2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az APEH felszólította a BSA-t, ne fenyegessen az adóhatósággal

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7462"><img class="image thumbnail" src="/files/images/apőech.thumbnail.jpg" border="0" width="58" height="100" /></a></span> <p> Pettkó András (MDF) parlamenti képviselő felkérte szerkesztőségünket, hogy az alábbi közleményt - amit különben az MTI is kiadott - jelentessük meg, tekintettel a benne foglaltak nagy súlyára. Mint kifejtette: a dolognak folytatása lesz, mert ilyen súlyú fenyegetések nem hagyhatóak szó nélkül.</p><p>

 apőech.thumbnail

 Pettkó András (MDF) parlamenti képviselő felkérte szerkesztőségünket, hogy az alábbi közleményt – amit különben az MTI is kiadott – jelentessük meg, tekintettel a benne foglaltak nagy súlyára. Mint kifejtette: a dolognak folytatása lesz, mert ilyen súlyú fenyegetések nem hagyhatóak szó nélkül.

 apőech.thumbnail

 Pettkó András (MDF) parlamenti képviselő felkérte szerkesztőségünket, hogy az alábbi közleményt – amit különben az MTI is kiadott – jelentessük meg, tekintettel a benne foglaltak nagy súlyára. Mint kifejtette: a dolognak folytatása lesz, mert ilyen súlyú fenyegetések nem hagyhatóak szó nélkül.

Az APEH felszólította a BSA-t, ne fenyegessen az adóhatósággal

 Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) felszólította a Business Software Alliance-t (BSA), hogy szüntesse meg az adóhatósággal való fenyegetõzést.

    Az APEH sajtóközleménye szerint nemrégiben az adóhatóság tudomására jutott, hogy a BSA a vállalkozóktól a szoftverek nyilvántartására vonatkozó információkat kér, és leveleiben az adóhatósággal kötött együttmûködési megállapodásra hivatkozva arról tájékoztatja a gazdasági társaságokat, hogy amennyiben nem küldik meg szoftvereik nyilvántartását, úgy gyakorolni fogják az APEH és a BSA közötti együttmûködési szerzõdésben rögzített jogaikat.

   A BSA nem egyeztette az adóhivatallal e levelek tartalmát, a levél nem tükrözi a két szervezet közötti együttmûködési megállapodásban foglaltakat – mutat rá az APEH az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleményében.

    Az állami adóhatóság emlékeztet arra, hogy már október végén megkereste a BSA-t, és nyomatékosan felhívta a figyelmét arra, hogy ne terjeszkedjen túl a megállapodásban foglaltakon, mivel ez veszélyezteti a megállapodás fenntartását. A BSA ígéretet tett arra, hogy a több ezer tervezett levél kiküldését leállítja, valamint a már kiküldött levelek miatt keletkezett félreértéseket tisztázza.

    Az APEH a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében kötött együttmûködési megállapodást a BSA-val, ez a megállapodás megtekinthetõ az adóhatóság honlapján is. Célja a szerzõi jog megsértésébõl eredõ adócsalások elleni fellépés. A BSA a megállapodás szerint szerzõi jogi kérdésekben nyújt támogatást, és a szoftverlicenc szerzõdések informatikai vonatkozásairól ad tájékoztatást.

    Az együttmûködési megállapodás kizárólag az APEH és a BSA közötti együttmûködés kereteit és célját foglalja össze, nem ad, nem is adhat többletjogosítványt a BSA számára külsõ szervezetekkel szemben. Az APEH a BSA, mint magánszervezet által kidolgozott szoftver-nyilvántartási ajánlást számviteli és adózási szempontból véleményezte.

    A levelekben szereplõ szoftvernyilvántartás a BSA-nak mint magánszervezetnek az ajánlása, ezért semmiképpen nem tekinthetõ valamiféle hatósági elõírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna. Az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenõrzi – áll az APEH közleményében.

    A két szervezet márciusban írt alá megállapodást arról, hogy együttmûködnek a gazdasági célú illegális szoftverhasználat visszaszorításában. Ezt azzal indokolták, hogy az utóbbi nem csak a szoftveriparnak okoz jelentõs veszteségeket, hanem az egész nemzetgazdaságnak, mert nem fizetik meg utánuk az adókat és járulékokat.

    A BSA adatai szerint Magyarországon tavaly 100 új szoftverbõl 42 továbbra is jogszerûtlen módon került a számítógépekre, ám miközben az illegalitási arány stagnált, az okozott kár a 2005. évi 106 millió dollárról 5 százalékkal, 111 millió dollárra nõtt. Az Európai Unióban az illegális szoftverek aránya 36 százalék volt tavaly.

    Márciusban, az együttmûködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szikora János, az APEH elnöke elmondta: a szoftverek jogtisztaságának ellenõrzésére célvizsgálatok nem indulnak, az egyéb vizsgálatok keretében kerítenek majd sort erre.     

Az adóhatóság az adószámmal rendelkezõ vállalkozóknál, vállalkozásoknál ellenõrzi az üzleti tevékenységhez igénybe vett szoftverek jogtisztaságát, az elszámolás szabályszerûségét vizsgálva. Ha a revizorok bûncselekményre utaló jeleket találnak, jelzik a társhatóságoknak.     

    Az adóhatóság nem árul el adótitkokat a BSA-nak, csak az egyedi ügyekbõl levonható általános tapasztalatokat osztja meg a szervezettel – hangsúlyozta az APEH elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.