Tíz éves jubileumát ünnepelte a PPKE 15 éves jogi karának Deák Ferenc Továbbképző Intézete 2010. november 18-án a jogi kar Szentkirályi utcai épületében.

 

Tíz éves jubileumát ünnepelte a PPKE 15 éves jogi karának Deák Ferenc Továbbképző Intézete 2010. november 18-án a jogi kar Szentkirályi utcai épületében.

 

Schanda Balázs, az intézmény dékánja köszöntőjében elmondta: ünnepelni jó, mert megszakítja a hétköznapok folyamatát, és vissza lehet tekinteni a megtett útra, valamint önmagunkba is nézhetünk, hogy kik vagyunk. Az ünnepi alkalomra az egyetem oktatói, valamint egykori és mai diákjai megtöltötték nemcsak a II. János Pálról elnevezett dísztermet, de több más helyiséget is.

Zlinszky János, a kar alapító dékánja úgy fogalmazott: jó látni, hogy elérte az intézmény, amit célul tűzött ki az alapító, és a jogállamot építő jogászokat nevel a 15 éves jogi kar és a 10 éves Deák Ferenc Továbbképző Intézet. Persze ki-ki magának köszönheti, amit elért, mert hiába van mondanivalója a tanárnak, ha nem ülnek az óráján, és ha nincs vevő a mondanivalójára.

Nemcsak jogi diplomát, hanem jóval többet akarunk nyújtani – mutatott rá Zlinszky János. A katolikus egyetem jogi karán a keresztény erkölcsi rend szellemében oktatnak. Szakosodásra is lehetőség van. Azért hívtunk gyakorló jogászokat tanítani, hogy ne steril, hanem életre való tudást adjunk – tette hozzá. „Többet nyújtani, mint amennyit okvetlen muszáj", nem pusztán jogtechnikusokat nevelni, ez az egyetem célja az alapító dékán szerint, aki Teleki Pál szavait idézte: „Kötelességet keresünk." Örömmel látom, hogy jó a vetés, és az elvetett szemek nem csak az út szélére meg a kövek közé estek – mondta Zlinszky János.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki 2003-ban végzett az intézményben, meglepetésének adott hangot, hogy az elsők között szólal fel, holott ő a sor végére képzelte volna magát, hiszen jóval inkább gondolja magát hallgatónak, mint előadónak – fejtette ki. Emlékeit felidézve azt mondta: a pázmányosokat mindig is jellemezte a véd- és dacszövetség. Egy pázmányoshoz mindig pluszbizalommal fordul az ember.

Rétvári kifejtette: a közigazgatás sok jogászt igényel majd átszervezése után, hiszen az egykori főispáni rendszerhez hasonlóan kormányhivatalokat csinálnak a megyei és regionális hivatalokból, majd kialakítják a járási szintet is, hogy az állam és a közigazgatás működésének minőségét javítsák. Itt bizonyára rengeteg pázmányos végzettségű jogásznak is lesz hely. Felszólalása végén úgy fogalmazott: a bírók és ügyészek ilyen minőségükben lesznek nyugdíjasok, ám az államtitkárok lehetnek még bukott államtitkárok is.

Ezután Polt Péter egykori legfőbb ügyész, az egyetem tanára beszélt az alkotmányozás és az ügyészség összefüggéseiről; majd Köves Péter, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese tolmácsolta Réti László elnök köszöntő szavait a jog hatalmáról a társadalomban. Végül Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke fejtette ki gondolatait az ügyvédi és közjegyzői hivatásrendek jövőjéről. Ezután Szalai Márta intézetvezető adta át a Deák Ferenc Továbbképző Intézet díjait.  

Szilvay Gergely/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük