Az agave lehet az elhízás és egyes cukorbetegségek ellenszere.  Az azték legendák szerint évezredekkel ezelőtt a tequila alapanyagául szolgáló agavéba villám csapott, amelynek hatására nektár kezdett csepegni a növényből. Az őslakosok az addig számukra teljesen ismeretlen, leginkább mézhez hasonlító ajándékért az isteneknek mondtak köszönetet. Azóta sokat változott a világ, és a tudósoknak hála az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ital alapanyaga olyan, főleg a fejlett világot érintő problémákra is megoldást jelenthet, mint az elhízás vagy a cukorbetegség egyes típusai.

 

Az agave lehet az elhízás és egyes cukorbetegségek ellenszere.  Az azték legendák szerint évezredekkel ezelőtt a tequila alapanyagául szolgáló agavéba villám csapott, amelynek hatására nektár kezdett csepegni a növényből. Az őslakosok az addig számukra teljesen ismeretlen, leginkább mézhez hasonlító ajándékért az isteneknek mondtak köszönetet. Azóta sokat változott a világ, és a tudósoknak hála az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ital alapanyaga olyan, főleg a fejlett világot érintő problémákra is megoldást jelenthet, mint az elhízás vagy a cukorbetegség egyes típusai.

 

Az olmékok már több mint 3000 éve készítettek szeszes italt az agavéból, majd az ősi receptet a maják őrizték évszázadokon át. A ma tequilaként ismert ital azonban csak az 1700-as években jelent meg, és indult világhódító útjára. Szakértők szerint az igazi tequila, mint például a hazánkban is népszerű el Jimador legfőbb ismertetőjegye, hogy 100% kék agavéból készül.

 

Mexikói tudósok szerint, az agave nem csupán az egyes italokat teszi minőségivé, de a fogyasztók egészségére is kedvező hatással van. A kutatók egereken végezett kísérletei ugyanis meglepő eredménnyel jártak: az állatkák egyik csoportja vízadagja mellé, kiegészítőként agavékivonatot is kapott, amelynek hatására sokkal kevesebb ételt fogyasztottak el, mint a másik kontrollcsoport tagjai.

Így derült ki, hogy az agavin is megoldás lehet az elhízásra, sőt az egyes cukorbetegségekre is.

 

Bizonyos körülmények között a mesterséges édesítők segítenek kordában tartani a glükóz szintet. Ha azonban sikert hoznak az agavinnal végzett kísérletek, akkor újabb természetes megoldás lesz elérhető a cukorbetegséggel és az elhízással küzdők számára – olvasható a Newser cikkében.

 

„A tequila mexikói égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak, általában egyéb termények hozzáadásával. Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40% , de 35-55% közt gyártható." (wikipedia)

 

http://www.eljimador.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük