Walter Brandmüller, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnökeWalter Brandmüller, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnökeEzt állítja egy interjúkötetben Walter Brandmüller, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnöke, akit XVI. Benedek 2010. november 20-án kreált bíborossá.

Walter Brandmüller, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnökeWalter Brandmüller, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnökeEzt állítja egy interjúkötetben Walter Brandmüller, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnöke, akit XVI. Benedek 2010. november 20-án kreált bíborossá.

A könyvet a Vatikáni Könyvkiadó (LEV) adta ki Ateizmus? Köszönöm, nem! Hinni ésszerű címmel, amelyben élénk és eredeti párbeszéd olvasható Walter Brandmüller és Ingo Langer publicista újságíró és filmszakember között az egyik legvitatottabb, örök kérdésről: létezik Isten? Hit vagy ateizmus? Tudomány vagy vallás? Isten vagy nem Isten?

A párbeszéd egyszerűen és könnyedén halad végig a felvilágosodástól a „big bang" fizikai elméleteiig; nagy tudósok és filozófusok – mint Darwin, Nietsche, Laplace vagy a kortárs Dawkins – gondolataitól a Szentírásig; Jézus életétől a Katolikus Egyház alapelveiig.

Az interjú a Richard Dawkinstól idézett kérdéssel indul: „miért higgyünk még?" – melyre Brandmüller így reflektál: „Ez nem újdonság. Fridrich Nitzsche tudatja őrült emberével, hogy Isten halott; Jurij Gagarin pedig, az első orosz űrhajós 1962. április 12-i űrutazása során azt mondta, hogy sehol sem látott olyasvalamit, ami Istenre hasonlítana. Dawkins hipotézisként sem ismeri el Istent. Számára Isten halucináció, aki csak néhány elmaradott elméjében létezik."

„Valójában azonban – állítja Brandmüller – az ateisták célpontja nem annyira Isten, hanem az egyház, a pápa és a Vatikán." Az egyházat a kereszténység kezdetétől támadják, a pápát 2000 éve, a Vatikánt fennállása, vagyis 140 éve – olvasható a Zeniten.

Az egyház elleni támadásokra Brandmüller irónikusan felel. Dawkins állításával kapcsolatban, aki szerint „a vallás 150 év múlva biztosan nem létezik már", emlékeztet, hogy amikor Bonaparte Napóleon elhagyta Rómát a fogva tartott VI. Pius pápával, azt mondta Consalvi bíboros államtitkárnak: „20 éven belül lerombolom az egyházatokat", mire Consalvi nyugodtan ezt felelte: „Felség! Nekünk, papoknak 17 évszázad alatt nem sikerült. Önnek sem fog sikerülni!". 20 év múlva a pápa ismét Rómában volt, Napóleon pedig néhány év múlva meghalt Szent Ilona szigetén.

A csodákkal kapcsolatban, amelyek néhányak szerint csak szuggesztió, Brandmüller emlékeztet egy esetre, amely Calandában, a spanyolországi Zaragozához közeli kisvárosban történt: ott élt egy Miguele Pellicer nevű fiatalember, akinek amputálták az egyik lábát. Két év múlva, a járási nehézségek ellenére, a fiatal elindult a Pilari Szűzanya kegyhelye felé Zaragózába. Amikor odaért, nagyon mélyen imádkozott, és kérte Máriát, hogy segítsen neki. És éjjel hihetetlen dolog történt: reggel, mire felébredt, a lába kinőtt teljesen egészségesen.

A könyv bevezetőjében Giovanni Gennari elmondja azt a tavaly januári eseményt, ami a 68 éves Erminia Panéval történt. Az asszony születése óta vak volt, mert nem volt retinája. Elment Lourdesba, és meggyógyult szemmel tért haza.

A csodák magyarázatára Brandmüller Shakespeare-t idézi, aki azt mondta a felvilágosodás híveinek: „Több dolog van az ég és a föld között, mint amennyit iskolai műveltségetekkel el tudnátok képzelni."

A kötetben a történész kifejti: „A mai ember az önmegvalósításon keresztül akar eljutni saját magához, de nem jut el, ha eltávolodik Istentől. Csak akkor jut el, ha Isten felé fordul, ha elindul felé. A mai ember számára ez a tékozló fiú, aki visszatér az Atyához, azaz Istenhez. Csak ekkor valósítja meg önmagát, és amikor felismeri, hogy ki ő, és milyen céllal teremtette őt Isten." Majd ezzel zárja gondolatát: „az ember meghal, ha nem Istenben lélegzik".

Magyar Kurír

Kép: www.sueddeutsche.de

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük