2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Google megtanult magyarul így az androidos okostelefonok már magyarul is értenek

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63788"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/screenshot1.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="50" /></a></span>A Google hangalapú keresés mától újabb 13 nyelven - köztük magyarul is - elérhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy újabb 100 millió ember használhatja anyanyelvén a Google hangalapú keresést Android rendszerű mobiltelefonon.</p> <p> 

screenshot1.thumbnailA Google hangalapú keresés mától újabb 13 nyelven – köztük magyarul is – elérhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy újabb 100 millió ember használhatja anyanyelvén a Google hangalapú keresést Android rendszerű mobiltelefonon.

 

screenshot1.thumbnailA Google hangalapú keresés mától újabb 13 nyelven – köztük magyarul is – elérhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy újabb 100 millió ember használhatja anyanyelvén a Google hangalapú keresést Android rendszerű mobiltelefonon.

 

A most bejelentett újításnak köszönhetően magyarul is kényelmesebbé, még gyorsabbá és egyszerűbbé válik a Google kereső használata. Elég csupán kimondani a keresett szót, kifejezést, és a Google kereső máris listázza a találatokat. A funkció androidos okostelefonokon érhető el, használata pedig különösen hasznos lehet útközben vagy zsúfolt tömegközlekedési eszközökön.

 

 

 screenshot3.thumbnail

A Google mérnökei már évek óta foglalkoznak beszédfelismeréssel. Azonban a különleges szabályrendszerrel és kiejtéssel rendelkező nyelvek tőlük is különleges megoldást követelnek. Általában amikor egy-egy újabb nyelvet tanítanak meg a Google hangalapú keresőnek, az első lépésként is több százezer kifejezés összegyűjtését jelenti. Emellett a mérnökök most még anyanyelvi segítséget is bevetettek, a különleges szabályrendszerű nyelveknél több ezer szó kiejtését kérték az adott nyelveket anyanyelvükként beszélő önkéntesektől. Ezek után olyan gépi tanulási folyamatot hoztak létre, mely képes a már kapott adatok alapján megjósolni más szavak kiejtését is. A Google hangalapú keresése pedig annál pontosabb lesz minél többen használják, köszönhetően a vállalat felhő alapú modelljének.

 

 

 

A Google hangalapú keresése Android 2.2 vagy újabb androidos okostelefonon közvetlenül a Google keresőben látható mikrofon jelzésre kattintva érhető el, régebbi telefonokon pedig a Google Play-ből a Voice Search alkalmazást letöltve működik. A hangalapú keresés egyszerre csak egy nyelven keres, a keresés nyelvét a beállítások menüben lehet kiválasztani, átállítani.

 

 Voice Search app from Google Play.

 

Szintén megkönnyíti a magyar nyelvű keresést, hogy a Google keresője – kísérleti funkcióként – 26 másik nyelvvel együtt már a magyar nyelvű kézírást is felismeri okostelefonon és tableten. Így nem szükséges az apró gombokat keresni a képernyőn, a keresett szót, kifejezést akár az érintőképernyőre ujjal írva is megadhatjuk. Ez jelen pillanatban Android 2.3 rendszerű és újabb okostelefonokon és Android 4.0 rendszerű és újabb tableteken valamint legalább iOS5-öt futtató készülékeken érhető el.

 A fenti bejelentésekről szóló eredeti, hivatalos blog postok:

 Hangalapú keresés magyarul is: http://googleblog.blogspot.hu/2012/08/voice-search-arrives-in-13-new-languages.html

 Kézírás funkció magyarul is: http://googleblog.blogspot.hu/search?q=handwrite

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.