott, a most aktuálissá vált HDTV eléréshez és a szélessávú szolgáltatásokhoz mindenképpen túl kell lépni az ADSL megoldásokon és optikai elérést kell biztosítani az otthonoknak!  Az Alcatel-Lucent GPON technológiája a teljes elérési láncra saját fejlesztésű és saját gyártású eszközöket kínál, (ahogy a vezetőmérnök az Euroastra kérdésére megerősítette) akár a tengeralatti kábeltől egészen az előfizetői berendezésekig.

A célközönség elsősorban az otthoni felhasználók, de az üzleti élet is.A sávszélesség- és adatátviteli sebesség-igény az utóbbi 20 év során exponenciálisan nőtt, a jelenleg reálisan elérhető cél a letöltésre 50 Mb/sec,  feltöltésre pedig  25 Mb/s.

Thomas Kropik, az Alcatel-Lucent Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója idézett nyilatkozatában rámutat;

az interaktív alkalmazások és a multimédiás megoldások új, szélessávú, megbízható és biztonságos hozzáférési technológiát igényelnek. Számos távközlési szolgáltató dolgoz ki új üzleti-technológiai modelleket új hozzáférési hálózati stratégia kidolgozásakor, sok már a megvalósítás stádiumába lépett.  Az Alcatel-Lucent, a GPON, VDSL és ADSL technológia piacvezető gyártójaként erőteljesen támogatja ügyfeleit a nagysebességű hozzáférési hálózatok tervezésében és kivitelezésében.

Az  Alcatel-Lucent a kétezres évek kezdete óta kínálja GPON rendszerét a világ vezető távközlési nagyvállalatainak. A rendszer tömeges felhasználása 2005-ben kezdődött, s jelenleg olyan telekommunikációs nagyvállalatok alkalmazzák, mint a British Telecom, a France Telecom vagy a norvég Telenor.  A cég szakértői szerint a magyar piac is megérett a rendszer bevezetésére.

Az Alcatel-Lucent saját fejlesztői központja, az IPTC Antwerpenben működik, ahol, elébe-menve az egyes felhasználói igényeknek, súlyozott fejlesztési kínálatot, ill. felkérésre specifikus, adott területre szabott kínálatot tudnak nyújtani.

Mit értsünk a GPON technológia alatt?

A GPON olyan optikai FTTH  (Fiber-to-the-Home = üvegszál az otthonokig)  architektúraként jellemezhető, amely minden rész-rendszerből a legjobbat kínálja.

A felhasználók elérhetőségét a kültéri hálózatban gyűjti össze, így radikálisan csökken a szükséges elérési központok száma. 

A rendszerben alkalmazott optikai jelszétosztó (splitter) különlegesen stabil kivitelű szerkezet (gyakorlatilag soha nem hibásodik meg), sem hűtést, sem tápfeszültséget nem igényel. 

A GPON  révén nagy hatótávolságú összeköttetések hozhatók létre, tetszőleges léptékű kiépítésben.

A rendszer nagy megbízhatóságú, s csak minimális karbantartást igényel, így működtetése jelentős előnyökkel jár, tömegpiaci kiépítésre különösen alkalmas. 

FTTH  rendszer építésekor háromféle architektúra jöhet szóba;

-P2P (Point-to-Point, végponttól végpontig): 

      a központban Ethernet kapcsolóval, az előfizetői hurokban optikai kötéssel,

-aktív Ethernet (AE):   a központban és az előfizetői hurokban Ethernet kapcsolóval,

-GPON:    PON OLT-al (Optical Light Terminal,  fényvezetős végberendezés) és optikai elosztóval (1: 32-64) .

Ezek értékelésekor a lépcsőzetes kiépítési lehetőségek esnek a legnagyobb súllyal a latba, a hagyományos rezes kiépítések és az új technológiák vegyes kiépítése is megoldott, mindig az illető szolgáltatói terület adottságait kell mérlegelniük a szolgáltatóknak.

A GPON "elegáns" megoldás, mivel dinamikusan képes megosztani a sávszélességet egyetlen üvegszálon. A többi passzív optikai hálózathoz hasonlóan, a GPON-nál is lehetőség van a feltöltési és letöltési sávszélesség dinamikus vezérlésére és megosztására,  a végrehajtott és túllépett információs sebesség (CIR és EIR) paraméterek segítségével.  A GPON felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy csúcsforgalmi helyzetben is megkapják a nekik járó sávszélességet, a hálózat alacsony kihasználtsága esetén pedig elsőrendű szolgáltatásban részesülnek. Ily módon, igény esetén, a GPON alkalmazás sok éven át használható a standard igénybevételre kalkulált, garantált 100 Mb/s-ot   meghaladó adatátvitellel is.

A zöldmezős, ill. az overlay FTTH  szolgáltatók ezt a rendszert tekintik a legtartósabb jövőbeni megoldásnak, amely gyakorlatilag korlátlan kapacitással nyújt  tripla-csomag szolgáltatást (nagysebességű Internet hozzáférhetőség, televízió, telefon) a legalacsonyabb működési költségek mellett. 

