Szeptember utolsó kereskedési napján enyhe mértékű javulással zárt az arany egy a történetében fekete hónapot. Hasonló méretű esésre legutóbb 2008. őszén, a Lehman-csőd után volt példa. 2008. októberében csaknem 18%-ot szakadt be az árfolyam. A mostani -11%-os negatív havi teljesítmény ahhoz képest még viselhető, már csak azért is, mert a nemesfém éves teljesítménye még így is 16% feletti pluszt mutat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Szeptember utolsó kereskedési napján enyhe mértékű javulással zárt az arany egy a történetében fekete hónapot. Hasonló méretű esésre legutóbb 2008. őszén, a Lehman-csőd után volt példa. 2008. októberében csaknem 18%-ot szakadt be az árfolyam. A mostani -11%-os negatív havi teljesítmény ahhoz képest még viselhető, már csak azért is, mert a nemesfém éves teljesítménye még így is 16% feletti pluszt mutat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A jelenlegi helyzetben gyakorlatilag minden befektetési eszköz mélyrepülésben van, kivéve az első osztályú adósok által kibocsátott kötvényeket. Az elmúlt héten 4%-ot vesztett az arany Londonban, az ezüst pedig több mint 7%-kal értékelődött le. Amennyiben az arany a válság lázmérője, úgy ez alapján a világgazdaság meredek szárnyalásban, a globális adósságmizéria pedig már a múlté kéne, hogy legyen. Annak megállapításához azonban, hogy ez mennyire nem így van, nincs szükség különösebben mélyreható elemzésekre.

 

Görögország immár biztosra vehető csődje láttán a nagy intézményi befektetők egyedül a készpénzt veszik készpénznek. „Cash is king" – likviditás mindenek felett az aktuális mottó, amely szerint cselekszenek. Miközben mindenkit a várható államcsőd kiszámíthatatlan kihatásai foglalkoztatnak a nemzetközi bankrendszerre, a bankok életben maradásukért vívott küzdelemében a likviditás, vagyis a fizetőképesség számít a legfőbb erénynek. És bár az arany közismerten egyike a leginkább likvid eszközöknek, a sárga nemesfém egyidejűleg azon kevés befektetések egyike is, amelyek az utóbbi hónapokban egyáltalán hozamot termeltek. Ezért az itt realizálható profittal kínálja magát a lehetőség az egyéb ügyleteken elszenvedett veszteségek kiegyenlítésére.

 

Nemzetközi Valutaalap: „Veszélyes szakaszba lépett a világgazdaság"

 

Európa adóssággondjai egy újabb csúcsponthoz közelednek. Ezt ismerte el egy hete Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlésén tartott felszólalásában, amikor Európát „a probléma epicentrumának" nevezte. És ezt példázzák a görög államadósság bizalmi válságot is szülő tovagyűrűző hatásai, amelyek néhány hete a német Siemens konszernt arra késztették, hogy több mint fél milliárd eurót vonjon ki a Société Générale francia nagybankból. Ismeretes, hogy a megoldhatatlannak tűnő görög csődtömeg pénzügyileg rendítheti meg a neki hitelező francia bankrendszert, és ezen belül is a Société Générale lehet különösen veszélyeztetett.

 

Görögország után a második leginkább eladósodott európai állam Olaszország. Az olasz gazdaság romló kilátásai és az államháztartási reformok vontatottsága miatt a Standard & Poor's hitelminősítő nem is késlekedett az olasz szuverén adósbesorolás valamint több olasz pénzintézet leminősítésével. A hitelminősítőtől kapott pofon negatív következménye máris megmutatkozik az adósságszolgálat 7% körüli kritikus szintre emelkedett kamatterhében, ami még tovább ront az olasz államháztartás helyzetén. Ezért az elismert londoni gazdaságkutató intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legfrissebb elemzése szerint Olaszország problémái máris „meglehetősen hasonlítanak" a görög problémákhoz, a járványszerűen terjedő európai adósságspirál pedig komoly eséllyel a valutaunió szétesésével fenyeget.

 

Európa mellett a Föld másik legfontosabb gazdasági térsége az Egyesült Államok, ahol továbbra is a munkanélküliség az első számú közellenség. Ben Bernanke jegybankelnök ennek kapcsán az amerikai munkaerőpiaci helyzetet „nemzeti krízisnek" nevezte szerdán. Fellendülésre pedig nem igen lehet számítani egyhamar a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közzétett előrejelzése szerint. A fogyasztói bizalmi index alig javult szeptemberben, de az új lakás eladások esése augusztusban is jelzi, hogy a világ legnagyobb gazdaságában valami nagyon nincs rendben.

 

Már az arany sem biztos menedék?

 

Elterjedt elemzői vélemény, hogy az elmúlt hetek viharos árfolyam-emelkedésében szükségszerű és egészséges jelenség a most zajló korrekció, amely korántsem jelent törést az egy évtizede emelkedő trendben. Marc Faber, svájci sztárbefektető és aranypiaci guru máris túladottnak tartja a sárga nemesfémet. Ő és számos más neves befektető is vételi szinteket látnak a mérséklődött árfolyamban, amelyet hosszútávra tervezett invesztícióra megéri kihasználni. Így gondolják ezt számlátomást széles néptömegek is, hiszen a fizikai aranypiacon kiugróan erős jelenleg a kereslet. Ennek köszönhetően az európai kontinens egyik vezető nemesfémfeldolgozója, a svájci Argor-Heraeus cég már nem is győzi kiszolgálni a megrendeléseket, és többhetes türelmet kér az ügyfeleitől.

 

Soros György legendás nagybefektető az utóbbi napokban többször is hangot adott annak a véleményének, hogy a most közelgő válságot a 2008-asnál is súlyosabbnak tartja. Szerinte az embrionális állapotban lévő mentőmechanizmusok alkalmatlansága miatt az euróválság decemberre érheti el a tetőfokát Görögország tényleges csődbejelentésével, és ez az egész világgazdaságot súlyos depresszióba sodorhatja. Az aranyárfolyam jövőbeni koordinátái tehát Európa döntéshozóinak a kezében vannak.

 

Az arany és az ezüst árának alakulása

 

A londoni árfixing alapján az arany árfolyamának esése az 1.600 dolláros szinten egyelőre megállt. Az éves grafikonon jól látszik, hogy a középtávon emelkedő trend a korrekció dacára nem tört meg, és ezzel a 10-éves hosszútávú trend is abszolút sértetlen.

 

Az elmúlt hét közepén láthattuk a jegyzést 1.660 dollárig ismét emelkedni is. Itt mostantól egy markáns ellenállás jelenthet akadályt a további erősödésben, és aztán légüres tér következik 1.730 dollárig. Érdekes megfigyelni az augusztus eleji gyors emelkedés és a legutóbbi hirtelen esés csaknem szimmetrikus kialakulását. A most következő héten dőlhet el az, hogy ezzel az arany korrekciója már lezárult, vagy esetleg még eltart 1.500 dollárig is.

 

Az ezüst grafikonját érdemes az időben két évet visszalépve szemügyre venni. Az árfolyam legutóbb egy szimmetrikus háromszögből esett ki lefelé. A zuhanó kurzus a háromszög alsó diagonális támasz szintjét 37,50 dollár környékén metszette, ami a technikai elemzés szabályai szerint egy 17 dolláros (a háromszög két legtávolabbi pontja közötti távolság) esést valószínűsít. Ez alapján egy 21 dollár körüli árfolyamcél elérése lenne a következő hat hónap folyamán kivetíthető. A negatív szcenárió ellenére mindazonáltal pozitív, hogy az éves emelkedő trend eddig még nem tört meg.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük