2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nils Peter Juel Larsen: Blixen bárónő szerelmei – Ősbemutató

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78930"><img class="image image-_original" src="/files/images/blixen%20(1).jpg" border="0" width="481" height="640" /></a></span>Nils Peter Juel Larsen: Blixen bárónő szerelmei című darab világpremierje, ősbemutatója 2014. március 31-én, hétfőn este lesz a Centrál Színház Kisszínpadán. A főszerepekben Esztergályos Cecília, Dobra Mara, Széles Tamás és Schnell Ádám látható. Rendező: Kőváry Katalin.</p> <p> 

Nils Peter Juel Larsen: Blixen bárónő szerelmei című darab világpremierje, ősbemutatója 2014. március 31-én, hétfőn este lesz a Centrál Színház Kisszínpadán. A főszerepekben Esztergályos Cecília, Dobra Mara, Széles Tamás és Schnell Ádám látható. Rendező: Kőváry Katalin.

 

Nils Peter Juel Larsen: Blixen bárónő szerelmei című darab világpremierje, ősbemutatója 2014. március 31-én, hétfőn este lesz a Centrál Színház Kisszínpadán. A főszerepekben Esztergályos Cecília, Dobra Mara, Széles Tamás és Schnell Ádám látható. Rendező: Kőváry Katalin.

 

Magyarországon Karen Blixen népszerű regényeit nem könnyű beszerezni. Pedig Kertész Judit kiváló fordításában valódi élvezet a Hét fantasztikus történet, A sors anekdotái, vagy a Téli regék olvasása. És akkor még nem említettük a Volt egy farmom Afrikában-t, amelynek filmváltozata (Távol Afrikától) világszerte ismertté tette ezt a különös asszonyt.

Úgy hírlik, hogy Hemingway, mikor megkapta a Nobel-díjat, azt mondta, Blixen jobban megérdemelte volna. De Karen Blixen – a férje után Blixen bárónő – soha nem kapta meg. Mindig úgynevezett megosztó személyiség volt, de most, mikor már csak a művei vannak velünk, végül elfoglalhatja helyét a legnagyobbak között. Ezt a célt szolgálja ez az előadás is, mely Blixen életének különös eseményeit eleveníti meg.

 

A lenyűgözően egyedi karakterű író, a huszadik századi dán irodalom "nagyasszonya", Karen Blixen fantasztikus élettörténete épp oly drámai és rendkívüli, mint amilyenek írásai. A dán nemesi családba született Karen Blixen tizenhét évig élt a fekete kontinensen, s Afrika hatására lett belőle igazi író. Íróként és asszonyként is egyaránt része volt sikerben és kudarcban, szenvedését, személyes fájdalmait azonban mindig a kemény, sokszor cinikus felszín alá rejtette a külvilág szemében mindig erős és lenyűgöző, öntörvényű asszony.

 

Nils Peter Juel Larsen (1942-), aki ismert rádiós dokumentarista és író, hiteles, első kézből megismert történetet mesél el. Igazi játékot látunk irodalomról, színházról, érzésekről, világokról, tehetségről, szenvedélyről. És mindez kiváló színészekkel egy stúdiószínházi szalonban.

 

Eredeti dán színdarabot – Kőváry Katalin rendező kutatásai szerint – professzionális magyar színházban még nem mutattak be. Filmekből készültek előadások (Ünnep), regény dramatizálások is előfordultak (Janne Teller: Semmi – lásd: http://euroastra.hu/node/67597), de eredeti dán színdarab, melynek ez a legelső előadása, tehát világpremierje – még nem került színre Magyarországon.

 

Szereplők:

A bárónő, 70 évesen: Esztergályos Cecília

A bárónő, fiatalon: Dobra Mara

A tanár: Széles Tamás

A kiadó: Schnell Ádám

 

Díszlet-jelmez: Dőry Virág

Zene: Varga Judit

Munkatárs: Kiskádi Judit- Németh Dóra

Rendező: KŐVÁRY Katalin

 

2014. március 31. (hétfő), 19:00, Centrál Színház – Kisszínpad

Nils Peter Juel Larsen: Blixen bárónő szerelmei – Ősbemutató

Játék egy részben

Fordította: Kertész Judit

Támogató: a dán Juni 15 Alapítvány, Dán Nagykövetség, Centrál Színház

További előadások: április 1., 19., 20.

 

http://www.centralszinhaz.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.