Az Apple® kiadta a Safari® 5.0.1 böngészőt, amivel bekapcsolja a Safari-bővítményeket, és bevezeti a Safari-bővítmények tárát. Az Apple azért vezette be a bővítmények támogatását a Safari 5 böngészőben júniusban, hogy a fejlesztők meg tudják kezdeni a bővítmények fejlesztését a HTML5, a CSS3 és a JavaScript webes szabvánnyal.

Az Apple® kiadta a Safari® 5.0.1 böngészőt, amivel bekapcsolja a Safari-bővítményeket, és bevezeti a Safari-bővítmények tárát. Az Apple azért vezette be a bővítmények támogatását a Safari 5 böngészőben júniusban, hogy a fejlesztők meg tudják kezdeni a bővítmények fejlesztését a HTML5, a CSS3 és a JavaScript webes szabvánnyal.

 

A Safari-bővítmények tárával a felhasználók gyorsan megkereshetik a Safari böngészőt új, hatékony szolgáltatásokkal kiegészítő bővítményeket, az élő webes hírfolyamokat megjelenítő eszköztáraktól a webes tartalmakat szűrő kifinomult programokig. A Safari 5.0.1 lehetővé teszi bővítmények letöltését és telepítését a Safari-bővítmények tárából vagy közvetlenül a fejlesztők webhelyéről.

„Már a Safari 5 is nagy durranás volt, az új, innovatív Safari Reader szolgáltatásra adott felhasználói visszajelzések pedig fantasztikusak" – mondta Brian Croll, az Apple OS X termékmarketing-ágazatának alelnöke. „Bámulatos, hogy mennyi vezető fejlesztő készít nagyszerű bővítményeket, és úgy gondoljuk, felhasználóink nagyon élvezni fogják, hogy személyre szabhatják Safari böngészőjüket."

„Ügyfeleink milliói már használják az Amazon kívánságlistáit, amelyekben a megvásárolni vagy ajándékba kapni kívánt cikkeket tárolhatják" – mondta Gianna Puerini, az Amazon.com globális tervezési és közösségi ágazatának alelnöke. „A Safari 5 böngészővel gyorsan kifejleszthettük az Add to Amazon Wish List bővítményt, amellyel a vásárlók bármely webhelyről egyetlen kattintással hozzáadhatják a kívánt cikkeket kívánságlistájukhoz."

„Nagyon izgalmasnak találjuk a közös munkát az Apple-lel, amelynek során arra törekszünk, hogy a Bing szolgáltatás használatát még látványosabbá tegyük a Safari böngészőben" – jelentette ki Jeff Henshaw, a Bing felhasználói élményekért felelős csapatának igazgatója. „A Safari böngészőhöz készült Bing-bővítmény hatékonyabbá teszi a keresést a mindennapi böngészés során. Ha egy felhasználó szöveget jelöl ki a Safari böngészőben, a Bing azonnal felismeri, hogy mire van szükség, és hasznos tippeket jelenít meg valós idejű térképektől és útvonalajánlatoktól valós idejű fordításokig és közvetlen webes keresési eredményekig."

„Szabványos webtechnológiák és a Safari Extension Builder szolgáltatása segítségével kifejlesztettük az MLB.com bővítményt, amellyel a rajongók új módon juthatnak hozzá a baseballal kapcsolatos friss tartalmakhoz, például élő betekintést nyerhetnek a játékokba közvetlenül a Safari eszköztáráról" – mondta el Noah Garden, az MLB.com kereskedelmi és támogatási részlegének alelnöke.

„A Safari böngészőhöz készített bővítményünkkel olvasóink könnyedén hozzájuthatnak a legfrissebb hírekhez, és értesülhetnek a számukra fontos történetekről, blogokról és rovatokról" – mondta Denise Warren a The New York Times Company NYTimes.com webhelyért felelős igazgatója. „Miközben olvasóink más webhelyekre látogatnak a Safari böngészőben, bővítményünk ellenőrzi, hogy nincsenek-e frissítések, és megjeleníti az új főcímeket és miniatűrképeket, így olvasóink semmiből nem marad ki."