Bár mindhárom FTTH architektúrának megvannak a maga érdemei, de a GPON bizonyos jellemzői különösen előnyösek tömeges kiépítés esetén.

Ezek;  

-dinamikus sávszélesség-foglalás,

-nagy hatótávolság,

-a központ kis helyigénye és alacsony energiafogyasztása,

-a betápláló üvegszálak korlátozott száma, ami lehetővé teszi a légvezeték használatát illetve a meglévő csővezetékek újrahasznosítását,

-az aktív eszköz nélküli  OSP (kültéri hálózat),

-nagyfokú biztonság,

-a legalacsonyabb teljes birtoklási költség (TCO,  Total Cost of Ownership),

-jövőálló hálózat-szerkezet (topológia).

A nagy hatótáv:

A GPON és az AE  felülmúlják architekturális megfelelőjük, a P2P hatótávolságát, mivel akár 20 km-es távolságot is áthidalnak, ami a P2P hatótávolságának kétszerese. Lefedettség tekintetében ez négyszeres növekedést jelent, s  azon szolgáltatók számára jelent vonzerőt, amelyek gazdaságossági szempontok miatt a központok számát korlátozni,  a műveleteket pedig centralizálni szeretnék (vagyis konszolidációs stratégiát szeretnének megvalósítani).

A lépcsőzetes kiépítés lehetősége (skálázhatóság):

Minden tömegpiaci technológiának sarokpontja, a GPON idevágó előnyei miatt választotta a Full Service Access Network (FSAN) csoport a P2P-vel szemben a PON-t.

Nagy sűrűség

Mind a GPON, mind pedig az AE nagyobb előfizetői sűrűséget támogat, kapacitásuk általában távközlési rack-polconként  4 ezer előfizető,  szemben a P2P  egyezer előfizetőjével. Emiatt a központban a korábbi rack-szám negyedrészére van csak szükség.  A végződési ponton az üvegszálat menedzselni kell, ezért mind az előfizetői végen, mint pedig a csatlakozás berendezés-oldalán patchpaneles kifejtésre van szükség.  A patchpanel elengedhetetlen, nélküle a jövőbeli bővítések és a vészhelyzeti javítások igen nehezek lennének.  Mivel előfizetőnként egy-egy berendezés-végződés és két-két patchpanel végpont van, a közepes vagy nagyméretű központot kiszolgáló P2P telepítés körülbelül ötször akkora területet igényelne, mint a GPON vagy az AE.

Alacsony energiafogyasztás

A GPON és az FTTH egyéb architektúráinak  energiafogyasztása jelentősen eltér egymástól.  A P2P felhasználónként egy-egy üvegszálat igényel, a központban pedig felhasználónként egy-egy aktív portot és egy-egy lézert, valamint jelentős mennyiségű berendezést.  Az AE hasonló, de a berendezések nagyobb tömege a kültéri hálózatban (OSP), nem pedig a központban található.  A GPON-nál azonban egy lézer 32-64 felhasználót szolgál ki, így lényegesen kevesebb energiát fogyaszt.

Költségek

Beruházási költség – CAPEX

A GPON központi beruházási igénye alacsony, a kültéri hálózat viszont kevesebb betápláló kábelt igényel.

Ezen architektúra súlyos kiadásai hagyományosan abból erednek, hogy felhasználói végberendezéseket (ONT, optical network terminal) igényel, bár ezek ára a tömegtermelés felfutásával csökkenőben van.  Ezen architektúra kiválasztása sokszor a hálózati szolgáltató hosszú távú elképzelésétől, valamint a működési kiadásokkal kapcsolatos megfontolásoktól függ.

-Működési költség – OPEX

A  GPON-t  a P2P és a AE architektúrával összehasonlítva jól látható, hogy az utóbbiaknak jelentősen magasabbak a működési kiadásaik.  Ezért Európában és az Egyesült Államokban a nagycégek többsége a GPON-t választja. Működési költségek tekintetében a GPON kínálja a legvonzóbb lehetőséget: 

a központ kevés energiát fogyaszt,

az OSP passzív és kicsi,

kisszámú betápláló üvegszálat kell csak menedzselni,

a hibaelhárítás pedig egyszerűen, OTDR-el (optical time domain reflecometer-rel) történik, mivel a szolgáltató az ONT-ket teljes mértékben ellenőrzése alatt tudja tartani.

Összefoglalva:

A GPON előnyei nyilvánvalóak országos, tömegpiaci FTTH esetén. 

A nagy hatótávolságra, skálázhatóságra és alacsony működési költségekre törekvő szolgáltatók számára a GPON jelenti a legjobb választást.

Azok számára is a legalkalmasabb választás a GPON, akik az FTTN (Fiber-to-the-Node) és FTTH keverékét és a skálázhatóságot igényelik.  Ilyen esetekben elsősorban az FTTH penetrációt és a szolgáltató FTTH-ra vonatkozó hosszú távú elképzelését kell mérlegelni. 

Akik kis léptékű, alacsony karbantartási igényű, egyszerű architektúrájú kiépítést terveznek, azok számára is GPON a megfelelő választás.

http://www.alcatel-lucent.com/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük