2023.február.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lennon Pécsett

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63786"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Le.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>The Art of John Lennon: Rajzok és személyes tárgyak a legendás zenésztől, Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. 2012. augusztus 16-tól élőben előadott Beatles számok csendülnek fel Pécs tíz különböző pontján tíz alkalommal, ahol a zene mellett John Lennon jellegzetes szemüvegének „óriás" változatát is kiállítják.</p> <p> 

le.thumbnailThe Art of John Lennon: Rajzok és személyes tárgyak a legendás zenésztől, Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. 2012. augusztus 16-tól élőben előadott Beatles számok csendülnek fel Pécs tíz különböző pontján tíz alkalommal, ahol a zene mellett John Lennon jellegzetes szemüvegének „óriás" változatát is kiállítják.

 

le.thumbnailThe Art of John Lennon: Rajzok és személyes tárgyak a legendás zenésztől, Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. 2012. augusztus 16-tól élőben előadott Beatles számok csendülnek fel Pécs tíz különböző pontján tíz alkalommal, ahol a zene mellett John Lennon jellegzetes szemüvegének „óriás" változatát is kiállítják.

 

Az elmaradhatatlan Lennon kiegészítő társaságában a Trio Enigma ad mini Beatles koncerteket. A rendhagyó akció a „The Art of John Lennon" című kiállításra hívja föl a figyelmet, amely augusztus 23-án nyílik meg a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

A Trio Enigma legfőbb érdekessége, hogy nem a már megszokott hangszereken szólaltatja meg a gombafejűek slágereit, hanem klarinéton, szaxofonon és harsonán, így idézve meg Ringo Starrt, John Lennont, George Harrisont és a 2012-es londoni olimpia záróünnepélyén is fellépő Paul McCartney-t, első alkalommal augusztus 16-án, 16 órakor a Hild udvarban.

 

A vándorló street art alkotást és a zenészeket nem csak a hangulat miatt érdemes majd figyelemmel követni. Aki a legkreatívabb közös képet készíti el a szemüveggel, és a fotót feltölti a Művészetek és Irodalom Háza Facebook oldalára (facebook.com/muveszetekhaza), két darab ingyenes belépőjegyet kaphat.

 

A kiállításon John Lennon, a Beatles együttes néhai kultikus énekes-gitárosa, mint rajzművész és karikaturista mutatkozik be a pécsi a publikum előtt. A Michael-Andreas Wahle német magángyűjtőtől kölcsönzött anyagokból összeállított kiállításon Lennonnak jórészt a hatvanas évekből származó rajzai, személyes tárgyai, privát fotói, litográfiái, kitüntetései, plakátjai láthatók majd, és többek között a szerző Mind Games című aranylemez díja is. Lennon már tizenhét évesen bejutott a liverpooli művészeti akadémiára, ahol tanulmányait nem sokkal később a Beatles együttes fejezte be, ám rajzolás iránti szenvedélye haláláig megmaradt.

 

A tárlat több szempontból is aktuális: a zenész 2012. október 9-én lenne hetvenkét éves, és a Beatles zenekar megalakulásának is épp idén van az 50 éves jubileuma.

A zenész egész életében kreatív volt, gitározott vagy dalt komponált, de az sem volt ritka, hogy ceruzát, papírt ragadott és rajzolt. Egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, amelyekkel diákkorában iskolatársait, később saját magát és Yoko Ono-val kötött második házasságából származó fiát, Sean-t is remekül szórakoztatta. Percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki. Lennon ifjúkorában, már első zenei sikerei előtt feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg. Rajztehetségének köszönhetően tizenhét évesen elnyert egy helyet a Liverpool-i művészeti akadémián, ahol 1957-1960-ig tanult, majd abbahagyta, hogy Beatle lehessen. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt.

A "The Art of John Lennon" kiállítás keretén belül csaknem nyolcvan tárgy, alkotás kerül publikum elé: Lennon – jórészt a hatvanas évekből származó – rajzaiból készült válogatás éppúgy látható lesz, mint személyes tárgyai valamint privát fotói, de helyet kapnak litográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is.

 

„The Art of John Lennon"

Pécs, Művészetek és Irodalom Háza
A kiállítás 2012. augusztus 24-től látogatható.

 

http://www.facebook.com/muveszetekhaza

http://www.facebook.com/pages/Artwork-of-John-Lennon/147954258637949

http://www.the-beatles-history.com/john-lennon-artwork.html

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.