„A Twitter-bővítmény elkészítése a Safari böngészőhöz nagyon egyszerű feladat volt" – mondta Jason Goldman, a Twitter termékekkel foglalkozó részlegének alelnöke. „Az olyan szolgáltatásoknak köszönhetően, hogy például rövid hozzászólást írhatunk egy oldalról, vagy iránymutató témaköröket tekinthetünk meg, egyszerű módot biztosítunk arra, hogy releváns és érdekes tartalmakat kínáljunk a felhasználóknak függetlenül attól, hogy éppen merre böngésznek a weben."

A Safari-bővítmények tára a Safari menüből vagy az extensions.apple.com címen érhető el. A bővítménytárból egyetlen kattintással letölthetők és telepíthetők a bővítmények, és nincs szükség a böngésző újraindítására. A bővítmények automatikusan frissíthetők, és egyszerűen kezelhetők a Safari böngészőn belül. Az egyes bővítmények engedélyezhetők vagy letilthatók, vagy akár valamennyi bővítmény ki is kapcsolható egyetlen kattintással.
A Safari-bővítmények a HTML5, a CSS3 és a JavaScript webszabvány segítségével készülnek, és a fejlett webalkalmazások minden hatékonyságával és funkciójával rendelkeznek. Minden Safari-bővítmény az Apple digitális tanúsítványával van ellátva. Ezzel megakadályozható azok illetéktelen módosítása, valamint bizonyítható, hogy a bővítmény frissítései az eredeti fejlesztőtől származnak. A Safari-bővítmények védőfal mögé vannak helyezve, így nem tudnak hozzáférni a felhasználó rendszerében található információkhoz, és nem tudnak kommunikálni a fejlesztők által megadottakon kívül más webhelyekkel. A nagyobb stabilitás érdekében a Safari-bővítmények kizárólag a böngészőben futtathatók.

A Safari 5 böngészőben a Safari Reader szolgáltatás is megtalálható, amely az egy- és többoldalas webes cikkeket új, görgethető nézetben jeleníti meg anélkül, hogy zavaró hatással lenne a tartalomra vagy a formai elemekre. A Nitro JavaScript-motor a Safari 4 böngészőnél 30 százalékkal gyorsabban futtatja a JavaScript-tartalmakat.* Az Apple által fejlesztett nyílt forráskódú WebKit motorra épült Safari 5 több mint egy tucat hatékony új HTML5-szolgáltatással biztosít gazdag multimédiás élményeket, például teljes képernyős lejátszást és feliratozást a HTML5-videókhoz. 

A Safari 5 böngésző Mac OS® X és Windows rendszerre egyaránt ingyenesen letölthető a www.apple.com/hu/safari címről. A Safari 5 for Mac OS X böngészőhöz Mac OS X Leopard® 10.5.8 vagy Mac OS X Snow Leopard® 10.6.2 vagy újabb operációs rendszer szükséges. A Windows rendszerhez készült Safari 5 böngészőhöz Windows XP SP2, Windows Vista vagy Windows 7 rendszer, valamint minimum 256 MB memória és legalább 500 MHz-es Intel Pentium processzorral szerelt rendszer szükséges.

A rendszerkövetelmények teljes listája és a Safari 5 böngészővel kapcsolatos további információk a www.apple.com/hu/safari oldalon találhatók.

A Safari-bővítmények tára az extensions.apple.com címen érhető el. A Safari Developer Programhoz ingyenesen csatlakozhat a developer.apple.com/programs/safari webhelyen.

*A teljesítmény a rendszerkonfigurációtól, a hálózati kapcsolattól és más tényezőktől függően változhat. Valamennyi teszt az Apple irányításával zajlott 2010 májusában, egy 3,06 GHz-es Intel Core 2 Duo processzorral és 4 GB RAM memóriával szerelt, Mac OS X 10.6.3 operációs rendszert futtató iMac® számítógépen. A JavaScript-értékek a SunSpider 0.9.1 mérőalkalmazással végzett JavaScript-teljesítményteszt eredményei.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük