2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az aranyár alakulása a gazdaság változatlanul nehéz helyzetét tükrözi

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63782"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gold_demand_trends_q2_2012_full%20english.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Az Arany Világtanács tegnap tette közzé az arany keresletéről szóló aktuális elemzését. E szerint az idei második negyedévben 990 tonna volt az arany iránti kereslet világszerte, ami 7%-os csökkenés a 2011 második negyedében elért 1.065,8 tonnához képest. Ez a visszaesés egyrészt a tavaly kimagaslóan alakult kereslettel való összehasonlításból fakad, de tükrözi a világgazdaság nehéz helyzetét is - tájékoztat a <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a></span><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->. A <a href="https://mail.datanet.hu/Redirect/www.aranypiac.hu/images/stories/sajtokozlemeny/gdt_q2_2012.pdf" target="_blank">40 oldalas angol nyelvű tanulmány</a> az aranypiac.hu honlapjáról vagy a cikk végén lévő linkről letölthető.

gold demand trends q2 2012 full%20english.thumbnailAz Arany Világtanács tegnap tette közzé az arany keresletéről szóló aktuális elemzését. E szerint az idei második negyedévben 990 tonna volt az arany iránti kereslet világszerte, ami 7%-os csökkenés a 2011 második negyedében elért 1.065,8 tonnához képest. Ez a visszaesés egyrészt a tavaly kimagaslóan alakult kereslettel való összehasonlításból fakad, de tükrözi a világgazdaság nehéz helyzetét is – tájékoztat a www.aranypiac.hu. A 40 oldalas angol nyelvű tanulmány az aranypiac.hu honlapjáról vagy a cikk végén lévő linkről letölthető.

gold demand trends q2 2012 full%20english.thumbnailAz Arany Világtanács tegnap tette közzé az arany keresletéről szóló aktuális elemzését. E szerint az idei második negyedévben 990 tonna volt az arany iránti kereslet világszerte, ami 7%-os csökkenés a 2011 második negyedében elért 1.065,8 tonnához képest. Ez a visszaesés egyrészt a tavaly kimagaslóan alakult kereslettel való összehasonlításból fakad, de tükrözi a világgazdaság nehéz helyzetét is – tájékoztat a www.aranypiac.hu. A 40 oldalas angol nyelvű tanulmány az aranypiac.hu honlapjáról vagy a cikk végén lévő linkről letölthető.

A 7%-os mennyiségi visszaesés ellenére értékét tekintve az arany iránti kereslet viszonylag stabilan tartotta magát. Éves összehasonlításban 51,2 milliárd dollár áll a 2011 második negyedévi 51,6 milliárd dollárral szemben. Ez úgy lehetséges, hogy az elmúlt negyedév átlagos aranyára 1.609,49 dollár volt unciánként, ami 7%-kal – a mennyiségi csökkenéssel megegyező mértékben – haladta meg 2011 második negyedének átlagárát. A második negyedév 990 tonnás fogyasztásával az idei év első felében regisztrált kereslet 2.090,8 tonna volt, ami 5%-kal kevesebb az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest, de 14%-kal több az első félévek 1.828,7 tonnás 5-éves átlagánál.

 

Ugyanakkor nem csak a kereslet, de a kínálat is zsugorodott csaknem azonos mértékben. A második negyedévben a kínálati oldalon megjelent 1.059,1 tonna 6%-kal kevesebb, mint az egy évvel korábbi adat, és főként a törtarany újrahasznosítás csökkenésére vezethető vissza. A bányák kitermelése jóformán változatlanul alakult 706,4 tonnával.

 1 182.thumbnail

Az elemzés legfontosabb megállapításai a következők:

  • Indiában a befektetési célú valamint az ékszeripari kereslet a 2011 második negyedévi 294,5 tonna után 181,3 tonnára esett vissza. Az 56,5 tonnát kitevő befektetői kereslet kevesebb, mint a fele a 2011 második negyedévinek. Az indiai ékszerágazat kereslete szintén figyelemre méltó esést szenvedett el 124,8 tonnára, ami 30%-os csökkenés a 179,5 tonnához képest éves összehasonlításban. Ezek a markáns csökkenések részint 2011 második negyedének erős keresletéhez képest adódnak, valamint a dollárral szemben gyenge rúpiából hasznot húzó indiai befektetőkre vezethetők vissza. A devizaárfolyamok ingadozását és az arany árának júniusban elért 3.000 rúpia/gramm környéki rekordját súlyosbította a hazai infláció valamint a gyenge monszun miatti aggodalmak.
  • Kína befektetési célú és ékszeripari kereslete 144,9 tonna volt, ami 7%-kal maradt el a tavalyi azonos negyedév 156,6 tonnájától. A befektetési kereslet 4%-kal csökkent az éves összehasonlítás alapján, miután a kínai befektetők visszafogottsággal reagáltak az iránytalanul mozgó aranyárra. Az árfolyam tartós emelkedéséhez szükséges lendület hiánya és a gazdaság növekedésének lassulása elriasztotta a fogyasztókat az arany ékszerek vásárlásától is, ami az ékszervásárlások 9%-os esését eredményezte az egy évvel korábbi 93,8 tonnáról.
  • Az eurózóna folytatódó szuverén adósságválsága tovább erősítette az európai befektetők szilárd meggyőződését az arany tőkemegőrző képességét illetően. Ennek megfelelően a kisbefektetők rudak és érmék iránti kereslete 15%-os növekedést mutatott 77,6 tonnára az egy évvel korábbihoz képest. Ez 19%-kal több, mint az elmúlt öt év negyedéveinek 65,2 tonnás átlaga.
  • Az intézményi szektor kereslete 157,5 tonnás rekordot állított fel a negyedévben, ami több mint a duplája a 2011 második negyedévi szintnek, és a teljes globális kereslet 16%-át teszi ki. Az elemzési periódusban aranytartalékát növelő jegybankok közé tartozott többek között a Kazahsztán Nemzeti Bankja valamint a Fülöp-szigetek, Oroszország és Ukrajna központi bankjai.
  • A nehéz gazdasági körülmények dacára a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) aránylag robosztusan teljesítettek, és mindössze 0,8 tonna nettó tőkekiáramlásról számoltak be éves összehasonlításban.

2 139.thumbnail

Marcus Grubb, az Arany Világtanács ügyvezető igazgatója az adatok ismertetésekor úgy fogalmazott, hogy „az aranyár alakulása a gazdaság változatlanul nehéz helyzetét tükrözi. A globális aranykereslet lassulásáról nagyrészt India és Kína tehet, ahonnét a második negyedév ékszerek iránti és befektetési keresletének együttesen a 45%-a érkezett. Mindazonáltal minden bizonytalanság ellenére is egyértelmű, hogy az arany alapvető tulajdonságai, amelyek a sárga fémet a vagyonmegőrzés eszközévé és a likviditás forrásává teszik, változatlanul fennállnak. Ez következik a központi bankok, mint igazán hosszú távú befektetők ténykedéséből, amelyek egyre növelik aranykészleteiket a tartalékaik diverzifikálására és a külföldi valutáktól való függőség elleni védekezésként."

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.